København, 21.11.2015. Speedsightseeing.

Ny by og nye speedsightseeing-muligheter. Ikke´no er så herlig som å komme til et nytt sted og løpe litt rundt omkring å se seg rundt. Jippi :-)

Anledningen til Københavntur er jentetur med teater og konsert - og noe shopping og vin-pitstop :-)
Vi ankom fredag ettermiddag og pga trafikk-kork ble det relativt stramt tidsskjema før teater kl 20.00. Vi hadde jo bestilt bord på Den Lille Fede med 5-retters og vinpakke til kl 17.30. Vi ankom Den Lille Fede kl 18.15 og fikk tidenes profesjonelle hurtigservering av 5-retters (med ditto vin) og var klare til avgang 19.30. Veldig god mat og god vin, men ble kort mellom rettene da ;-P
Teater: Sound of Music på dansk. Bra teater, men litt langdrygt og noe vanskelig å få med seg dansken innimellom.

Lørdag morgen: 2 grader og lettskyet og dermed noen solstråler. Hotellet er ved Kongens have og Rosenborg slot:
Rosenborg Slot i soloppgang

Passerte det rundetårn, og som navnet beskriver: det er et rundt tårn. Tårnet ble bygd i 1642 av Christian 4 som observatorium og fungerte som dette over 200 år. Tårnet er nesten 35 m høyt og har en indre rampe som går i spiral nesten helt til toppen - dette fordi det skulle være mulig å komme opp med hest og vogn. Fin utsikt over byen fra toppen (hit må vi opp ved anledning).

Det rundetårn
Sniker inn et bilde på vei opp i det runde tårn dagen etter...
På vei opp i det rundetårn



Fra det rudetårn gikk turen ned til Højbro Plads (så ingen tri smi kinisiri der...) og til Slotsholmen (forbi bla Christiansborg slot og den Sorte Diamant (det Kongelige Biblioteks moderne tilbygg). Den sorte Diamant inneholder alle bøker som er utgitt i Danmark.

Den Sorte Diamant sett fra motsatt side av Inderhavn
København har også sin svingbru: Cirkelbroen. Cirkelbroen består av 5 sirkulære broplattformer og åpens som en svingbro. Brua går over Christianshavns kanal og anslås å benyttes av 5000 fotgjengere og syklister daglig. Brua ble innviet i august 2015.

Københavns svingbru: Cirkelbroen.

Fra svingbrua gikk turen langs Christianshavns kanal og langs gaten med det originale navnet Overgaden over vandet (på motsatt side het gaten Overgaden Neden Vandet) og jeg havnet etterhvert i området til Fristaden Christiania. Interessant sted.

Skulpturer i Fristaden Christiania


Veggkunst i Christiana
Klokelig nok tok jeg de to bildene like innenfor inngangen og gjemte deretter mobilen - jeg regna med de ikke var særlig begeistret for fotografering der inne. Og riktignok, like ved "torvet" i Pusher street ble jeg stoppet av en dude med skikkelig skjeggvekst og varmekjeldress med beskjed om at her var det ikke lov å løpe og ikke lov å ta bilder. Når jeg krysset dette torget måtte jeg gå - og det var ikke tull kunne han fortelle. Jaja, jeg er jo lydig jeg ;-)

Cannabisbua sto klar, men var ubemannet så tidlig på morgenen. Relativt dødt i Pusher street, men de få som var der hilste hyggelig. De lurte vel på hva en tulling i løpeklær gjorde der :-D
Christiania ser litt ut som svartlamon - litt slitent.
Operaen
Amalienborg (bl.a innkledd for restaurering t.v) og Marmorkirken - sett fra Operaen
Fra Operaen gikk turen videre til Papirøen og planen var deretter å ta brua rett over til Nyhavn. Problemet var at denne brua fortsatt manglet ca 50 m.... Ei ny skyvebru skal komme og var vel planlagt ferdig sommeren 2015, men altså ikke ferdig enda. Ble vel fort en km eller to ekstra da.

Ny skyvebru på vei over Inderhavn.


Langs Christianshavns kanal var det noen husbåter. Det så ut som om de var bebodde. En av båtene hadde en noe spesiell sykkel utenfor:

Fancy svart sykkel - aldri sett maken før jeg.

Enkelte hus er "typisk dansk". Her er ett ved Christianshavns kanal:
Typisk dansk hus
Nyhavn er en sjarmerende gammel havn og flankert av hus fra 1700-tallet. Tidligere var det bordeller og puber her, nå er det blitt respektable restauranter og barer her.
Nyhavn
Gøyale is-stoler utenfor iskiosken ved Nyhavn
Fra Nyhavn og mot Little Mermaid-statuen passerte jeg Marmorkirken og Amalienborg (slottet til Dronninga):
Marmorkirken (Frederiks krike) ved Amalienborg


Amalienborg
Vakthold ved Amalienborg

Operaen sett fra motsatt side av Inderhavn (altså fra Amalieborg)

Siste turist-mål for turen var Little Mermaid. Hadde det ikke vært for alle asiaterne som sto her så hadde jeg sittet på fanget til havfrua og tatt en selfie...
Little Mermaid

Sant Albans kirke ved Kastellet

......og noen bilder fra lørdag kveld på Bo Kaspers Orkester-konsert på Vega. Bo Kaspers har en sang sammen Christel Alsos og overraskende nok kom Christel Alsos på scenen.
Bo Kasper Sundström  og Christel Alsos

Hele Bo Kaspers Orkester og Christel Alsos
Når vi kom ut fra konserten var hele København snøhvit. Det var masse blaut snø i lufta og sur vind. Hustrig. Ikke mange som får oppleve et snøbelagt København:
På vei hjem fra konsert i snøføyka. Sjeldent syn i Københavnske gater...

Kommentarer