Sommerferie 2017, Uke 3, Verona og Venezia


Uke 3 av sommerferien, 23-26. juli. De siste dagene ferieres i Verona og omegn. Obligaorisk når man er i Verona under operafestivalen er selvsagt å se en opera... Billetter til Aida er kjøpt for en god stund siden. Spent på opplevelsen, men det hører jo hjemme når man først er der. Tror Anders ser frem til en opera ;-)

23. juli

Ankomstdag i Verona besto stort sett av å innlosjering og bli litt kjent i sentrum og opera til kvelds (fra kl 21-01.00, med oppmøte fra ca 20.15 - det ble en laaaang kveld...)
Verona. Anders foran elven Adige. Katedralen i Verona er der bak.
Verona har et mini-Colosseum: Arena di Verona. Det er dog egentlig ikke så lite, bare ikke så stort som Colosseum. Arena di Verona er faktisk tredje størst (etter Colosseum og Capua), og 50 år eldre enn Colosseum. Dette amfiteateret ble bygd år 30 AD, for gladiator- og dyrekampe. I antikken var det plass til 30 000, nå er det plass til 15 000 tilskuere. I 1117 ble det meste av ytterringen til bygningen ødelagt pga jordskjelv. Denne kalksteinen som raste ble brukt til andre bygninger.

Arenaen ble første gang brukt til opera i renessansen (ca 1850-årene), men dagens Operafestival startet i 10. august 1913 - på det som ville vært Guiseppe Verdis 100 årsdag. Oppsetningen var hans verk Aida. Etter 1913 har det vært operafestival hvert år, bortsett fra under verdenskrigene (1915-1918 og 1949-1945). Hvert år er det over 500 000 som ser en eller annen oppsetning på Arena Di Verona under Operafestivalen.  I de senere år har det vært konserter med verdenskjente artister her også.
Mini-Colosseum: Arena di Verona

Operaen vi så var faktisk Gusieppe Verdis Aida. En utrolig langtekkelig forestilling - den varte i 4 timer, inkl 3 pauser. Det føltes ut som enda lenger - antagelig fordi det var på italiensk (med engelsk teksting på si) og knallharde seter. Mannen foran oss sovnet i hvertfall :-D Men tross alt, nå har vi vært på opera i Verona - been there, done that :-)

I en av Veronas gågater i gamlebyen

24. juli

Som alltid vil jeg opp på en eller annen høyde (eller tårn) for å få utsikt over byen. Like utenfor sentrum ligger Santuario della Nostra Signora di Lourdes på en liten høyde. Ca 2 km fra der vi bodde, og ca 2,5 km fra katedralen i Verona sentrum.
Utsikten fra Santuario della Nostra Signora di Lourdes. Gamlebyen ligger innenfor elven.

Elva Adige, brua Ponte Pietra og Verona Cathedral
Verona er også kjent for at det er her Shakespears Romeo og Julie utspiller seg. De har til og med Julies hus med balkong der visstnok den berømte balkongscenen hvor Romeo klatrer opp til Julie har funnet sted. Vi var innom denne lille gårdsgangen, men her var det trangt og smekkfullt med folk - og umulig å ta bilde. I stedet fant vi Julies grav (som består av en tom sarkofag). Denne ligger under Chiesa di San Francesco al Corso.


Verona er en koselig by, litt større enn Trondheim. En fin gamleby med små, trange gater og noen store åpne plasser. Det meste i gamlebyen er bilfritt.
Piazza Bra, ved Arena di Verona (bak trærne).
Like ved Verona ligger vinområdet Valpolicella og Amarone - så det ble en biltur dit. Veldig landlig, grønt og idyllisk.

Valpolicella-dalen

Romantisk benk i San Giorgio di Valpolicella

Med utsikt over Valpolicella og mot Gardasjøen
Etter Valpolicella kjørte vi til Gardasjøen og Sirmione. Sirmione er en øy som ligger helt sør i Gardasjøen - og er knyttet til fastlandet med en liten bro. Et veldig fint sted, men også veldig turistifisert. Denne lille halvøya var godt tilrettelagt med parkering utenfor byporten - ikke så rart etter som det nesten ikke er mulig å kjøre der inne. Vi så en og annen bil til noen av eiendommene, men ellers bilfritt sted.
Brua inn til Sirmione - og Rocca Scaligera-borgen (fra 1200-tallet)

På Piazza Castello i Sirmione
Vi gikk hele øye rundt, dvs det er ca 1,5 km fra inngangen og til nordenden :-)
På nordenden av Sirmione - fascinerende steinformasjon i "fjæra"

25. juli

Dagstur til Venezia. Veldig praktisk å ta tog t/r Verona - Venezia. Da slipper vi å tenke på parkering og skyss fra parkeringsplassen og inn til Venezia.
Venezia. Canal Grande like ved jernbanestasjonen
Frem til 1800-tallet var Ponte di Rialto den eneste broen som knyttet de to sidene av Canal Grande sammen.
På broen er det butikker på begge sider - og en hel drøss med turister, som enten shopper souvernirer eller bare går rundt og glor.
Foran Ponte di Rialto
Ponte di Rialto





På Markusplassen - Markuskirken i bakgrunnen
Markusplassen - fra motsatt side

Utsikt over til Giudecca - en øy i Venezialagunen

Trange gater, smale kanaler, og gondoler - Venezia i et nøtteskall



Venezia består av mye vann, mange gondoler, mange trange gater, mye folk, det meste er dyrt, husk å beholde t-skjorta på (ulovlig å gå i bikini),

I en blogg fikk vi tips om en trattoria som ikke var overturistifisert og hadde insane turistpriser: Trattoria alla Madonna. En trattoria i en sidegate like ved Ponte di Rialto - med ok Venezia-priser og god mat :-)

Da var plutselig ferien over. I morgen er det hjemreise, med tidlig start fra Verona for å unngå morgenrushet rundt Milano. Vi har virkelig opplevd mye i Italia. Alt fra kystferie, fjellferie og storbyferie :-)

Kommentarer