Lørdagstur og øvelseskjøring, 26.10.13


Øvelseskjøring med Sander og hva passer vel bedre enn en Harrytur til Storlien??? Sander kjører jo gladelig så jeg kan bare slappe av og kose meg :-)

Først innom ''vinbutikken'' (dvs coopen) og plukke opp vinbestillingen, litt kjøtthandel på nabocash og tilslutt en obligatorisk stopp på godisbutikken - yammi!!!

Godisbutikken

Sylvias kanonbar

...og måtte også ha med et bilde av Sylvias kanonbar... Minner fra New York dukker opp - Anders og jeg spiste nemlig på Sylvias i Harlem og det første vi kalte det da var Sylvias kanonbar.... Uten noen som helst sammenligning for øvrig :-)

Granaten i huset på Aveslgård.

...også obligatorisk å ta bilde av granaten som står igjen i huset på Avelsgård fra krigen - usikret.
Litt historie: Tyskerne hadde okkupert gården og lagret ammunisjon der. Granatene kom faktisk fra den norske styrken som beleiret Hegra festning. Den ene på loftet i våningshuset, den andre i ytterveggen og som fortsatt står der (se bildet) og den siste går gjennom fjøsveggen og eksploderer. Dette var i 1940.


På hjemveien fikk jeg den glupe ide om å ta turen innom Hegra festning, http://www.hegrafestning.no. Hverken jeg eller Sander har vært der før. Kronglete og bratt vei oppover, men det er bare fin øvelse til sjåføren :-)



Hegra festning ble påbegynt i 1908 og ferdig i 1910. Den ble laget etter unionsoppløsningen med Sverige i 1905 for å holde stand mot svenskene slik at de ikke delte landet i to. Festningen sluttet sitt virke i 1926, men mye av utstyret lå igjen. 284 menn og 1 kvinne inntok festningen i 1940 og kjempet mot tyske angrep i hele 25 dager. Hegra festning er den festningen som holdt unna de tyske angrepene lengst ifbm den tyske okkupasjonen. Sør-Norge var forlengst beleiret av tyskerne når de omsider tok over Hegra.

Sander ved toppstykket på en tysk bombe



Sander ved inngangen til selve festningen

Fascinerende festning som går i ett med naturen. Og overraskende stor. Festningen var åpen og vi kunne gå mer eller mindre som vi ville der inne - det som stoppet meg der inne var der det var mørkt (jeg hadde aldri gått inn der alene). Mange av gangene og rommene var opplyste. Store, lange ganger, små rom, større rom, majorens rom, kjøkken, proviantrom, maskinrom, sykestue, trapper opp til utkikkstårnet....

Utsikten fra utkikksposten midt i leiren
De hadde laget en utendørs gang/sti i berget - fascinerende :-)
Sander i utendørs"stiene"

Vakttårnet/utkikksposten midt i festningen

Jepp, det ble en fin kjøretur til/fra Storlien med innslag av norsk krigshistorie :-)




Kommentarer