Sommerferie 2014 i Italia. Uke 1 (13-19. juli)

Årets sommerferie går til Italia og blir tredelt, først en liten uke ved Comosjøen, deretter nesten to uker ved Middelhavet (i nærheten av La Spezia - eller egentlig enda nærmere marmorbyen Carrera) og de tre siste dagene skal vi være i Milano.

Avreise fra Værnes til Milano ettermiddagen 13. juli og etter litt leting opp igjennom x antall hårnålssvinger i en ultrasmal vei i stappmørket fant vi huset omsider "vårt" natt til 14. juli. Blir spennenede å våkne og se stedet i dagslys :-)

Og her er utsikten fra hagen (dvs gressflekken) vår:

Utsikten fra huset vårt og utover Como-sjøen
Ved Como-sjøen er det ymse muligheter for opplevelser: bading, fjell, by....
Ett av ønskene (til Anders og meg ihvertfall) var en biltur til Sveits og se det velkjente St. Moritz. Fin og velstelt liten by. Fikk litt inntrykk av at det var litt rikmannsplass.... "Butikk-kjedene" der var ikke akkurat Zara, Pull & Bear og HM, men mer som Prada, Dolce & Gabbana osv.

Sander, Mathias og Anders i St. Moritz
Vi tuslet bittelitt i sentrum, men det var jo først og fremst fjellene vi ville se og ville ta an gondol opp til ett av fjellene. Vi valgte Diavolezza i Berninapasset. Diavolezza ligger 2978 moh. Vi måtte selvsagt klive opp slik at vi passerte 3000 moh - ingen av oss har vært så høyt til fots før (selv om vi jukset med de første 2978 da ;-) )


Hele fam Island på Diavolezza med de Sveitsiske alpene i bakgrunnen
 Utsikten som møtte oss da vi gikk av gondolen:
Fv Piz Palü (3901 moh - inkluderer de tre toppene tv),  og områdets høyeste Piz Bernina (4049 moh)  nesten helt til høyre
Etter "fjellturen" på Diavolezza kjørte vi en omvei/rundtur via Davos, må ha med oss mest mulig vettu.
På vei over et fjellpass til Davos så vi noen Alpakker - moro.

Alpakka
Gutta i Davos
Anders, Mathias og Sander i Davos
 Vi ruslet en liten tursti i åssiden langs Davos og fikk fin utsikt over dalen. Glad vi ikke ferierte her for sola forsvant jo bak fjellene relativt tidlig.
Davos med utsikt mot nord

Davos

Leiebilen vår, den lille, slappe Renault Clioen, fikk virkelig kjørt seg på denne fjellturen med mange, mange høydemetere og utallige hårnålssvinger. Vi lå for det meste i 1. gir og rakk såvidt å komme opp i 2. gir før en ny sving kom - det tok tid å komme seg fremover med andre ord. Tror veiens høyeste punkt var på ca 2400 og vi kjørte over 3 pass på rundturen vår fra Varenna (ca 200 moh) ved Como-sjøen til St. Moritz, Davos og deretter mot St. Mortiz igjen og ned til Varenna.

Bergamo er en fin italiensk by som ligger der Po-sletta slutter og alpene starter. For oss nordmenn er den også kjent som byen der syklist Dag Erik Pedersen bodde i sin proffsyklist-tilværelse. Byen er todelt: Bergamo alta (øvre) og Bergamo basso (nedre). Bergamo alta er den gamle delen og ligger høyest og innom en 5 km lang mur. Det er selvsagt hit alle turistene drar - også vi :-)


Ingrid, Mathias og Sander på Piazza Vecchia
I Bergamo basso ligger Piazza della Liberta og har en stor fontene midt på plassen. Gutta hoppet lett opp, mens jeg (fornuftig nok) stoppa midt i forsøket - kom på at jeg hadde kjole og at det tok seg neppe godt ut for restaurant-gjestene som hadde vip-plasser til fontena....
Mathias, Ingrid og Sander på fontenen. 
Torsdag ble det leie av båt på Como-sjøen. Herlig i det fine været og herlig å bare kan stoppe og hoppe uti for en dukkert.
Langs Como-sjøen er det en del rikmannsfolk som har feriesteder og vi så noen fine.
Villa del Balbianello er en av dem. Denne villaen ble bygd i 1787 av en kardinal. I 1974 ble stedet kjøpt av en italiensk "explorer" (han ledet bla den første italienske ekspedisjonen til Mount Everset). Han fyllte opp huset med rikdom og forskjellig kunst fra sine turer. Han døde i 1988 og overlot eiendommen til National Trust of Italy. Huset og eiendommen har blitt brukt i en del filmer. De mest kjente er Star Wars Episode II (2002) og James Bond-filmen Casino Royale (2006). Gutta klate bare huset Star Wars-huset.

Star Wars-huset
Det var full rigging og pynting av Star Wars-huset. Masse blomster, tildekking, testing av musikk og lydanlegg. Det skal tydeligvis være bryllup her i helga - og så er ikke vi invitert???
Star Wars-huset

George Clooney har også et sommerhus ved Como-sjøen. Det så ut til at det var folk der (dre og vinduer åpne), men det er nok bare en eller annen husholder eller noe som fikser og ordner.

George Clooney-huset
 George Clooney, her kommer jeg....


 I mangel av badeland fant gutta sin egen badeleik: de hang etter båten i taug. De ble visstnok litt ømme i magen til slutt....
Sander og Mathias henger etter båten i tau

...og langt oppi lia der ligger huset vårt: 

Fredag (18. juli) er nest siste dag ved Como-sjøen og Anders og jeg har planlagt fjelltur til La Grigna eller Grigna settentrionale (2410 moh). La Grigna har to topper: Grigna Settentrionale og Grigna meridionale. Begge topper har relativt bratte sider og vi har sett at det finnes klatreruter til begge - det gjelder å unngå disse og finne en normal vei...

Vi kjører ca 1 t fra huset og til Pasturo. Tok av en bitteliten vei der og kjørte et stykke oppover. Den slappe bila vår fikk virkelig prøvd seg i oppoverbakkene her også. Vi parkerte på ca 8-900 moh og skulle opp til hele 2410 moh...

De første kilometrene gikk vi langs bratte, smale betong- og grusveier. Helt utrolig at noen bor her oppe og har biler som kjører her.

Strålende sol og ca 20 gr ved start, men vi ser at langt der oppe er det skydotter rundt toppen. Vi satser på at de forsvinner....

Opp i skyene der skal vi
På ca 1400 moh er det slutt på veiene og vi kommer opp til ei turisthytte, Rifugio "Antonietta" Pialeral. Kun 1000 høydemetre igjen...
Anders med La Grigna i skyhavet der bak. Like ved Rifugio Antonietta.


Flott utsikt utover dalen

...og opp i skydekket skal vi...
 På ca 1800 moh kom vi til en hytte, Bivacco Riva Girani. Her forsvant sola bak skyene og det ble relativt kjølig i vinden.
Ved hytta var det påmalt en pil opp mot toppen og vi fulgte den.


Relativt bratt oppover og i følge kartet skulle vi ha vært mer til venstre, men vi fulgte merkingen. Vi fant ut etterhvert at dette måtte være "snarveien" til toppen.... Mye kortere å gå bratt opp en å seigpine seg i lengre, men slakere distanse ;-)

Anders på vei opp bratta
Etter å ha gått opp den bratte ura kom vi over skydekket og opp på eggen. Toppen ble også synlig :-)
Sjarmøretappen langs eggen igjen. "Glasshuset" litt til høyre for toppen er et lite bønnerom. Mye man får plass til på en fjelltopp.

Det var en fantastisk utsikt som møtte oss når vi kom utpå eggen.


Snart til topps, men eggen var lengre enn den så ut...

...smalt var det også enkelte steder...

Yeay, endelig til topps. 2410 moh!! Snedig at det skal være et gedigent kors på alle toppene. Italienerne synes kanskje det er rart at vi har varder på alle toppene ;-)
Anders på toppen.
 Turisthytte på toppen også: Rifugio Brioschi. Og bedehuset/bønnerommet med kors og jesusfigurer inni.

Nedstigningen tok vi ved å gå videre langs eggen og nedover - der vi egentlig skulle ha kommet opp hvis vi ikke hadde tatt "snarveien". Veldig kjekt å gå ned her - litt kjedelig å gå opp og ned samme ruta.
Nedstigning. Stien er ganske så tydelig nedover.


En siste hvilepause like ved Rifugio Antonietta før vi fortsetter starter på etappen ned veiene.
Super utsikt utover dalen her også.


Litt farge på lårene etter en dag i fjellet....
Herlig med en fjelltur i Italia også - fine fjell her også, men ganske uvant at det er gress til langt over 2000 moh. Fin avslutning på Como-sjø-oppholdet.
Gutta hadde bare slarafnet i huset, på internett og ved bassenget, mens vi trasket La Grigna.


Kommentarer