Vårskitur i Trollheimen, 2.mai 2015

1.mai- er jo en yndet dag for vårskiturer til fjells - også for oss (eller mest for meg da...). Været 1. mai var ikke meldt all verden, men betraktelig bedre lørdag 2. og søndag 3. mai så vi tok turen da i stedet.

Vi kjørte grytidlig fra by'n (kl 6.20) til Storlidalen. Planen var å gå Neådalssnota - en ganske så lang tur egentlig.
Kl 9.00 startet ruslet vi fra bilen. Det var ca 0 gr og overskyet, ganske lavt skydekke/tåke faktisk, men det skulle letne mer utover dagen.

Anders klar til start i Storlidalen 
 Første kilometeren gikk vi til fots langs veien, men kunne ta på skiene straks vi tok av fra veien og skulle begynne på oppovern. Fellene ble tatt på med en gang - vi skulle jo bare opp... Det var ikke så bratt i starten så vi kunne nok ha gått på smurning, men pytt sann. (Vi burde nok ha gått på smurning da fellene begynte å ise og klabbe noe veldig).

Første del av løypa var merket (og sannsynligvis kjørt spor tidligere i vinter opp til Lontjønna). Lett terreng.

Anders
 Været var ganske skiftende, alt fra sol til snø og tett tåke/lavt skydekke. Virkelig godt og varmt når sola tittet frem.
To enslige spor. Utsikt mot Høa til høyre og dalen vi kom opp midt på bildet.
 På vei opp overgangen fra Storbekkhø-siden og mot Neådalssnota møtte vi en vegg av skyer/tåke og så ingen ting. Her burde vi ha sett Neådalssnota klart og tydelig, men akk det gjorde vi ikke. Ingen vits i å gå dit altså. Ny plan ble Storbekkhø (1504 moh) rett øst og deretter Tohatten (1444 moh) rett vest etterpå. Enkel tur, men veldig fornuftig når været er som det er.

"Utsikt" mot Neådalssnota.
På vei opp Storbekkhø sprekker det opp ordentlig og sola steker veldig. Fint vær rett sør, øst og vest, men mot nord (mot Neådalssnota) er det fortsatt tjukk tåke/skyer og ser ikke noe til "fjellet vårt". Det er tydeligvis et værskille akkurat her.

Føret er helt fantastisk på "nyslipt stuagulv" med 5 cm nysnø oppå - det gledes veldig til nedoverturen :-)
Ingrid på vei opp mot Storbekkhø  - i strålende sol

Anders på vei opp til Storekkhø - nå plutselig tett, tett tåke og null sikt. Det skifter fort i fjellet.
 På toppen av Storbekkhø er det et bittelite solglimt, men nesten ikke noe sikt.
Anders på toppen av Storbekkhø

Herlig telemark ned fra Storbekkhø

Utsikt mot Tohatten - midt i bildet. ...og våre to enslige spor fra oppoverturen til Storbekkhø
 Turen ned fra Storbekkhøa var herlig - i hvertfall syns jeg det (Anders er ikke så begeistret for nedovern). Heldigvis sol og god sikt på vei ned. Ekkelt å kjøre ned i total whiteout og dårlig sikt.

På turen mot Tohatten ble det brått null sikt igjen og vi så etterhvert ikke hvor vi skulle. Vi visste det var noen skavler lenger bort et sted - som vi selvsagt måtte omgå - men nå så vi ikke de lenger. Vi ruslet litt sakte i håp om at det skulle letne igjen (det hadde jo vært veldig av og på i hele dag), men etterhvert forsvant sikten bak oss også mer og mer. Vi fant det tryggest å skynde oss å returnere, mens vi enda sånn noenlunde så hvor vi kom i fra.

Anders med Tohatten (et sted) i ryggen. Hit, men ikke lenger...
Herlig nedkjøring her også og når vi var nede så badet Tohatten i sol. Scheisse.. Jaja, det er et valg man må ta når man står midtfjells og ettersom vi er på relativt ukjent terreng så var det der og da det mest fornuftige.

Tohatten bader i sol.
 På vei ned mot Storlidalen fant vi en real plass i lyngen - helt vindstille. Strålende sol og herlig utsikt mot bl.a Storsalen. Her satte vi oss ned og bare nytet godværet. Det vil si det endte med at vi duppa begge to og våknet en god del senere når det kom noen snøfiller og sola forsvant. Det ble straks litt kjøligere da.

Rasteplass-utsikt mot Stor-Salen

Anders i lyngen
Alt i alt har vi hatt en fin dag i fjellet, selv om vi ikke kom oss på Neådalssnota. Den får vi ta en annen gang når været er bedre (eller mer stabilt).
 I natt overnatter vi på Bårdsgården og tar en ny skitur i morgen - et eller annet sted. Hvor dette blir skal vi planlegge i løpet av kvelden. Været er meldt bedre i morgen - juhuii :-)

Kommentarer