Speedsightseeing i Krakow, dag 1. 20.10.17

Jobbtur til Krakow - og med lange møtedager er det ekstra viktig å få speedsights'et litt på morran. Kjekt å få rørt seg litt før man skal sitte rolig over lengre tid.

Ca 9 grader og tett tåke. Det er meldt sol i dag, og håper sola etterhvert får tak og dermed får fjerna tåka. Veldig dårlig sikt og tar dermed den trygge ruta i sentrum (og ikke en plankagt rute i noe som er ala litt skogområde).

Hotellet ligger på andre siden av elven Wisla i forholdt til Wawel-høyden. Turen går dermed først over brua og til Wawel-høyden (slottet og katedralen).

Wawel-slottet på Wawel-høyden - i tåka...

Krakows "Walk of fame"... For det meste ukjente polakker (eller noe??). Celine Dion, Scorpions og Michael Jackson var de 3 kjente.

The Wawel Dragon - og rett bak til venstre er utgangen fra dragens grotte.
Wawel-høyden omtales som Polens akropolis med sine polske nasjonalskatter: Wawel-katedralen og kongeslottet på Wawel.
Dagens katedrale fra 13-hundretallet (den første er fra 1020). I katedralen er den store Sigismundklokken. Denne krikeklokka er på 8 tonn og ble laget i 1520. Klokka brukes bare ved store anledninger, som for å markere krig, fred, 1. påskedag eller valg av ny pave.
Wawel-katedralen

Arkadegårdsplassen: en av gårdsplassene til slotts-komplekset på Wawelhøyden

Pave Johannes Paul II er født ikke så langt fra Krakow. Han er naturligvis Krakows og Polens stolthet - og da er det naturlig å ha et stort monument av ham på Wawel-høyden ved katedralen. Her hadde han sin første messe som prest.

Pave Johannes Paul II. Det har tydeligvis nettopp vært en markering. Antagelig fordi han ble valgt til pave 16. oktober (dog i 1978)
Ulica Kanonizca er en koselig gammelgate i Krakow. Her bodde bl.a Pave Johannes Paul II fra 1951-63 (altså lenge før han ble pave). Her er det nå Pavemuseum.
Ulica Kanonicza. Koselig "gammlegate" rett nord for Wawelhøyden og opp mot hovedtorget 
Gamlebyen i Krakow er på Unescos verdensarvliste og på Unesco City of LItteratur. I Ulica Kanonizca ligger Bona Books and Coffee: bokhandel og cafe.
Bona Books and caffee. Artig dekorasjon i mur av bøker og personer utenfor bok/kafeen.

Rynek Glowny er hovedtorget/markedsplassen i Krakow og ligger midt i gamlebyen. Markedsplassen ble anlagt i 1253 og regnes som en av verdens vakreste. Dette er fortsatt byens samlingspunkt og plassen er omringet av kafeer og restauranter. Plassen er på 200 m x 200 m.

Sukiennice - kleshallen på hovedtorget i Krakow: Rynek Glowny

Mariakirken fra 1400-tallet. På Rynek Glowny

Florianska: en av handlegatene i Krakow - dog ganske dødt her så tidlig på morran

Tidligere gikk det en bymur rundt hele gamlebyen. Denne er for det meste revet, men det gjenstår fortsatt litt av denne innenfor Barbican. Her er det ca 100 meters lengde med mur og 4 tårn. Resten av bymuren er nå erstattet med park og grøntarealer.

Barbican - "forposten" til bymuren inn til gamlebyen
Bymuren med inngangen til Florianska:
Bymuren inn mot gamlebyen
Rundt gamlebyen er det nå en park med planter og trær: Planty
Gamlebyen er omringet av en park: Planty, med asfaltstier da...
Dårlig sikt i dag og ikke mye staselige bilder, men det har sin sjarm med tåkete bilder også ;-)
Fin luftetur på morraskvisten. Den største utfordringen er at det ikke blir lyst før kl 7.10 og møtet starter kl 8.30.... Det ble en kjapp dusj - og medbrakt frokost inn på møtet. Men det funka fint  for meg ;-)

Kommentarer