Vassendsetra 26-28.8.2011

Dametur med barn til fjells - to ivrige damer og 4 ikke fullt så ivrige barn...Vel, Tove og jeg fikk i allefall lurt dem med oss til fjells.... Turen går til Vassendsetra innerst ved Gjevilvatnet i Trollheimen.

Vi parkerte like innenfor Bårdsgården og en liten tur på 1,5-2 timer venter på oss. Turen startet i fint turvær - ikke for varmt og ikke for kaldt. Overskyet. 

Anne, Sander, Mathias og Lars på P-plassen ikke langt fra Bårdsgården 

2 damer og 4 barn klarer selvsagt å bruke litt tid i Oppdal sentrum og vi kom oss avgårde altfor sent fra parkeringsplassen. Innen vi kom frem til Vassendsetra var det stappmørkt.

Mathias og Sander på høyeste punktet mellom Bårdsagården og Vassendsetra

Ungdommene var ikke fullt så ivrige som mødrene på tur og det klaffet derfor ufattelig bra at setra hadde en dedikert JA-benk. Ungommene mått selsvagt posere på benken - det var jaggu ikke mye ja og positivitet i deres munn på turen for å si det sånn...
Sander, Lars, Anne og Mathias på JA-benken

Lørdag var det duket for tur og planen var å gå til Indre Gjevillvasskam - en flott topp like ved setra. Som sist gang (for 3 år siden) så skulle vi ta korteste vei opp mot toppen - de betyr veldig bratt og kratt... Etter en halvitmes vandring oppover med gretne og negative barn var tålmodigheten brukt opp og vi inngikk en avtale med ungdommene om å droppe turen i dag og gå via Okla på hjemturen søndag. Ungommene jublet og vi ruslet ned igjen mot setra igjen. Ny plan: gå til stranda for å ta en rast og bade :-)

På vei opp mot Hovmannshytten og Indre Gjevilvasskam. Utsikt over Vassendsetra og Okla. Dette var så langt vi kom på vår fjelltur lørdag.... 

På vei til stranda måtte ungdommene ta en kjapp hvil på setra i "strandstolene"...

Mathias, Anne og Lars foran Vassendsetra (TT-hytta)

Stranda ved Gjevilvatnet er en herlig lang-grunt sandstrand. Veldig god lufttemperatur, men en voldsom til pålandsvind gjorde det egentlig litt ruskete. Vi snakket om bading, men mp innrømme at det frister ikke helt i den vinden... og den vanntempen...
Sranda ved Gjevilvatnet. Herlig sandstrand!

Vi fant ly bak noe buskas på stranda og det ble relativt godt og varmt. Kanskje det blir bading likevel???
Rast i ly av kratt. Tove, Lars, Mahias, Sander og Anne. Hovmannshytten i bakgrunnen

Joda, Anne er badenymfe og var først uti. Det var fryktelig kaldt i vannet, men Anne holdt ut. Plutselig vrengte Mathias av seg klærne og løp villmann ut også.
Tove og jeg kunne ikke være dårligere... Vi vrengte av hvert et plagg - altså skinny dipping - og løp av gårde. Iiiiiskaldt. Gjevilvass-båten la fra kai 200 m bortenfor og dersom båt-turistene var noe oppmerksomme så kunne de få "god" underholdning.... Vi tok for sikkerhets skyld turen inn og ut to ganger - like kaldt begge ganger. Følgtes som 10 gr, men det var sikkert 14-15gr. Heldigvis var det sannsynligvis over 20 grader i lufta og godt og varmt å komme opp - til tross for vinden.
Det var faktisk ganske deilig med en dukkert til fjells :-)
Mathias og Anne på vei uti Gjevilvatnet

 Lars og Mathias ved kanininnhengningen. "Vegg i vegg" er hønseburet og det tilhørende hønsehuset.

Lars og Mathias ved kaninburet ved den private Vassendsetra
Mathias hadde fått tillatelse av eierne på den private Vassendsetra til å hente egg i hønsehuset. Eierne reiste hjem lørdag ettermiddag og vi kunne plukke egg om vi ville. Deilig med ferske egg til frokost. Det ble selvsagt et par i svinn.... Mathias skulle vise Anne, Lars og Sander at man kan klemme hardt uten at det går i stykker. Det semmer for såvidt, men da kan han ikke klemme neglene inn i egget - og vipps så sprutet det egg utover ansiktet og halsen til Sander... Ustyrtelig morsomt :-D
Mathias i hønsehuset og plukker egg til frokost
 Selvutløser er en herlig oppfinnelse. Her er hele tur-gjengen samlet på den "private" Vassendsetra:
Anne, Tove, Lars, Sander, Mathias og Ingrid. Okla i bakgrunnen. 
 Ut på etermiddagen ruslet vi til elva, brua og fossen ved setra. Vi fant ut at det så veldig fint ut å dusje i fossen - kanskje det blir en morrasdusj? Det er mye barn igjen i ungdommene og de er fremdeles glad i å leke ved/i vannet.
Anne, Sander, Lars og Mathias ved "fossen" lørdag
Utpå kveldingen tok Tove og jeg en kveldstur til kaia og vannet. Noen klarer jo ikke å sitte rolig så lenge i gangen.... Der sto en ATV og jeg klarte selvsagt ikke å la være å prøvesitte den litt... Mye barn igjen i mor også ;-)
Ingrid - mye barn igjen i den voksne kroppen....

Søndag er returdag og planen er å gå oppom Okla. Været sier noe annet.... Det har styrtregnet hele formiddagen og innen vi har vasket ferdig og kommet oss av gårde så har vannstanden i elva og bekkene steget enormt.
"Fossen" søndag etter en betydelig nedbørsmengde....

 Det plasket ned hele veien og enkelte var søkkvåte allerede etter 30 min gange. Ikke noe poeng i å gå oppom Okla - til mødrenes store skuffelse... Dvs det hadde ikke vært mye sjarm å gå dit i dag - vi sparer den til en senere anledning og ungdommene har jo lovt oss at vi skal oppom :-)

Lars, Mahias, Ingrid og Anne
En koselig avslutning med middag på Møllekroa på Oppdal. Ungdommene var foroldsvis fornøyde med oppholdet - de slapp jo realtivt billig unna med fjellturer, men vi mødrene vi glemmer nok ikke at de har lovt oss toppe av Okla ;-)

Takk for en suveren helg :-)

Kommentarer