Speed-sightseeing i Kristiansund, dag 2. 31.5.2015

Før bildene fra søndag morgens speed-sightseeing må jeg bare ta med noen stemningsbilder fra lørdagens solnedgang:

De siste solstrålene for kvelden for kvelden over Nordlandet

Kirkelandet og Gomalandet sett fra Innlandet

Kirkelandet

Søndag morgen, 31.5 - ny speed-sightseeingrunde i Kristiansund :-)

Først ut: operaen eller Festiviteten i Kristiansund, kulturbygget. Erverdig gammel bygning. Ca 100 år gammel:

Operaen/Festiviteten

På baksiden står det ut en drager. Brukes den fremdeles til å lempe inn større saker tro?
Baksiden av operaen

Kirkelandet kirke, må bare ha med den spesielle kirka i dag også:
Kirkelandet kirke

Turen gikk deretter videre forbi Vanndammene (som i går) og deretter til vannrennene på/rundt Vardefjellet/Kringsjå. Vannrennene ble laget rundt 1860 for å samle opp regnvann som deretter ble ført over til vanndammene. Vannrennene er et nett på ca 2 km. For å få samla vannet i rennene ble det murt opp kanter. Disse kantene er brede og ble populære turstier for folket:
Vannrennene rundt Vardefjellet

På runden langs rennene støtte jeg borti ei husrekke med spreke farger. Ganske kjennetegnende for Kristiansund syns jeg, har sett mange fargerike husrekker her:

Fargerike hus

På toppen av Vardefjellet/Kringsjå er det bygd et tårn til vaktpost og utkikksplass. Murtårnet ble første gang satt opp i 1892, revet/rast et par ganger og sist gang gjenreist i 1983. 

Varden, ligger på 78 moh.

Tårnet hadde ei ringeklokke og om man ville inn var det bare å ringe på - noe jeg selvsagt gjorde.
Utsikt over hele Kristiansund og omegn. 
Utsikt mot Grip - ikke mye å se i dag akkurat...

Kristiansund, retning Nordlandet, Innladet og Frei

Inni tårnet

Det første vakttårnet ble satt opp i 1801. En kopi ble gjenreist i 1993:
Kopi av det første vakttårnet fra 1801

I sentrum kom jeg over en Lotus. Imponerende hvor lav bilen er. Den går meg sikkert til maks hoftehøyde - sjåføren må jo mer eller mindre ligge i bilen. Sprek bil da...
Lotus

Nordlandet kirke, bygd i Jugendstil. Fra 1914:
Nordlandet kirke

Helikopterdekket ved sykehuset ligger relativt nære veien kan man si... (I enden av brua mellom innlandet og kirkelandet - på Kirkelandsiden)
Helikopterdekket

I løpet av morgenkvisten hadde det ankommet et gedigent cruise-skip: Artania. 230 m langt og plass til 1200 gjester. Mer som enormt skip! Fyllte hele kaia.
Cruiseskipet Artania - fyller hele kaia

Artania

På løpeturen måtte jeg også via Solskjærs hus på Innlandet. Det lå veldig skjermet til på Bryggekanten og jeg så knapt nok hustaket innimellom nabo-husene. Jeg kunne selvsagt gått helt inn i oppkjørsla, men lenge leve privatlivet. Huset lå veldig fint til, med god skjerming fra landsiden og sjøen på andre siden (har man båt og er nysgjerrig kan man selvsagt sikkert komme nært og se mye mer).


Rett ved hotellet er det et lite hus som står igjen oppå en berghaug: Furseth Slip og Mek verksted (påmalt på baksiden). Sikkert et verneverdig hus som de måtte la stå og så har de sprengt bort berget rundt for å få til p-plass/åpent område/kai. Hotellet til venstre og cruiseskipet i bakgrunnene.
Furseth Slip og Mek verksted

Forresten flaks for oss at Artiana er her i dag for da går Sund-båten et par timer i dag. Sundbåten går ikke til vanlig på søndager) Vi tenker altså å ta Sundbåten til Gomalandet og gå rundt Vågen og litt i sentrum før vi returnerer til Trondheim igjen :-)

Kommentarer