Golden Circle, Island. 9.11.13

Idag er jo skikkelige turister og skal på busstur. Klassiker'n Golden Circle skal gjennomføres. Først er det Thingvellir, deretter Gullfoss og tilslutt Geysir. Totalt en 7-timers tur.

Første stopp er altså Thingvellir, ca 4 mil øst Reykjavik. Thingvellir var alltinget til Island og der parlamentet hadde sitt første møte i år 930. Det var i bruk frem til 1798. Islendingene hadde også sitt aller første landsmøte/allting her i 1944 når Island ble selvstendig.
Årsaken til at alltinget ble lagt her i første omgang er at det var "enklest" for alle på de ulike delene av øya å komme hit - selv om noen brukte 14 dager....

Thingvellir ligger midt på skillet mellom det europeiske jordskorpeplata og det amerikanske jordskorpeplata. Disse platåene driver mer og mer fra hverandre og er det stedet hvor dette er mest synlig. Island blir altså bare større og større ;-)

Thingvellir

Revna


Morten og Anders i "revna"



Ingrid og Anders på Thingvellir foran "veggen".

På Thingvellir ligger også Islands største innsjø Thingvallavatn. Denne får det meste av tilsiget av vannet fra isbreen Langjøkul og kommer altså nedenfra. Breen smelter og vannet siger ned i grunnen og kommer opp i Thingvallavatn. Den har også tilsig fra tre småelver. Thingvallavatn har er utrolig klart vann. Vannet er 114 m dyp og inneholder 3 av de 5 typene ferskvannsfisk som finnes på Island.

Utrolig klart vann i Thingvellir

Neste stopp er gullfoss, 5 mil fra Thingvellir.  En utrolig fin foss av vann fra samme isbre Langjøkul. På vårparten er vannet helt brunt og vannstanden mye høyere.

Gullfoss

Gullfoss har en høyde på 32 m fordelt på to fall (11 og 21 m). Gullfoss farer ned i en ravine som er 2,5 km lang og graves ut med 25 cm hver år...

Gullfoss

Lunsj i Gullfoss - islandsk kjøttsuppe og islandsk sjokoladekake til dessert - yammi!
Siste stopp er Geysir, ca 5-10 min fra Gullfoss. Selve Geysir er ikke aktiv lenger, men nabo'n Strokkur er aktiv og sprutet ca hvert 4 min mens vi var der. Fascinerende!


Ingrid ved Strokkur

Vi ser at vannet bobler i oppkommet og det bobler bare mer og mer før den store spruten kommer. Høyden på vannsøyla kan bli opp til ca 20 m høy. Geysir i sin tid kunne komme opp i 75-80 m.

Morsomt å se. Teori: det er så varmt under jorda pga lavaen og vannet som kommer tilsigende varmes opp til ca 125-150 gr. Overtrykket må gjøres av et sted og da blir det blåst oppover.


Strokkur

Strokkur

Strokkur

Strokkur

Heldig med været, overskyet og vindstille - ca 0 gr (tidligere i uka hadde de meldt ned til minus 10....)Jepp, det var dagens turistattraksjoner på Island - spennende.


Kommentarer