Storsalen (1798 moh) i Trollheimen, 18.9.2014

Juhuiii: knallvær, høst, Trollheimen - kan det bli bedre???
Hanne, Ingrid og jeg starta grytidlig fra by'n (kl 6.00) og kjørte til Oppdal og Storlidalen. Tempen var faktisk nede i 0 gr på det kaldeste og innimellom tett tåke/skodde, men vi visste at skodda ville forsvinne. Vel inne i Storlidalen så var riktignok skodda borte - lovely!!

Dagens mål er Storsalen, 1798 moh, også kalt Storsomrungnebba. Et mektig fjell som ser ut som, ja nettopp, en sal. Første stykket syklet vi. Slak oppover i ca 4 km til Tovatna og deretter bar det til fots.

På sykkel fra Storlidalen. Storsalen i det fjerne.
 Vi hadde Storsalen i sikte så å si hele veien inn til foten og syntes det gikk radig unna. Bra, for transportetapper er kjedelige.
Storsalen
 Inne ved Medskaret (og skiltet) tok vi av TT-stien til Innerdalen og dro rett sør mot "vårt" fjell.

Skiltinga til bl.a Innerdalen. Salen i bakgrunnen.

Hanne og meg foran Storsalen.


Vi gikk ned til Medskarvatnet og deretter startet stigningen for alvor.
Medskarvatnet foran Storsalen.
Vi bomma litt på oppstigningen fra Medskarvatnet og holdt altforlangt oppe til venstre. Burde ha gått lenger ned til høyre og til de to vannene - ikke helt oppi blokkmarkura vi gikk i...
Gikk i skyggen og det ble faktisk ganske kjølig i t-skjorte. Første "store" rast ble i sola og ved foten av Pyramiden ("for-toppen" til Storsalen).

Mye blokkmark (lært meg nytt ord av Sæthers) og kliving på vei opp til Pyramiden. Bratt, noe lausur, men gikk greit.

Ingrid S  og Hanne på vei opp til Pyramiden

Hanne og Ingrid S på toppen av Pyramiden og på vei bort eggen til Storsalen
 Etter å ha klivd opp bratta kom vi til en paddeflat topp.... Fantastisk herlig på toppen og føltes som om vi så hele verden her. I sør: Snøhetta, Storskrymten og til og med Galdhøpiggen i det fjerne.
Jippi - til topps.
 Toppen. Flat... Utsikt mot nord: Trollhøtta-traversen, Snota, Neådalssnota...
Utsikt nordover

Snøhetta til venstre og Storskrymten ti høyre


Såtbakkollen

Snøfjell

Ingrid S og Hanne - nå på vei mot nordtoppen

På vei "nedi´" Salen og deretter opp til Nordtoppen, 1720 moh
På kanten nedi salen. Namnlausfjellet og Østre Somrungnebba de to til høyre.


....og litt "posering" på kanten


Turfølget på nortoppen med Innerdalen i bakgrunnen. Ser såvidt Innerdalstårnet og Tårnfjell til venstre

Panorama over Innerdalen

Fantastisk med fjellene og dets skygge i Innerdalen

Ingrid S. Utsikt fra nordtoppen til sørtoppen

På vei ned steinura. "Juvet" i Salen bak, 1593 moh. 

Snart nede i Tverådalen og endelig litt flatmark
Det var godt å komme ned i Tverådalen å gå litt flatt igjen - enn så lenge.... Vi bomma litt på nedturen mot Innerdalen og holdt altfor langt til høyre og i høyden - skulle jo holde høydemetrene må skjønne ;-)
Det ble litt frem og tilbake ned gjennom ura - dat var noen lange hamre der som vi ikke kom oss ned. Vi burde selvsagt fulgt elva ned et godt stykke og dermed vridd til høyre for å spare litt høyde.

Innerdalen.Navardalsnebba, Såtbakkollen/Tåga, Tårnfjellet og spissen litt til høyre er Innerdalstårnet
Tverådalen lå på ca 1000 moh og vi måtte faktisk ned til ca 500 moh for så å opp til 1000 moh igjen - det ble jaggu noen seige høydemetre på slutten av en laaaang dag...

Innerdalsporten med Storsalens nordtopp til venstre
En fantastisk tur. Lang tur, men du verden så herlig - og sååå verd det. Virkelig deilig å ta det som en rundtur, Oppom alle toppene på Storsalen og ned motsatt side og rundt. Turen ble nok 3-3,5 mil og maaaange høydemetere og ganske så nøyaktig 12 timer. Vi fikk utnytta dagslyset til det fulle og kom tilbake til syklene i dèt mørket senket seg. Vi var heldigvis såpass smarte at hodelykter var med på turen.


Ja, denne turen lever vi lenge på - takk for turen jenter :-)


Kommentarer

 1. Hei. Vi vurderer å følge samme løypa som du beskriver fram til Tverrådalen, men å gå videre til Innerdalen istedenfor å returnere til Storli. Blir jo litt kortere. Har et par spørsmål til deg: Er det deler av denne ruta som er teknisk krevende? Vi er godt vant til å gå i fjellet, men er ikke klatrere. Lurer også på om du kan beskrive ruta fra Nordtoppen og ned til Tverrådalen. Mvh Dag Stian Husby

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Dag Stian!
   Nei, jeg synes ikke denne turen av noe teknisk krevende. Ingen klatring er nødvendig, men noe klyving var det på vei opp Pyramiden. Noe løs-stein var det også opp der. Og bittelitt luftig, men såpass må det være ;-)
   Ruta fra nordtoppen og ned til Tverrådalen bar preg av mye stor stein. Ikke noe problem å gå bare man tar det litt med ro, enkelte av steinene beveger seg litt (men ikke sånn at de ruller). Det er heller ikke veldig bratt, slakere enn på motsatt side.
   Det var en kjempefin tur vi hadde. Ikke teknisk krevende, bare veldig lang.
   God tur :-)

   Slett
  2. Takk for svar. Vi prøver oss, iallfall, så får vi heller snu hvis det blir for krevende.

   Slett

Legg inn en kommentar