Romsdalseggen, 8.8.2015

Den gode gamle 1997-årgang-guttefotballforeldrene har i lang tid satt av helga for å gå Romsdalseggen. Vi har gledd oss lenge, men ble mer og mer spent på været jo nærmere helga vi kom. Det var ikke meldt så veldig bra i utgangspunktet.

Avgang fra Hotel Aak i Åndalsnes (som forøvrig var en ordentlig høydare - ordentlig serviceminded betjening, veldig god mat og bra standard - anbefales på det sterkeste) ca kl 9.00 for å rekke 9.30-bussen fra Åndalsnes sentrum til Vengjedalen.

Romsdalseggen har jo blitt veldig populær og vi var ikke akkurat alene om å vente på bussen. 2 stappfulle busser kjørte av gårde med glade turgåere - til tross for lavt skydekke og gråvær... (heldigvis meldt litt bedre utover dagen da)

Blidspent gjeng venter på bussen - vi var ikke akkurat alene....
Ved start i Vengjedalen (379 moh) hølja det den og det var duket for en liten omkledning til regnklær. Kanskje likesågreit, bpde for å holde oss tørre og for å slippe å gå i kø med resten av de to busslastene oppigjennom lia.

Noe bløtt og gjørmete oppigjennom det første stykket.

Utsikt ned til Vengjedalen - lavt skydekke
Det var noe gjørmete opp den første lia, men etterhvert som vi kom høyere så ble det jo mer og mer stein og fjellterreng. Været varierte, men det sluttet heldigvis å regne etter en times tid eller så. Skydekket varierte også veldig, de lave skyene kom og gikk. Utsikten ble ditto, men aldri noe dårlig sikt.

Ola og Ingrid E på vei opp mot selve ryggen. Liten sikt ned mot Vengjedalen
I det vi kommer opp på selve ryggen sprekker skyene opp og vi ser sola for første gang. Snakk om godt planlagt marsj ;-) En utrolig utsikt utover Romsdalen, elva Rauma, Romsdalshorn og innimellom så vi Trollveggen i skyhavet også. Virkelig fantastisk med grønn og frodig dal og blågrønne Rauma. Og tenk, vi skal få nyte denne utsikten hele turen mot Åndalsnes (såfremt skyene holder seg unna) - perfect!

Det anbefales å ta turen oppom Blånebba, 1320 moh, først, men den var inntyllet i skyer når vi kom opp på eggen så vi droppa det.

Anders med Romsdalshorn så vidt tilvenstre, Romsdalen og Rauma i bakgrunnen. Trollveggen ligger i skyene til høyre.
Ordentlig luftig å se ned i dalen - 1100 m rett ned. Må jo bare si at det er virkelig fantastisk natur rundt omkring her!
Anders med utsikt mot Åndalsnes og Isfjorden



Lisbeth skal starte på selve eggen - og her sr vi et godt stykke av den bortover
Romsdalseggen har jo blitt så populær og de er gjort en god jobb med å sikre usikre partier. Noen kjettinger til rekkverk er satt opp. Det hadde nok godt greit uten også, men med så mye folk av ymse slag så er det greit å ha litt sikkerhet.

Bratt ned, men med hjelp av "kjetting-gelender"

Anders. Bak er rutas høyeste punkt: Mjølvafjellet, 1216 moh.

Jørn og Ingrid I.

Skydekket kom og gikk. Ganske fascinerende når skyene fyker over eggen

Nok en kjetting-rute. Anders venter på tur.

Anders, Lisbeth og Marthe

Ingrid med Romsdalshorn, Romsdalen, Rauma og Trollveggen

Lisbeth er litt modigere enn andre og tester kjettingen litt. Andre synes det var veldig kjekt med kjettinghjelp og kunne ikke komme seg fort nok unna bratta.

Vakkert!!! Jeg fikk aldri sett meg mett på utsikten fra Romsdalseggen.


Romsdalens høyest liggende bjørk. Den er verd et bilde den der den klamrer seg til fjellsiden ca 1200 moh.

Mer kliving

...mer utsikt over Romsdalen og Rauma

Trollveggen

Gjengen samlet, ihvertfall nesten samlet: Ingrid I, Ola, Ingrid E, John, Lisbeth, Marthe, Kjetil og Kari. Anders er fotograf og Jørn er på vift langs kanten.

Anders - litt modigere enn andre :-)

...og så bikker vi ned mot Åndalsnes, men fortsatt mye egg å gå...

Anders - dristig

Ingrid - på det smaleste punktet. Ca 1/2 meter bredt. Enkelte grudde seg enormt til denne halvmeteren, men alle komme seg over

Kari og Anders på vei ned mot Åndalsnes

Åndalsnes og Isfjorden
Romsdalseggen var utrolig flott, men skal innrømme at jeg ikke var helt forberedt på at eggen var så "lang" etter at vi hadde nådd det høyeste punktet. Jeg trodde den var mer eller mindre ferdig da, men den gang ei. Det var både fortsatt et stykke å gå og fortsatt en del smale partier.

På vei ned fra Nesaksla er den relativt nye Romsdalstrappa. Denne ble offisielt åpnet 14. juni i 2014. Sherpaer fra Nepal med god kompetanse i trappebygging (profesjonelle steinmurere) har vært innleid for å lage trappa. Arbeidet startet i 2013. Årsaken er rett og slett at Romsdalseggen er blitt så populær at vegetasjonen ned fra Nesaksla har blitt mer og mer ødelagt - i tillegg til at det er ganske glatt og sleipt der og det har visstnok vært en del skader.

På vei ned Romsdalstrappa

Anders på Rampestreken - utstikkeren som er bygd ut fra fjellsiden over Åndalsnes

Ingrid på Rampestreken

Jørn på vei ned Romsdalstrappa
Romsdalseggen var helt fantastisk og med en utsikt som var enestående - turen anbefales virkelig (og med overnatting på Hotel Aak). Heldigvis ble været så bra at vi virkelig fikk nytet utsikten mye.
Nedstigningen var bratt og enkeltes lår og knær fikk virkelig kjørt seg i Romsdalstrappa.

Og turfølget var selvsagt upåklagelig - toppet jo turen det også :-)

Vel tilbake på Hotel Aak ble det after-fjell, middag og deretter bålkos ute i hagen :-)


Fjellgjengen på after-fjell i hagen på Hotel Aak: Ola, John, Jørn, Kjetil, Anders, Ingrid E, Lisbeth, Kari og Marthe

Kommentarer

  1. Veldig fin blogg med hyggelige minner!

    SvarSlett
  2. Veldig fin blogg med hyggelige minner!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Jørn! Ja, blir litt som en minnerik "bok" over mange flotte turer :-)

      Slett

Legg inn en kommentar