Berlin, 2.9.2016. Speedsightseeing

Jobbtur til Berlin, hvilket innebærer at joggeskoene er med og klar for å luftes på morraskvisten før møte. Herlig å få sett seg litt rundt i Berlin by (dvs en iten del av den...) og se byen våkne til livs og soloppgangen. Tidlig møtestart og ditto tidlig speedsightseeing-start. Ut av døra allerede kl 6.15 :-)

Hotellet ligger i gamle vest - sørvest for Tiergarten (den store parken) og ikke langt fra det kjente shoppingstrøket Kurfürstendamm.

For meg blir det veldig naturlig og starte med parken. Liker store parker :-) Har funnet en løpesightseeingrute på nett. Denne ruta går litt rundtomkring i parken og tar med seg kjente severdigheter i nærheten. Midt i blinken for meg - I like :-D

Like inn i Tiergarten dumper jeg borti et par trær som er godt pyntet med Michael Jackson-bilder, I love you'er  og "happy birthday'er". Han hadde bursdag 29. august og noen fans har tydeligvis hatt en liten minnestund her.

Michael Jackson kunne blitt 58 år i år
Første severdighet er Siegessäule (Seierssøylen) i Tiergarten. Dette er en av Berlins mest berømte severdighet. Søylen ble satt opp mellom 1864 og 1873 til minne om Preussens seire i ett par kriger på 17- og 1800-tallet.
Bronseskulpturen på toppen er seiersgudinnen Victoria. Denne ble tilføyd i 1873 til minne om den endelige seieren mot Frankrike som førte til den tyske riksgrunnlegelsen.

Siegessäule i soloppgang, bortsett fra at sola har ikke nådd den enda...

Tiergarten er en stor park og inneholder på både litt vilter skog og pent opparbeide hager, plener, kanaler og vann. Parken var opprinnelig et skogsområde og viltreservat hvor fyrster og andre adelig kunne drive jakt.

Rosengarten i Tiergarten.
Rosehagen i Tiergarten er ikke akkurat den fineste og mest velholdte jeg har sett, men sesongen er kanskje over?  Vel, de hadde i hvertfall tatt mye mer vare på blomsterhagen ved statuen av Dronning Louisa på Luiseninsel i parken ;-)

"Blomsterbedet" ved statuen av Dronning Louisa


Dronning Louisa (eller Königin Luisa)
Etter å ha vært helt sør i parken igjen, ble det en tur opp ca midt i til 17 juni strasse - og nå badet Siegessäule i sol:
Siegessäule og 17 juni strasse i soloppgang

Beethoven-Haydn-Mozart-Denkmal, dvs minnesmerke. Fra 1904.

Mozart
Global stone project består av ti steiner fra fem kontinenter. 5 steiner er plassert i sitt kontinents opprinnelse og de øvrige 5 er plassert i sirkel i Tiergarten. En gang i året (21.juni) treffer solstrålene steinene slik at alle steinene "forbindes" ved de reflekterte lysstrålene. De fem "usynlige" linjene skal symbolisere en sirkel av forent menneskehet.

Global stone project
Global stone project ligger sørøst i parken og ikke langt fra Holocaust memorial (som er på utsiden av parken). Dette er et moument til minne om alle jødene som ble drept under nasjonalsosialismen. Minnesmerket består av 2711 betongblokker og er oppstilt i parallelle rekker. Det er 95 cm i mellom blokkene og gjør det kun mulig for en og en å gå i mellom blokkene (to i bredden blir trangt...) Minnesmerket ble åpnet i 2005.
Under blokkene er det et informasjonssenter. Her er det blant annet lest inn alle de dødes navn, deres fødselsdag og året de døde (6 millioner) på tape. Det tar nesten 7 år å høre gjennom tapen....

Holocaust memorial - Denkmal für de ermordete Juden


2711 betongblokker i samme arealstørrelse (2,38 m x 0,95 m).

Like ved Holocaust-minnesmerket ligger Brandenburger Tor. Brandenburger Tor er en av Berlins og Tyskalnds viktigste landemerker. Den har blitt et symbol på både triumfer og tragedier. Dette er en byport fra ca 1730 og var en av de 18 byportene som ble reist i fbm tollmuren rundt byen. Byporten var mye mindre opprinnelig og ble utvidet i slutten av 1870-åra.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor med morgensola rett gjennom :-)
Fra Brandenburger Tor gikk turen til det Sovjetiske krigsminnesmerket i Tiergarten. Dette er et av flere sovjetiske krigsminnesmerker i Berlin.
Minnesmerkene er reist av Sovjetunionen for å minnes de 80 000 sovjetiske soldatene som falt i slaget om Berlin i april og mai 1945.

Det sovjetiske krigsminnesmerket
Fra minnesmerket bars det opp til plena foran Riksdagsbygningen (Reichtagsgebäude). Bygningen ble oppført på slutten av 1800-tallet. Den brant i 1933 og ble ytterligere sterkt skadet under 2. verdenskrig. Den ble modernisert på 60-tallet og fullstendig renovert på 90-tallet,
Reichtagsbebäude
Rett ved Riksdagen ligger regjeringskvartalet.
Regjeringskvartalet (Paul Löbe-huset)
Fra regjeringskvartalet gikk turen nordover og over elven Spree.
Elven Spree. Legg merke til svanene som "løper" bortover elva.
På andre siden av elva er det lagt brostein som symboliserer hvor muren gikk:
Her gikk muren

Legg til bildetekst
Et ilte stykke på nordsiden av Spree og deretter tilbake til Tiergarten og Spreeborgparken (en veldig fint og åpen park, dvs plen). Her ligger også Haus der Kulturen der Welt (kongresshall).
Haus der Kulturen das Welt - ser ut som en østers
Etter en fin rundtur i østre del av Tiergarten kommer jeg tilbake til Siegessäule igjen - denne gang i fullt solskinn :-)
Siegessäule
På vei fra Tiergarten og til hotellet passerer jeg den nordiske ambassaden. De nordiske landene har felles ambassade. Ikke helt utypisk at det henger bilde av en stor fisk på veggen :-D

De nordiske ambassadene
I hele Berlin står det Buddy bears i ulike posisjoner, fasonger, utsmykninger og farger.
Buddy bear startet opprinnelig som et kunstnerisk arrangement i Berlin i 2001.
Buddy bear

....og "vipps" var jeg tilbake på hotellet... Som vanlig litt i siste liten og noe travelt med en dusj og frokost før møte. Herlig tur i morgentimene, men rakk ikke hele den planlagte ruta da ;-)

Kommentarer