Berlin, speedsightseeing dag 2, 17.1.15

Ny morgen i Berlin, nye plasser å speedsightse :-)

Starta langs elva Spree og mot berlinerdomen. På bildet ser vi et slott som er under bygging og berlinerdomen litt der bak. Syns det er litt fascinerende at det skal bygges et slott i 2015 - det hører liksom til på 1600-tallet...


Humbolt-bygningen. Den fungerer som midlertidig info-senter for gjenoppbyggingen av Berliner slott.

Turen gikk videre nordover til Oranienburger strasse og forbi den "nye synagogen". Ny og ny fru blom, den er fra 1860-tallet... En liten politibu og to patruljerende politi utenfor - får de aldri være i fred de jødene??

Det er ikke bare i Trondheim vi har en sånn vannpumpe i by'n, dvs den på torget hjemme er mye lavere og sveiver i sirkel oppå, mens denne må pumpes frem og tilbake. Jeg prøvde ikke så lenge, men det kom i hvertfall ikke noe vann. Antar det kommer etterhvert for det var avmerket at det ikke er drikkevann.

Oranienburger Tor. Under oppussing (den også). Dette er en byport ifbm toll og avgift fra 1800-tallet. (Den høyblokka har nok kommet til i ettertid ja...)

Litt lenger ut av sentrum kom jeg til ett nytt minnesmerke av muren. Muren har gått her også og noen igjen-levninger står her - og noen symbolske armeringer. Like ved er Berlinermurens dokumentasjonssenter. Ute i det fri har de laget et minnesmerke/park/kort info om muren. Litt snedig med den muren. Den ble jo bygd i 1961, dvs muren slik vi kjenner til den (i 3,5 m høy betong) ble ikke til før på slutten av 1970-tallet. I starten var det for det meste piggtrådgjerder, men ble til betong i 1965 - og den moderne muren kom på slutten av -70-tallet.

Grensen mellom øst- og vest Tyskland ble stengt allerede på 50-tallet og eneste mulighet for å komme til vest var via Berlin i flere år. Etter som mange flyktet fra russisk-styrte øst (over 3 mill) satte Stasi opp muren for å hindre flere i å rømme - de mistet jo verdifull arbeidskraft og da spesielt høyt utdannede. Også snedig at enkelte steder var grensen midt i boligblokker. Inngangen til blokkleilighetene var i øst, mens baksiden var i vest. Utgangen på vestsiden ble murt igjen, men her var det nok en del som rømte/forsøkte å rømme ved å hoppe ut vinduet i 1 etg.

Minnesmerket har et kammer/hull for hver av de som døde under flukt fra øst til vest over muren. Samtlige navn står skrevet og noen har bilder av vedkommende også. 136 døde i flukt.

Mitte (bydel midt i Berlin) kan lokke med ei strand og strandvolleyballbaner. Ikke st det er så veldig forlokkende i 3 gr i januar da....

Passerte Spree igjen - og med utsikt til tv-tårnet:

Paradegaten Unter den Linden... Ikke mye staselig for øyeblikket:

Og Spree igjen - denne gang i kanal:

Jepp, det var siste speedsightseeing i Berlin for denne gang. Stor by, veldig spredd - og man må være veldig interessert i muren.

Kommentarer