Sommerferien 2013 i Sitges ved Barcelona, Spania. 6-27.7.2013

Årets sommerferie gikk til Sitges, ca 3 mil sør for Barelona - tre herlige uker sammen Lodgaard og Helmersen :-)

Mye å oppleve, mye og se. Barcelonatur var selvsagt et yndet mål - mer yndet for noen enn andre.

9. juli, Barcelona:
Sander og Mathias kom med sine ønsker for Islands Barcelonatur: innom Ferrari-butikken.... Og Masserati, Bentley, Aston Martin, Porche... Wow, mor er imponert ;-P  Gutta var i hvertfall fornøyde og da er alle glade :-) 
Deretter ble det en tur innom Aquariumet og tapas-lunsj på tapas-plassen fra i fjor. Vel, det ble vel mer som en heftig tapas-middag litt tidig på dagen.... 
Sander og Mathias i Ferraributikken i Barcelona
Aquariumet i Barcelona - morsom fisk :-) 
Neste utflukt til Barcelona ble 13. juli for å treffe Erik og Lina Maria - Erik har bursdag :-)
Planen for Barcelona i dag er sykkel. Vi leide oss sykler, noen skikkelige Dutch-sykler. Komfort-sykler og godt egnet for flate strekker... Vi syklet fra La Ramblan til Placa Espana og opp til Montjuic. Tungt å sykle på en tuuung 3-girs komfort-sitte-sykkel opp bakkene i Montjuic. Sykkelen veide vel ca 25 kg og når man skulle stå å sykle fikk man styret inn i lårene. Ja, syklene var veldig god og komfortable der de var flatt.

Sander på Montjuic
Fra Montjuic gikk sykkelturen videre mot neste høyde bare for å virkelig tyne oss litt. Vi syklet mot Tibidabo, dvs til funicularen og tok den opp resten. Super utsikt over Barcelona fra Tibidabo.
Sander, Ingrid, Anders og Mathias med hele Barcelona i ryggen :-)
Andrine er fellesferiebarn og feiret 18-årsdagen sin 15. juli. God, gammel tradisjon er at hun får bestemme dagens gjøremål. Som regel har vi feiret dagen hennes i en fornøyelsespark, badeland eller på safari/zoo. Ingen store bomber i år heller og hele gjengen dro til fornøyelsesparken Port Aventura. Fornøylsespark må være en av favorittene til Andrine, nest ette shopping ;-)

Ingrid, Lena og Kurt venter spent i kø for å ta rollercoasteren med Europas lengste fall: 78 m. GRU GRU!!
Og her er fallet.... Vi tok den rød banen først og deretter den hvite med det høye fallet.
17. juli dro familien Island til Mini-Catalanya - et sted hvor de hadde bygd opp hovedattraksjonene i Catalanya i miniatyr. I tillegg hadde de laget noen "Tarzan-løyper" med klatreløype/hinderløype opp i trærne og noen zip-lines.
Parken var fin, men det gikk relativt kjapt å se/gå gjennom miniatyr-land. Tarzan-løypa fenget mest - og den var gøy.
Anders foran "Barcelona": La sagrada de familia og Parc Guell.
Sander og Mathias i Tarzan-løypa
Sander og Mathias henger og slenger
Anders på vei ned den "lange" zip-linen, ca 100 m.
På vei hjem fra miniatyrland kjørte vi via Cava-land og cavaens "hovedstad" Sant Sadurni d'anoia. Vi stoppet så vidt innom cava-gprden Codorniu, men den var hadde stengt for dagen. Fint var det der da.
Anders foran Codorniu
Morsom pynt eller detalj i en av rundkjøringene ved Sant Sadurni - en brusende Cava-flaske
Cava som rundkjørings"pynt" i Cava-land
Torsdag 18. juli - overskyet og grått. Ikke helt uventet og akkurat som meldt. Vi hadde en lys og brakendes natt med et par timers uhorvelig mye torden og lyn. Lynet slo ned i Sitges og hele byen ble mørklagt - strømmen gikk. ...og den kom og gikk... Relativt urolig natt kan man si...
Island-familien droppe strandtur, ble hjemme og ruslet dermed en tur til toppen bak huset - en gåtur på ca 1 t/1,5 t. Fin tur og god utsikt over Sitges.

Mathias, Sander og Anders med Sitges i bakgrunnen
Underveis på turen vår paserte vi en grotte. Der traff vi på 5 studiner og en professor av noe slag som holdt på med arkeologiske utgravninger. Hvor morsomt kan det være å børste støv inne i en hule i sommerfinværet??? Morsomt å se for oss likevel da.
På toppen av "fjellet" (Coll de Isidre) møtte vi en "statue/bauta/landemerke eller ett eller annet....
Mathias, Sander og Anders ved Creu sant Isidre
Lørdag 20. juli tok hele gjengen en bil tur til Montserrat. En nasjonalpark, men mest kjent for sitt kloster oppi fjellstkrenten. Imponerende fjellmassiv med alle sine "totter". "Tottene" var kun tilgjengelige for fjellklatrere med utstyr.
Anders, Sander og Mathias på Montserrat.
Funicularen opp på fjelle - relativt bratt....
Ingrid på vei bort til Montserrats høyeste topp Sant Jeroni, 1236 moh. 1 times spasertur hver vei. Gutta har allerede lagt avgårde - gidder ikke vente....
Sander og Mathias på Sant Jeroni, den høyeste toppen på Mont Serrat.

Mandag 22. juli: Segway-tur i Nasjonalparken Montseny.
Ca 2 timers kjøring og vi startet kl 7.45 for å være sikker på at vi kom frem til hotellet La Riba kl 10.00.   Hotellet var ett av to bygninger i området - relativt øde kan man si...
Vel fremme fikk vi beskjed om at turen ikke kom til å starte før kl 12.00. Juhuii - og hva gjør vi her i ødemarka i 2 timer??? Ca 15 min før hotellet passerte vi en pitteliten landsby Sau. Vi kjørte tilbake til den og fikk sett litt der - mer som unnagjort på 20 min, da hadde vi gått rundt hele greia... Små forhold :-)
Ingrid, Sander, Mathias og Anders på hver sin segway
Segway-turen varte i 2,5 t. Gutta synes det var kjempeartig. Anders og jeg synes også det var moro, men det var mer sånn: "nå har vi gjort det". Facinerende hvordan de tingene ruller og går oppigjennom bakkene av ymse underlag. Jeg følte meg egentlig som en teletubbi som kom rullende bortover.
Veldig lett å få spinn på ett av hjulene - hvilket førte til at vi ble slengt av. Traff vi en sein, rot e.l med det ene hjulet så begynte det å spinne, mens det andre hjulet fortsatte å dra. Anders prøvde dette i Spanias eneste sølepytt og det måtte jo gå som det gjorde - han ble slengt av og det delvis i gjørma. Fryktelig moro for oss andre :-)

I Nasjonalparken var det oppdemmet et vannreservoat Pante de Sau. Dette reservoatet forsynte hele Barcelona med vann. På 50-60-tallet "ofret" de en landsby (Santa Roma de Sau) og demmet opp reservoatet i området. Kirkespiret var såvidt synlig når vi var der, men vanligvis er vannstanden noe lavere på dette tidspunktet og de øverste vinduene i kirka er synlig. Når vannstanden er enda lavere utpå høsten engang så er det mulig å padle gjennom kirka - facinerende :-)
Spiret på kirka Santa Roma de Sau midt uti vannet
Tirsdag 23. juli: Vannscooter
Need I say more???
Må jo det da... 30 min really expensive fun.... 3 vannscootere i 30 min var jaggu ikke billig, men gøy :-)
Sander har nettopp fylt 16 år og får kjøre vannscooteren alene - han skulle selvsagt ikke dele den med noen... Mathias er hakket yngre og må sitte på med farsan. Planen var å svitsje sjåfører på sjøen, men det vise seg at vi måtte ha med en guide - Mathias ble altså passasjer hele turen. Stor stas for Sander og han fikk virkelig klemt gassen i bånd - det var jaggu gutt som koste seg til sjøss :-)
Mathias syns det var litt dumt at han ikke fikk kjøre, men gøy å sitte på til Anders også da. Mathias måtte bare klipe seg fast for Anders lar ikke akkurat gassen få hvile...
Mathias, Ander og Sander klare til start

Sander - Mr fartsgal og ellevill :-)

Onsdag 24. juli: Badeland ved Port Aventura: Costa Caribe Aquatic park.
Badeland er jo et must hvert år. Kurt og jeg tok med jentene (Vilde og Tuva) og Sander og Mathias.
Fin og ny park, men veldig overcrowded. Mange, lange køer. De fikk tatt de fleste gjeve tingene, men orket ikke stå i kø så mange ganger for dette.
Mathias konkluderte etter dagen var omme at dette er siste gang han er på badeland (trodde han). Det var ikke verd å stå så mye i kø....
Sander i "Magasuget"
Torsdag 25. juli: Besøke vingård: Torres
Ferien nærmer seg slutten og familien Island begynner å bli litt smålei stranda - gutta også. Da tar vi en utflukt til vinland Vilafrance del Penedes og vingården Torres. Veldig kommerst, men fint laget og bra omvisning. Det er tydelig at det er mange innom her. Først en kino med litt om Torres historie (ca 15 min og med norsk tale!!) deretter er vi inni en tunnel med ny liten filmsnutt med årstidene og ulike dufter som følger med. Etter duft-tunnelen ble vi plukket opp av "Torres-toget" og ble kjørt rundt omkring på vingården, langs rankene, innom lageret osv. Tilslutt var det selvsagt vinsmaking. Et hvitvinsglass hver på Anders og meg og alkoholfritt til gutta. Den alkoholfrie "vinen" viste seg å være en "most" og var veldig god. Hvitvinen var ok den også altså.

Ingrid, Mathias og Sander foran Torres-gården

Lageret
Med det samme vi var i vin- og cavedistriktet kjørte vi noen småveier fra Vilafranca del Penedes og til cava-hovedstaden Sant Sadurni. Vi var såvidt innom Freixenet og Codorniu. Vi kikket bare litt rundt - orket ikke enda en 1,5-timers omvisning... Men fint, det var det :-)
Måtte sividt innom shoppen til Freixenet da.
Freixenet har utstilt en del gamle biler og scootere - ikledd Freixenet-uniform.
Mathias, Sander og Ingrid på Freienet.
Etter vin- og cava-land ble det gocart like utenfor Barcelona - stor stas for gutta.
Sander, Mathias og jeg kjørte en 10-minutters runde - det holdt mer enn nok for meg det ja. Sliten i armene etter all rystelsene og å klipe fast i rattet. Må jo også bare innrømme med engang at gutta knuste meg - de er gale.... (Eller jeg pysete...)

Fredag 26. juli, fjelltur i Montseny på meg: Turo de l'home og Les Agudes - begge 1706 moh.
Feriens siste dag og jeg har fått innvilget meg en fjelltur - lovely. Ikke noe er som å komme seg litt oppå fjellet.
Startet 7.15 fra Sitges og var fremme ca kl 9. Turen skulle ifølge gps'en ta 1 20 min, men når man nærmer seg fjellet så blir veiene smalere, brattere og myyyye mer svingete. Det var umulig å holde 50-km i timen, mer som 25 km på flata og 10 i svingene - ikke rart det tok litt ekstra tid...

Vel fremme ved Santa Fe og det er bare å legge av gårde oppover. Sløyfa jeg har planlagt å gå er godt merket og ikke så veldig lang eller strabasiøs. Estimert til 3,5 timer og 700 høydemetre opp. De første 500 høydmetrene er i skogen, dvs tett skog og ikke noe utsikt - solen slipper knaptnok igjennom. Uansett fin tur oppover og veldig fint når man endelig kommer ut av skogen og får litt utsikt og fjellfølelse.

Fine, breie stier i skogen - på vei opp, opp, opp.
Turo de l'home, 1706 moh - høyde nr 2 (og tilhøyre utenfor bildet er toppen Les Agudes)
Les Agudes, 1706 moh.
Meg selv på Les Agudes
Ikke uvanlig at det er et kors på toppen av et fjell i Spania -  det er det også på Les Agudes.

Eggen jeg har gått.

Naturfotografen har slått til.... Ikke akkurat ofte jeg tar slike bilder - og i hvertfall ikke hvor jeg faktisk "treffer" sommerfuglen ;-P
Og tro det eller ei, nedi der går faktisk bilveien.... Godt innpakket av trær...
Jepps, det var ferien 2013. Selv om det ikke vises her så har vi faktisk vært litt på stranda også altså. Ei sandstrand i Spania er ei sandstrand i Spania...

Kommentarer