Trollhøttatraversen, Pekhøtta og Blånebba, 10.09.2017

En flott høstværsdag må benyttes på fjellet. Har lenge tenkt på å gå runden Trollhøtta-traversen, Pekhøtta og Blånebba, men det har liksom ikke blitt - i dag var dagen for det :-)

Har ikke organisert med noe følge, men jeg tar da turen like så godt alene.

Kjørte fra byen tidlig søndag morgen og inn mot Sunadalen og svingte av mot Øvstbødalen og deretter videre inn til Søyådalen - så langt veien gikk. 
4 gr i lufta når jeg startet, men klart og fint høstvær, dvs jeg fikk ikke nytt sola før et stykke opp lia.

Traversen i det fjerne, Blånebba til venstre

Fin sti mot og fordi sætrene, men det kan være lett og overse stien opp til Snøfjell og Trollhøtta - til tross for skilting der man skal ta av.

Skiltinga fra sæterstien og opp mot Snøfjell og Trollhøtta

Det er bare litt vanskelig å skjønne at stien går omtrent innpå hytteområdet og (nesten gjennom) ett tre. Stien er godt synlig når man får passert det treet.

Her opp går stien - ikke så tydelig akkurat her, men den blir greit synlig bak det 5-arma bjørketreet rett frem.
Fin sti helt opp til tregrensa. Her kommer også et stiskille og det er skiltet mot Trollhætta. Denne stien varer et godt stykke, men så forsvinner den mer og mer. Det gjør forsåvidt ikke noe for målet er i sikte mer eller mindre hele veien.
Nydelig morgen - med hele Trollhøtta-traversen i sikte. Blånebba til venstre og Pekhøtta skimtes såvidt til høyre for den,
Den første toppen på traversen er Nordre Trollhøtta, 1291 moh. Enkel kliving på et lite parti, ellers veldig greit å gå opp.
Første toppen på Trollhøtta, 1291 moh. 

Postkasse på toppen av Nordre Trollhøtta, Pekhøtta vises der bak.

Indre og Ytre Sula (Nordviksula)

Tustnastabban i det fjerne
Når man først har kommet opp på Nordre Trollhøtta så er det værste av stigninger unnagjort i hvertfall de kjedelige. Det er nå moroa begynner. Det er en herlig og spennende egg å gå langs.

Nå begynner moroa - fantastisk sti
Traversen er ikke altfor eksponert. Det er selvsagt en del smale passasjer og man bør ikke falle utfor, men såpass må det være på en fjelltur. Om man vil får man kjenne luftigheten. Det er endel artig klyving bort igjennom.
Topp nr 2, 1299 moh. To andre fjellvandrere er kommet opp.

Tilbakelagt travers

Her kan det se litt kinkig ut, men om man går ned til høyre så kliver man ganske greit opp på baksiden av "veggen".

Enda mer tilbaklagt travers

....og fremover.

...den smale sti.


...og her ser man resten av traversen.




Majestetiske Neådalssnota troner alene der bak

Tåga bak t.v, Trolla, Skarfjell, Vinnubreen med Kongen og Dronninga.

Hele traversen ferdiggått. Siste topp er på 1328 moh.

Neste stopp er Pekhøtta, 1396 moh. Snota bak til høyre.

Absolutt hele traversen inkl siste toppen på 1328 moh
Når man først er ferdig med traversen er det ikke lange stykket opp til Pekhøtta,ca 200 høydemetre. Det er nesten like greit å gå oppom både Pekhøtta og Blånebba fremfor å vri ned mot dalen og gå direkte tilbake. Litt fordi det er noen ekle svaberg man må sno seg unna og litt fordi dalen tilbake er enormt kjedelig å gå i. Man bruker selvsagt en del lenger tid på å om de to neste toppene, men det er verd det.
På toppen av Pekhøtta. Fruhøtta og Snota i bakgrunnen
På toppen av Pekhøtta var det en kjempestor snøhaug. Så nesten ut som snøhaugen i Granåsen som var lagres til vinteren. Pussig etter som toppen er ganske flat og med den store snøhaugen oppå. Rart den ikke har smelta.

Varden på Pekhøtta - og den store snøhaugen. Lagring av snø til neste vinter ;-)

Blånebba, 1422 moh
Turen ned fra Pekhøtta er lurest å gå lengst mulig bort mot Blånebba før man brekker ned. Tar man ned for tidlig er det veldig mye laus stein. Fint å gå ned fra "pynten" mot Blånebba. Der er det ei lita grønn-rand man kan følge.

Turen opp mot Blånebba er også fin. Det går selvsagt oppover, men ikke noe heftig. Litt lett kliving ett sted, men peanuts i forhold til resten.
Hele fjellkjeden. Botnvatnet i midten.

Panoramabilde av traversen, og Pekhøtta såvdit til venstre
Det er veldig fint å få med seg vestkanten av Blånebba. Her er det tre store varder. Man kan også få et glimt av vesteggen opp til Blånebba. Den er ganske så luftig.
De tre vardene på vestkanten av Blånebba.
Fra de tre vardene går man østover mot det høyeste punktet på Blånebba. Her er det varde og postkasse.

Turen ned fra Blånebba starter med en travers light. Det hadde regnet noen dråper og da ble det faktisk litt sleipt her.
På ve ned fra Blånebba - en liten travers light
Turen ned fra Blånebba er forholdsvis grei, men man kan komme borti noen partier med bratte. Det er gjort et forsøk på noe varding nedover og om man er oppmerksom og får med seg dette går det prolemfritt.

Vel nede i skaret er det bare å følge renna ned til vannet. Det er enklest. Deretter går man videre nedover, men litt bort (nordover) fra elva Styggåa. Stien ned til dalen er vanskelig å finne, men ligger ca 1-200 nord for elva.



Når man kommer på myra så er det hengt opp noe merking (del av veipinne + gammel rest av en pose) der stien starter.
Merkinga er ca midt i bildet her, ved tregrensa.

Merkinga er dog vanskelig å se på avstand, men om man følger nøye med kan man oppdage den. Det er veldig kjekt å komme seg på stien for å følge den ned til dalen.

Merkingen på enden av myra
Vel nede i dalen er den fin sti til sætrene.
Klokkargardssetra - og Trollhøttatraversen
Ved Holtasætra er det skilt til Trollhøtta og Snøfjellet. Følg den og vi kan passere elva på bru. Fra brua går det fin sti tilbake til Vassendsætra og Mellingsæter og deretter bila.

Brua over elva
Trollhøtta-traversen er vel så fin som Romsdalseggen. Romsdalseggen har fin utsikt ned til Rauma, men det begynner å bli vel folksomt der. På Trollhøtta-traversen kan man gå ganske i fred. Jeg traff på to karer (som skulle gå samme rute) og så 4 stk som kom lenger bak. Altså totalt 7 stk på søndagstur her i dag.

En super tur, med ca 10 timers gange (inkl pauser). Startet i strålende sol, utpå dagen skyet det litt over og kom noen få regndråper, men det klarna litt opp igjen. Lite vind. Helt fint turvær :-)

Kommentarer

  1. Fin turbeskrivelse.Mye god info.Tenker å gå den imorra og fikk ikke mindre lyst.
    mvh Trond Røe.

    SvarSlett
  2. Vanskelighetsgrad iforhold til romsdalseggen? Hvor smalt er det egentlig her?

    SvarSlett

Legg inn en kommentar