San Sebastian, 20.6.2015. Langs Mont Ulia.

Fridag, lørdag, sol og 15 grader = offroad "langtur" med løpeskoene før felles frokost med resten av gjengen i dag.
Fra San Sebastian sentrum langs Mont Ulia og ned på motsatt side til Pasaia og hovedveien tilbake til San Sebastian. Det er merket tursti på Mont Ulia.

Man skal ikke særlig langt unna sentrum før det dukker opp ei geit. Kun noen hundre meter fra surfestranda Zurriola og litt opp i lia spaserer det ei lita geit. Riktignok inngjerdet. Tror jaggu det var noen høner der også gitt. 
Liten geitekilling i San Sebastian
Relativt bra stigning på kort tid i starten, men premien ble en herlig utsikt over San Sebastian:
Utsikt over surfestranda Zurriola, og bukta bortenfor er Concha-stranda. Gamlebyen ligger midt i mellom strendene.
Langt og bratt ned til sjøen - stien går heldigvis ikke der da

Atlantern.... Og skiltinga til Pasaia
Frodig i San Sebastian. Dette må være den største (og første) Hortensia'n jeg har sett. Frittvoksende. Måtte bare ta bilde til ære for Magnhild som ler av meg og min manglende interesse (og kunnskap) om blomster ;-)
Hortensia
Bra merking langs hele løypa over "fjellet", dvs langs høyden Mont Ulia. Den hvite og røde vannrette streken er en merking som jeg har sett blitt brukt i både Spania, Frankrike og Italia. I tillegg nummererer de løypene sine. Denne løypa er GR-121 (San Sebastian - Pasaia). Mulig disse landene har en felles merking? Ihvertfall veldig kjekt at de kjører samme system - blir så enkelt for oss som av og til er på tur i disse landene da.

Kjent merking både fra Spania, Frankrike og Italia: hvit og rød vannrett strek.

Selfie - off course. Ganske bratt ned enkelte sider. Fint og løpe oppe i høyden :-)




Bratt og langt ned til Atlanter'n her også.
Løp mot øst hele veien. Litt vanskelig å ta bra bilder motsols, men nedenfor er i hvertall kystlinja i retning dit jeg skal (mot øst). Jeg skal selvsagt ikke hele veien, men bare "innsvingen" ca midt i bildet. Ett par kilometer inn innløpet ligger byen/stedet Pasaia.
Kystlinja i retning mot øst
Tok en avstikker fra den godt merka stien for å se på noen klipper og uthulninger i berget/fjellet - opparbeidet gjennom lange tider av vind og sand.

Fascinerende uthuling i berget/fjellet. Enda mer fascinerende at det er ca 100 moh.
Utsikt mot vest - og en skygge av meg selv ;-) Mont Igueldo (toppen som ligger vest for San Sebastian) langt i det fjerne.
Avstikkeren ble litt lenger enn planlagt. Jeg valgt en annen retursti til hovedstien og satset på at de møttes like bortenfor. Hvilket de ikke gjorde. Stien jeg fulgte gikk mer langs kanten mot sjøen og ikke inne i skogen og ovenfor alle "innhuk". Den "smale" sti ble altså veldig mye mer kupert enn hovedstien samtidig som det var mye finere å løpe med utsikt fremfor inne i skogen.
Jeg gjordet et stunt på å komme tilbake til hovedstien ved å ta en "snarvei" rett opp ei li blant bregner og ettervert kratt (dvs tornekratt og stikkerter) - hvorpå jeg etter 50 meters kravling opp lia måtte snu. Hovedstien var ikke å se.... Og så ned i samme krattet igjen. Gjett om lår og legger ble fine - relativt godt oppskrapet kan man si. Straffer seg å få glupe ideer om veivalg underveis ;-)

Frodig og grønt - og bratt


Akvedukt

En del av målet med turen var å se på fyrtårnet Faro de la Plata. Fyretårnet ligger på østsiden av Mont Ulia og ikke så langt unna Pasaia, og er fyret for innløpet til Pasia. ...og her er endelig målet:
På toppen av høyden ligger Faro de la plata/Silver lighthouse

...og utsikten fra der jeg kom i fra.

Da jeg omsider kom til fyrtårnet og bare hadde de siste meterne igjen dukket det opp et skilt med adgang forbudt.... Skuff skuff.
Faro de la Plata

Fant et annet lite fyr da ;-) På høyden i bakgrunnen ligger Faro de la plata.


Turen over/langs "fjellet var fin, men veldig mye er inne i skogen. Godt tilberedt, brede og merkede stier. Flere steder på veien var det noen vannhull - antageligvis opparbeidet og lagt ut. Jeg tok ikke akkurat sjansen på å drikke av disse.
På vei opp til fjellet på San Sebastiansiden var det en god del trapper og bratt opp i starten. Jeg tror nesten det var brattere ned på andre siden mot Pasaia. Her var det bare trapper.
På vei ned mot Pasaia


...og inni der ligger Pasaia

I Pasaia ble det en kjapp stopp med innkjøp av banan og litt påfyll av vann. Det merkes at man la av gårde på en sånn tur uten frokost. Men èn banan og sulten er stillet.

Pasaia ser nesten ut til å være havnebyen til San Sebastian. I San Sebastian var det bare småbåter, mens her er det riktig så store maskinerier på kaia. I følge wikipedia er Pasaia blant annet en fiskeby.
Kaianlegget i Pasaia.


Avfallsordning. Her henger man altså søpla si opp for tømming. Antageligvis matavfall i bøttene.


Returen til San Sebastian gikk raskeste vei: langs hovedveien. 

...og så tilbake til San Sebastian. Her er kirka som vi bodde ved: Buen Pastor. Minner nesten litt om Familia de Sagrada. Det var en enda mindre, men lik kirke ved Zurriola-stranda også (innkledd i blå  plast for vedlikehold).

Buen Pastor
Herlig start på lørdagsmorgenen. Litt over 18 km, men i veldig rolig fart. Det er litt begrenset hvor fort det kan gå når man innimellom kravler i kratt og skal nedover i ulendt terreng (med frittlagte stein) - hadde lite lyst til å tråkke over inne i "bushen" og langt fra folk. Møtte noen sjeler etter hvert da :-)

Kommentarer