Berlin, speedsightseeing 16.1.15

Anders og jeg på tur til Berlin, 15-18. Januar 2015 - feirer faktisk bryllupsdag her nede (hele 17 år....) :-)

Som alltid på tur så må jeg speedsightse litt. Det er bare så deilig å starte morgenen med en rolig løpetur i nye omgivelser og se seg litt rundt. Speedsightseeing går nemlig ikke fort, man må stoppe en del underveis for å ta litt bilder - og for å nettopp "se seg litt rundt"

Sander anbefalte ett sted vi måtte innom: bilbutikken med utstilling av Bugatti i friedrichstrasse/unter den linden. Første stopp ble derfor der - ikke for at jeg er så interessert i bila, men for å ta bilde til Sander. Skuffelsen var derfor stor når den var stengt - lokalet var under oppussing...
Sorry we are closed:

Etter som jeg først var i unter den linden så så jeg toppen av Brandenburger Tor - og vips ble ruta lagt dit (selv om jeg egentlig hadde tenkt meg motsatt vei). Unter den linden var for såvidt en stor byggeplass - som så mange andre steder i Berlin. Ikke mange "linden" å se i denne gata nå nei...

Brandenburger Tor:

Ganske snedig i Berlin: det er fullt av rør i alskens farger langs bakken og i lufta (har forsåvidt mest i lufta). Noen har tidligere sagt at dette var rør som frakta øl, men det er bare sprøyt. Etter litt googling så er "svaret" at de ulike fargene er alt etter som hvilket firma som har satt opp/eier rørene. Berlin har grunnvann tett oppunder bakken og når det bygges vil grunnvannet komme sivende opp. Rørene er rett og slett for å pumpe opp og frakte grunnvannet som fyller byggeplassene bort til elva Spree.  

Var også innom den lille øya i elva Spree, museumsinsel (eller museumsøya på norsk). Denne øya er satt på UNESCOs verdensarvliste og er et av verdens viktigste museumskomplekser:

Tv-tårnet (berliner fernsehturm) ved Alexander Platz er et kjent bygg i Berlin. Dette er Berlins høyeste bygg og er på 368 m. Dette tårnet er som tyholttårnet hjemme (tror kanskje tyholt-tårnet har herma etter). Det har en restaurant høyt der oppe (203 m) og restauranten roterer.

På Alexander platz (rett ved tv-tårnet) er den kjente verdensklokka (weltzeituhr). Morsom klokke som viser alle tidssonene og hva klokka er der nå:

Fra Alexander platz gikk turen mot east side gallery. East side gallery er en 1,3 km bit av Berlinmuren langs elva Spree hvor 118 kunstnere fra hele verden har malt fargesprakende bilder på den grå betongen. Det mest kjente er der hvor russeren Bresjnev og østtyskeren Honecker "kysser" - tok dessverre ikke bilde av det (dvs gikk glipp av det fordi jeg valgte den andre siden av muren akkurat der ). 
På denne siden av muren tror jeg det var mer eller mindre random street-graffiti-folk som har utfoldet seg:

Fikk med maleriet med murens CV da:

Ved east side gallery dukket O2 world opp. O2 world er kjent for å huse store konserter, men er også hjemmebanen til Berlins hockey-lag og basketlag:

Det gamle øst-Tysklands røde og grønne menn i lyskryssene er kjente: ampel-mannen:


"Overalt" i Berlin er det en statue av en Bjørn. Enten står den på hodet eller så har den hendene i været for å løfte noe, står på alle fire eller sitter. Disse bjørnene er fra 2001 og det ble laget 350 stk som ble malt av ulike artister og plassert ut rundt omkring som utstilling. Etterpå ble de solgt og inntekten gikk til veldedig formål. Nå står bjørnene på privat grunn, dvs hoteller, i foyaer e.l  Bjørnene kalles "United buddy bear". Her er en United buddy bear ved hotellet vårt:

Vårt Art'otel er et kunsthotell og har utstilt en kul "kunstnerisk" scooter i inngangspartiet:

Jepp, det var dagens speedsightseeingtur. Senere i dag skal vi leie sykler og "høvle" over et litt større område :-)

Kommentarer