Speedsightseeing i Krakow, 26.2.2015

Ny dag, nye muligheter. Kun kort tur i parken Planty. Vi skal på utflukt til saltgruvene og bussen går kl 09.00, men deilig men en kort runde for å våkne likevel.

Den grønne lunge er ikke særlig frodig og grønn en februar-morgen.... Hjelper ikke akkurat på at det er 3 gr og regn heller. Parken Planty omringer hele gamlebyen Stare Miasto og er ca 4 km lang:


Barbakan er Europas best bevarte festningsbygg. Den har 3 m tykke vegger, er gjennomhullet av 130 skyteskår og har 7 tårn. Barbakan ligger rett nord for gamlebyen:



Barbakan fra motsatt side:


"Byporten" eller St. Florianporten som den heter:

Tidligere var denne porten forbundet med Barbakan via en liten bro.

Florianska, gata som går fra "byporten" og ned til den berømte Mariakirka på plassen Rynek Glowny (hovedtorget). Ei koselig og fin gate:


Litt spesielt spir kanskje:


Stadion til Krakows eldste fotballag (fra 1906) Cracovia Krawow:
Cracovia stadion

Ikke så altfor stor stadion, den tar ca 15000 tilskuere.

Parken Blonia er en stor, grønn lunge rett utenfor gamlebyen. Det snedige er at det er kun en stor fredsplen uten noe som helst planter, trær eller noe - ikke tilordnede stier en gang. De stiene som er der er folke-nedtråkkede stier - og ergo litt gjørmete i dette været.

Blonia

Utsikten fra Blonia mot sentrum - og noen kirkespir i det fjerne


På motsatt side av Blonia ligger det andre "krakowske" topp-fotballagets hjemmebane: Wisla Krakow:
Wisla stadion
Wisla Krakow er vel mer som storebror til Cracovia og er en av Polens beste klubber. Denne stadion tar dobbelt så mange tilskuere, litt over 30000. Lokalderbyet mellom Cracovia og Wisla kalles "The Holy War".

Kommentarer