Berlin, 3.9.2016. Speedsightseeing.

Morgen nr 2 i Berlin - nye steder å se :-)
I dag går turen langs Landwehrkanal og østover til Kreuzberg. Noen av sightseeingmålene er Checkpoint Charlie og Potsdamer Platz.

Landwehrkanal

Baksiden av Statsbiblioteket, Theater am Potsdamer Platz og noe kontorbygg.

Under U-bahn - like ved Tekniske museum
I Kreuzberg og på Mehring platz så det noe slitent ut - ikke så fasjonabelt som ved Kurfürstendamm og Kurfürstenstrasse. Litt oppfriskning hadde de gjort med noen veggmalerier:

Veggmaleri i Kreuzberg

Mer veggmaleri. Tommy Weisbecker Haus.
Tommy Weisbecker-Haus er et selvstyrt bokollektiv fra 1973. Her har husløse ungdommer og unge som er litt på kant med loven tilholdssted.

På kartet fant jeg Willy Brandts hus i Kreuzberg og fant ut at jeg måtte innom der. Jeg trodde det var noe slags severdighet av huset han hadde bodd i eller noe. Neida, det var en stor bygning som var hovedkontoret til tyske sosialistiskedemokratiske partiet SPD. I foyaen sto det en stor staute av Willy Brandt. Jeg tok ikke bryet med å gå innom da det sto noen vakter ved døra - og jeg hadde jo ingenting å gjøre der inne....

Turen gikk deretter rett nord til Chackpoint charlie. Checkpoint Charlie var en grenseovergang mellom den amerikanse sektoren i Vest-Berlin og mot den sovjetiske sektoren i Øst-Berlin. Det var en av to grenseoverganger forbeholdt ikke-tyskere og diplomater.
Navnet Checkpoint charlie kommer av at det var Checkpoint C. C i det militært fonetiske alfabetet er Charlie. Det fantes også en Checkpoint Alpha og Checkpoint Bravo.
Grenseovergangen besto mellom 1945 og 1990.

Checkpoint charlie sett fra Vest-Berlin-siden
Normalt sett står det to militærkledde "vakter" (skuespillere??) ved Checkpoint charlie, men det var antagelig så tidlig at de ikke hadde begynt enda...
Checkpoint Charlie på Øst-Berlin-siden

Trabant-sightseeing-biler

Mauerskulpturen av Eberhart Foest ved Berlins Parliament

Rester av muren i Niederkirchnerstrasse. Til høyre er Tophographie des Terrors.

Her har Berlinmuren stått
Fra Checkpoint Charlie og Mauerskulpturen fortsatt jeg mot Potsdamer Platz-
Tilla-Durieux Park ved Potsdamer Platz
Frem til 1940 var Potsdamer platz et livlig og mye trafikkert sted. Under 2. verdenskrig ble det lagt fullstendig i ruiner.
Det blir ofte sagt at Potsdaer platz hadde det første trafikklyset i det kontinentale Europa. Her står en kopi nå:
Det gamle trafikklyset fra 1024.
På Potsdamer Plats ligger Boulevard des stars. Her er det stjerner i gata over kjente tyske artister, skuespillere, komponister.
Boulevard des Stars

Boulevard des stars




Anders og jeg var i Berlin i januar 2017. Da var vi på den tyske Musicalen Hinterm Horiszont på Theater am Potsdamer Platz. Musikalen går fortsatt :-)
Theater am Potzdaner plats, og Marlene Dietrich platz


Taket i Sony center

Sony Center

Filharmonien

Etter filharmonien var klokka blitt såpass mange at det bare var å løpe på langs Tiergarten og deretter rett til hotellet. Kjapp dusj og kjapp frokost før møte i dag også.

Etter møtet ble det litt fritid. Gikk bl. annet forbi Kaiser Wilhelm Gedächtniskirhen. Kirken ble bombet under 2. verdenskrig og mye skadet. Kirken står slik fremdeles.
Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche
Ved siden av den bomba krika er det en 8-kantet kirke med mange små, blå, kvadratiske glass. På dagtid er det helt blått inne i kirka pga det blå glasset og lyset som skinner gjennom:


Den nye kirka var ferdig i 1961.

Måtte også ta en tur bortom kirka i kveldsmørket. Da lyser den blått utad:


Kommentarer