Påska 2014. Røros og Stugudal'n

Påska i år er som i fjor delt i to: først Røros (11-15. april) og så Stugudal'n (15-20. april).

Palmelørdag: Litt ymse foreteende i dag. Erik må en kjapp tur på sta'a å kjøpe ny mobil. Han rota bort sin på Svarthetta-turen forrige helg og er heeeelt "lost" uten.... Mormor og mamma drar like etter for en kaffesup - mormor må jo ha sin sedvanlige kafétur på sta'a. Sander og Mathias blir med Erik, men vil helst ikke på ski og ruler litt ekstra på sta'a og sitter på med veteranene hjem.
Anders og jeg rusler på ski innover vidda, langs Høsa og opp mot Fonna. Kraftig vind og noe snø. Vi snur på siste stykket opp mot Fonna når vi får snøpisken i fleisen.... Erik kommer etter for å kite - mer enn nok vind til han i hvertfall ;-)

Palmesøndag: På Glåmos - Molingdaltur med Langens. Ikke så værst vær, men greit å ha ei sæter å komme til for å raste. Overskyet og plussgrader. Klisterføre. Erik kiter litt på vei innover. Jeg får også prøve, men det går som det må gå ettersom det er første gang med kite og ski. Kiten fyker avgårde og havner inni noe buskas (det eneste på flere hundre meters avstand). Får den opp igjen og fyker avgårde - med hyl og skrål og deretter på ryggkulen. Tja, morsomt??? Joda, men skulle gjerne ha prøvd oppå ei flate og ikke nedi en dal - og kanskje med litt mer stabile ski ;-)

Mathias, Erik, Anders og Sander uten for sætra til Langen i Molingdalen

Mathias med sitt nyinnkjøpte hodeplagg (hund) fra Tysklandsbåten fra skoleturen til Polen./Tyskland
Etter Glåmosturen kjørte vi via Storwartz slik at kite-entusiastene fikk kite litt, dvs Sander og Erik kiter, mens Mathias skulle henge på et akebrett bak Erik. Godt med vind og kiterne er i himmel'n :-D

Sander kiter

Erik med Mathias på slep
Mandag 14.4:
Kraftig vind, men i riktig retning til at det skal være ly i Skaret vårt - og så er det "obligatorisk"og ha en tur til Skaret i påska. ...og våre antagelser er riktige, ganske så lite vind i Skaret (som alltid) og selv om det er noe forblåst oppover så er det fint på rasteplassen.

Anders, Erik, Mathias, Ingrid og Erik
Etter skituren til Skaret tar vi en harry-tur til Funesdalen - litt snop og vin må handles. Ønskelista til mormor var klar: smågodt......

Tirsdag 15.4: Sol, men veldig mye vind. Kiternes eldorado-dag. Sander, Mathias og Erik kjører til Storwartz for å kite. Anders og jeg kjører dit for å gå på ski. Anders og jeg går fra Storwartz, Erli-runden og oppom Fjellkjerka for en rast før vi returnerte til Storwartz. En fin tur på ca 20 km, mn ganske så bakglatt innimellom - og forblåst på det åpne fjellet. Ly på Erli-runden ettersom den ligger litt nedom tregrensa.

Storwartz

Anders foran Fjell-kjerka
Forflytter oss til Stugudal'n og Jan Erik og Jorun på kvelden.

Onsdag 16.4: Rolig dag i Stugudal'n og kun en liten tur opp til Brunhjørnet. Snø, veldig blaut ettersom det er mange plussgrader og vind.

Skjærtorsdag: Nok en rolig dag i Stugudal'n. Ikke akkurat så voldsomt bra vær, men en liten skitur må vi jo på. Hege, Kurt, Jesper og vi rusler en rolig tur til Brunhjørnet. Sander og jeg tar skogsløypa hjem - alltid moro :-)

Langfredag: Det er meldt knallvær og Erik og jeg har avtalt tur fra Vauldalen (svenske-grensa) til Stor-Vigelen (1561 moh). Værmeldingen sier endel vind på toppen på formiddagen så vi møtes kl 10.45 på grensa.
Helt fantastisk skiføre, det har kommet nysnø, og bortimot skyfri himmel (som blir helt skyfri i løpet av dagen). Dette blir nok den store dagen i påska. Tørrvoks-føre :-)
Vinden som var meldt kom egentlig aldri, det var fantastisk fint hele veien - og skikkelig knallføre. Stor kontrast til de forrige dagene i påska med sugende vått føre og snøslaps.

Gikk fra Vauldalen, passerte Ruten, og inn til Bolagen (innsjø på svensk side) og møtte løypa fra Fjellnäs.

Erik med Stor-vigelen lengst unna. Bolinge ned til venstre uten for bildet

Overlevelsesbu (ca 1300 moh) før siste etappe opp til  Stor-Vigelen. På den innsnødde kortenden  er faktisk inngangsdøra....


Ingrid peker opp til toppen - dit skal vi og kun kort vei igjen dog bare opp...

....og til topps

Nesten ly på toppen og muligheter for en liten rast. Knall utsikt mot Femunden.
 Etter som det er en sånn fantastisk dag med knall føre og vi ikke har lyst til å gå samme løypa tilbake så fortsetter vi turen fra Stor-Viglen, langs Tverrviglen, langs Midtviglen/Viglstjønnhøgda og deretter oppom Viglpiken (1361 moh).

Erik på vei ned fra Tverrviglen med utsikt mot Sylan 

Sylan: Storsylen og Storsola. Fantastisk!!

Sylan: Helags

Erik på vei opp mot Viglpiken

Siste stykket opp. Ikke så langt, men veldig bratt

Yess, til topps på Viglpiken!!!

....og jeg også :-)

Etter en lang nedfart fra Viglpiken til Borgedalsbua må vi snu oss å nyte synet av Viglpiken (til høyre)
Rett og slett en suveren tur i knallvær, superføre og mye flott, natur. Ca 35 km og en ganske så rød nesetipp....

Mens Erik og jeg hadde langturen vår så hadde resten av Stugudal-gjengen gått til Ystosen og slått leir der. Anders og Hege tok turen etterhvert videre til Grønvola.

Til kvelds dukket herr og fru hare opp på besøk på hytta - de har visst for vane å komme til kvelds for å spise kveldsmaten sin:

Harepus-besøk på hytta (bilde er tatt kl 21.50 gjennom vinduet - ikke så værst da....)
Påskeaften: Sånn passe vær: overskyet, mange pluss og ganske så bløtt føre. Hele gjengen går til Brunhjørnet (Hege, Beate, Aurora, Kaja, Sissel, Jesper, Kurt og oss 4). De fleste snur, men Anders og jeg tar turen videre og opp til Grønvola. Skikkelig sugende føre, men godt å være ute likevel.

1. påskedag: Nok en solrik dag er meldt, men med en del vind etterhvert. Langtur alene til Guevtele (1546 moh). Starter tidlig for å gå lengst mulig mens de enda er hardt. Går fra hytta, til Langsvola, holder høyden via Falkfangarvola og ned til Møsjøen (ca 750 moh) før oppturen til Guevtele starter. Superfint helt til Møsjøen: lite vind og godt føre. Vinden tiltar så snart jeg starter oppturen fra Møsjøen.

Guevtele i skyhavet - sett fra sletta fra "postkassa" til Brunhjørnet 
Ryper
 Sterk vind opp siste strekka, men fortsatte med fristk mot. På toppen, dvs nesten på toppen ble vinden så sterk at det ble utrygt å fortsette. Klarte nesten ikke å stå oppreist og fant det tryggest å snu. Skulle ha vært noen meter lengre bort og noen få høydemetre opp, men det er så nære at det får man godta ;-)
Stavene lå vannrett i lufta og klarte knapt nok å ta bilder. Enda værre ble det når jeg snudde og skulle gå bortover med vinden skrått bakfra. Var virkelig glad jeg hadde fellene på slik at jeg kunne gå sidelengs uten å skli (utfor kanten??? - neida ikke så nære kanten)

Hit, men ikke lenger - vinden stoppet meg.

Utsikt mot sylan

Skulle ha vært på enden der, selv om toppen er noen meter før der. Blir en annen gang - kanskje. Snudde vel sånn ca å kanten helt til høyre i bildet.

Utsikt fra nedfarten fra Guevtele mot Stugudal'n og Stugusjøen
Finfin tur, spesielt til topps og ned til Møsjøen igjen. Fra Møsjøen og hjemover ble det noe tussig. Veldig blaut snø og delvis gjennomslag innimellom - og bakglatt. Ble en lang tur, ca 30 km. Mye transport. Forholdsvis enkelt opp til topps.

Jepp, det var påska 2014. Både Røros og Tydal, både fint vær og ikke fullt så fint vær. Ikke så mye snø overalt, men hva kan man forvente sent i april. Berga likevel da :-)

Kommentarer