Roma, speedsightseeing. 12.6.16

I dag går turen i romernes fotspor, vel det har den forsåvidt gjort hver dag, men i dag er det via Appia som står for tur. Via Appia var romernes hovedgate inn til Roma. Veien ble konstruert i år 312 før Kristus. Altså, noe gammel vei....

Via Appia Antica
"Alle veier fører til Rom". I Via Appia står Prima Colona Miliaria. Dette er en kopi av en milepæl som sto ca 1 mile fra Forum Romanum i Roma. Denne "milepælen" har et stort romertall "I" øverst og viser at det er 1 mile igjen. "Oppmålingspunktet" var fra et punkt/milepæl i Forum Romanum (tempelet Saturn). Bunnen av "sentrums-milepælen" finnes fortsatt i Forum Romanum.
Prima colona miliaria
Langs via Appia ligger det flere katakomber. Katakombene er underjordiske huler som de første kristne gravde ut for å begrave sine døde. Tidligere var det vanlig å kremere de døde, men de kristne ønsket å begrave sine døde slik Jesus ble begravd. Katakomber ble dermed løsningen. (Katakombene er fra ca 200 e.kr.).

Inngangen til Catacombe San Sebastiano i Via Appia
Litt av ruinene etter Circua of Maxentius langs Via appia


Mausoelo de Cecilia Metella

Ved inngangpartiet til Mausoleet

Via Appia - old style
På Tower of Capo di Bove er det to plaketter. Disse plakettene viser trigonometriske målinger som er gjort langs den rette strekningen på Via Appia. Målingene er gjort av Far Angelo Secchi i 1855.
Tower of Capo di Bove


Etter å ha løpt via Appia et godt stykke var det på tide å snu, dessverre. Jeg har en mistanke om at via Appia var mer oldstyle lengre bort, men hele strekka er vel 5-10 km og det rekker jeg ikke - det er et stykke fra hotellet til via Appia også.

På returen gikk turen via parken parco della caffarella. Her var det mange turstier og mange som var ute på sin søndags morgenjoggetur.

Parco della Caffarella

Roma i det fjerne

Brusende kalkun

Via appia like ved bymuren ved San Sebastian-porten
San Sebastian-porten (opprinnelig kjent som Via Appia porten) er en av de største og best bevarte byportene langs Aurelians vegg/bymur. (Aurelian var en romersk keiser)

Porta San Sebastiano

Rett innenfor San Sebastian-porten står Arch of Drusus.

The arch of Drusus


SPQR kan ses ganske hyppig i det romerske bybildet. Det er på alt fra kumlokk til stauter. SPQR betyr: Senatus Populusque Romanus og betyr det Romerske Senat og folk. SPQR var den første benevnelsen på den romerske republikken. Inyere tid har det blitt et kjennetegn og symbol for byen Roma og dens myndigheter. SPQR er blant annet i Romas byvåpen.


SPQR i Romas byvåpen. Her på en bitteliten poilitibu.
Dette var siste morgen i Roma og i løpet av 4 morgener har jeg fått sett mye. Neste gang kanskje jeg må låne sykkel slik at jeg rekker å dra hele Via Appia - eller legge opp til en skikkelig langtur....


Kommentarer