Öland, 21.7.2016

Etter en uke på farten i Stockholms skjærgård og i Stockholm skal det bli godt å være i ro på samme sted i en hel uke. Vi skal være en uke på Öland og har leid en campinghytte på Haga Park Camping. Her skal vi bl.a være med på et 3-dagers vindsurfekurs (3 dager á 3 timer). Vi skal altså gjøre noe vi overhodet ikke kan....

Öland er Sveriges nest største øy og ligger langt sør i Østersjøen - rett øst for byen Kalmar. Øya er ca 14 mil lang og 16 km bred. Öland har ca 20 000 fastboende, men i juli måned er det gjerne 300 000 ferierende her.

Speedsightseeing på Öland må også til, men det blir bare en liten runde i nærheten av campingen. Rett ved campingen er det et naturreservat: Beijershamn naturreservat. Naturresveratet er rikt på fugleliv. En tur innom her er selvsagt obligatorisk.
I tillegg til fugler er det også kyr og okser som beiter - i skjønn forening med alle fuglene.


Rikt fugleliv i Beijershamn
Oksene. Solide horn, men oksene var heldigvis fredlige og lå for det meste å sløva i varmen.




Panoramabilde over Beijershamn
Rikt fugleliv

Rovfugl - uvisst om det var ørn eller våk - heller mot ørn (....og her avslører jeg at jeg slettes ikke er noen fugleekspert)


Fugletitter med kjempelinse og kjempekikkert

Like ved Beijershamn ligger Karlevistenen. Dette er Ölands eldste og Sveriges merkeligste runesten. Steinen er fra ca 900-tallet.
Karlevistenen

Over hele Öland er det mange gamle kverner (eller vindmøller). Dette er gamle stubbemøller. De kan vries manuelt etter vindretningen ved at en hest trekker staget som vrir vindmøllehuset rundt. Disse vindmøllene kvernet korn. Vingene ble kledd inn i lerrett ved bruk for å fange vinden.
Stubbemøller

...og vips tilbake til Haga Park:
Haga Park Camping

....vindsurfingen gikk forresten veldig greit. Det var vanskelig, men gøy. På dag 1 var det passe med vind for oss nybegynnere. Dag to var det faktisk vindstille, men da fikk vi øvd teknikk. Både det å komme oss fremover uten vind og det å se hva hvordan brettet svinger når vi holdt seilet slik eller sånn. Dag tre hadde også lite vind.
Anders leide ett brett noen dager etter kurset og da fikk vi prøvd oss i litt heftigere vind, dog ikke heftig nok for de mest ihuga surferne. Gøy for oss ferskiser da. Vi klarte heldigvis å stå på brettet og komme oss fremover, men noen hurtig unnamanøver ble vi ikke særlig gode på da ;-)

Kommentarer