Amsterdam, 3.4.2016

Siste dag i Amsterdam...




"Anti-tisserenne". Her er det satt opp en blekkplate i hjørnet for å unngå tissing i gatene. Tisser man i dette hjørnet så spruter det tilbake på buksa - ikke så attraktivt å tisse her lenger med andre ord. Flere steder i Amsterdam så vi oppsatte pissoarer for kara. Det hadde sneglehusform og skjulte karene fra knærne og opp. Det var selvsagt lagt opp et avløpsrør fra pissoaret.

Torensluis, Amsterdams bredeste bru. Brua er også kalt fengselsbrua da det var er fengsel under.

Amsterdam har (ikke uventet) et tulipanmuseum og et ostemuseum:

Frederik Hendrikpøantsoen. Finurlig kunst:

Vanntårn midt inni et blokk-kompleks, Watertorenplein:


Deretter gikk turen over til Westerpark. Her viste det seg å være et gammelt kraftverk: westergasfabrik. Nå omgjort til kulturpark, kafeer og "utstilling" av de gamle fabrikkbyggene som gassholder, transformatorhus, ledningshus mm. Her er gassholderen (i front: rund demning)

Blomstring i parken. Uvisst om det er overvintret eller om det er nyutsprunget.

Gråhegre:

Kaniner - eller var det harer:

Hageby her også (en riktig stor en), men denne var låst og stengt for almuen - og omringet av "vollgrav" eller kanal da:


Kulturparken ved westergasfabriken:

Gassholderen og to ledningstårn i front:

Transformatorhuset:

Haarlemmersluis i front og kuppelkirken (Koepelkerk) bak:


Etter frokost ble det enda mer rusling i Amsterdams gater. Flyet går ikke før 19.05 så det er godt med tid. I dag ble vi bare ruslende rundt i området 9 streets. Mange småbutikker, noen søndagsåpne og noen stengte (gjør ikke noe for oss ettersom vi er elendige shoppere...)

Strømpebuksebutikk:

Været var virkelig sommerlig og vi fant oss en liten fortauskafe/kanalkafe og nøyt lunsj ute i sola - lenge:


Amsterdam har tre kors som sitt bysymbol. Disse tre korsene gikk igjen overalt og på alt. Her hos en frisør:

...og her i inngangen til en butikk:
 Etter litt googling fant vi ut at det er St Andrews kors som brukt.

Fargerik husvegg - noen som har røyka for mye??

Da var Amsterdamoppholdet over for denne gang. Fin og koselig by. Ikke alt for stor sentrumskjerne - akkurat passe egentlig. Ikke så mange gjøremål spm var et must for oss, men Anne Franks hus var definitivt verd et besøk (husk å kjøpe billetter på nett på forhånd - i god tid) "Topptur" i Westerkerk og en tur innom "bakgården" Bergjinhof er også absolutt å anbefale. Museumskvartalet var også koselig. Restaurant å anbefale er Lieve. En belgisk restaurant med treretters eller femretters på menyen.

Inntrykket som sitter igjen aller best er den konsekvent sørlige duften som ligger som et teppe over hele Amsterdam. Enten søtlig duft av søte kaker og waffles, eller den søtlige hasjlukta. Her røykes det virkelig til alle døgnets tider - helt åpenlyst ute i gatene. Ble bratt læringskurve for min del som aldri hadde kjent denne lukta før. Det ble så mye og konstant at det ble kvalmende hver gang noen passerte røykende (eller vi rusla forbi en coffeeshop hvor det velta ut os).

Kommentarer