Gospel i Harlem, søn 29.9.2013

Gospel i Harlem, Canaan Baptist Church.

Canaan Baptist Church i Harlem

Jepp, nå er vi nyfrelst ;-)
Har vært på Gospelgudstjeneste i Harlem i dag. En 2-timers interessant opplevelse og ser at kirken i Norge har absolutt muligheter til å freshe opp sine andakter litt ;-) Fengslende rytmer av gospelkoret og stor innlevelse.

"Kirken" holdt hus i et tidligere teater og har hatt dette lokalet siden 1965. Alle turistene og de som ikke hørte til menigheten satt på balkongen. Hadde vært veldig interessant og sett menigheten som satt på parkett - antar de var vel så innlevende som koret. Uvisst om koret lever seg så voldsomt inn i det de synger om eller om det er musikken og rytmene - håper det er begge deler og ikke bare innholdet (da kan det jo nesten virke som om de er litt hjernevasket...). En ting er sikkert og det er at de virkelig tror på han der oppe, tilber ham enormt og takker ham for alt :-)

Skal man (som turist) være med på en sånn seremoni må man møte tidlig. Vi kom ca 30 min før det begynte og sto i en lang kø - ble litt overrasket at det var sååå mange som hadde tatt turen til denne menigheten (var vel kjapt ca 4-500 stk). Har riktignok hørt om at folk har stått flere timer i kø i en av de mest kjente kirkene, men trodde ikke denne var blant de mest kjente.

Mens vi sto i kø fikk vi klar beskjed av en i menigheten om at dette ikke er noe show, men en gudstjeneste som varer i 2 t. Vi fikk også streng beskjed om å ikke fotografere.

Omsider kom vi inn, fikk program (inkl retningslinjer om oppførsel), plassert på balkongen og seremonien er i gang med fengslende gospelsang - litt annerledes interludium enn i den norske kirken ja ;-)

Det er mye sang og rytmer, gjerne litt svak taffelmusikk ved de ulike bønnene, men fullt fokus når pastoren holdt sin seremoni/preken til slutt. Litt vanskelig å få med seg alt han sa, men han var veldig folkelig, jordnær og hadde en god tone ut til menighet sin - det var til og med humorinnslag og latter i prekenen :-D

Alt i alt en fin opplevelse, men skjemmes av de turistene som gikk underveis i seremonien (og det var mange) - og som kun ga noen smålige cent (høyst 1 dollar) i kollekt og som i tillegg prøvde å ta bilder (tror de skjemtes, de fikk tross alt en viftende pekefinger fra en av "vaktene" i menigheten.)
Lite respektfullt! Når menigheten åpner opp for at turister kan få overvære deres skikk så må man ha såpass respekt for dem og deres seremoni at man sitter der til det er ferdig. Litt ekstra i kollekt kunne de også ha gitt når de/vi 'trenger' oss på for å se deres skikker.

Etter "nyfrelsingen" ble det lunsj på afrikansk restaurant i Harlem etterpå: African Kine. Senegalesisk mat og restauranten ligger i "Little Senegal" i 116 street i Harlem. God mat, men sterk mat - og fikk beskjed om å være forsiktig med den hele habanerosen....

Kommentarer