Store Smørstabbtind i Jotunheimen, 14.7.18

Jentetur med 2xHilde og Bente til Jotunheimen, nærmere bestemt Sognefjellet og Krossbu Turiststasjon. Vi kom fredag ettermiddag og rakk akkurat middag kl 18.30 (somla vel litt mye på bakeriet i Lom...). 

Å, for ein strålande morgon... :-D
Herremin, for en nydelig utsikt og herlig vær å våkne til!!

Utsikten fra rommet på Krossbu.
Store Smørstabbtind er toppen til venstre, deretter Kniven og den helt til høyre er kanskje Storebjørn.

Å våkne på Krossbu til dekket frokostbord - og strålende solskinn - det må jo bare bli en herlig dag. Dagens turmål er Store Smørstabbtinden, 2208 moh. Ikke en alt for lang tur egentlig, og ca 1000 høydemeter opp.



Jentutten klar for tur: Hilde, Ingrid, Hilde og Bente
Etter litt frem og tilbake med klesvalg (vi var optimistiske i shorts, men plutselig kom det kaldgufs fra Fannaråkbreen, og vi skiftet i tur og orden til bukse - bortsett fra Bente: "det er S O M M E R og da er det S H O R T S").

Grønn bre-elv (Bøvra) - og der bak kommer kaldgufsen fra Fannaråkbreen sigende 
Ikke alle turer trenger like nøye beskrivelse på hvor man skal gå, og det gjelder for så vidt denne. Det er bare å følge stien - og alle de andre som skal til samme topp.... Stien starter på Krossbu, går over brua og deretter er det bare å gå oppover.


Hilde, Hilde og Bente
De første 400 høydemetrene er i lett terreng på fin sti. Det skal ikke mange høydemetrene til før vi kommer opp fra kaldgufsen og må bytte til shorts.....

Bente og Hilde. Krossbu der nede.

Leirbrean i front. Store Smørstabbtinden, Kniven, Saksa der bak.

Herlig fjellmassiv. Må ta en tur her til våren for å komme opp på disse toppene. På sommers tid må man ha bre-utstyr.
Vi rusler jevnt og trutt, nyter utsikten og jabber (masse) - tar oss god tid med andre ord. Vi skal jo ikke rekke noe før middag 18.30, men har en liten løselig plan om å ta noen andre topper bortover rekka (nordover - ikke kniven og saksa nei). Storbreatinden kanskje.

Vi lunsjer ved Leirvatnet på ca 1700 moh - da er det bare 500 høydemetre igjen og halvparten av stigningen er gjort unna.
Lunsj. Alltid like gøy med selvutløser :-)

De siste 500 høydemetrene er i steinur, ganske bratt steinur innimellom. Her er det ganske greit å holde seg langt til venstre (øst) på vei opp - og deretter skrå den litt til høyre (følger en naturlig skrå"sti" der). Vi så noen som prøvde å gå ryggen opp helt til venstre, men noen av dem snudde og kom opp "vår skråsti".

Hilde. Store Smørstabbtinden. Toppen er til venstre der oppe (og litt bak)

På kanten der oppe skimtes det noen silhouetter - et stykke igjen enda altså...

Bente, Hilde og Hilde - klyver oppover.

Litt bratt innimellom

Hilde, nesten på toppen. Herlig utsikt!
På toppen er det realtivt folksomt. Populær topp blant de som bor på Krossbu. Ikke så rart, den har jo en fabelaktig utsikt.
På toppen. Utsikt mot tinderekka: Kniven, Saksa, Veslebjørn, Storebjørn (med bre/snø på opp ryggen), Skeia og Kalven (tror det er den som er helt til høyre)

Hurrungane med bl.a Store Skagastølstind langt der borte. Og Fannaråkbreen til høyre for Hurrungane

Galdhøpiggen, ca midt i bildet
På toppen var vi heldig å traff på et turlag med fotograf - og jaggu ta knipsa han masse bilder av oss på kanten av stupet og delte med oss etter på. 


Jentutten på toppen. Realtivt luftig.... Ingrid, Hilde, Hilde og Bente


Posing woman :-D


Og litt posing med alle 4: ei grasiøs ei, to normale og en kalv (eller Pinocchio....) - gruppa er komplett ;-D
God temp på toppen og tilbringte godt med tid der oppe - noe (det meste?) skyldes all den bildetakingen...

På vei ned
På vei ned valgtet vi å holde litt lenger til venstre (dvs vest) i forhold til der i gikk opp. Det gikk også greit, et lite parti med litt sva, ellers like greit som oppoverruta. Noen synes nedoverruta var greiest og noen syntes oppoverruta var greiest. Ikke store forskjellen altså, men begge hadde hver sine partier vi var litt ekstra forsiktig i. Det var ikke ønskelig å skli til noen steder. Ikke at vi hadde ramla ned, men man slår jo seg kraftig da.

Barna leker seg: snøballkrig
Litt avkjøling av bena i brevann gjorde seg, man trenger ikke ha tærne så veldig lenge uti før de er kalde...

Har plukka ut ett bilde av 100. Hilde tok bilde av oss 3 som plaska hardt med sportsfunksjon og "time laps" (manuell sådann). Utrolig artig å se på bildene i hurtigfilm etterpå :-D

Hilde, Bente og Ingrid - ett av hundre "time laps"-bilder av plasking.

Hurrungane og Fannaråken

En helt utslitt trio etter steinura ned fra Smørstabben

...neida, kun spill for galleriet - fortsatt masse krutt igjen. Fornøyd gjeng!
Ned"klyvinga" fra toppen gikk greit, plaskinga gikk greit, jabbinga gikk greit..... Hvilket betyr at "tidsplanen" hadde sprukket for lenge siden og det var ikke akkurat snakk om å rekke noen flere topper. Nå var det mer som snakk om å rekke middagen. Hilde og jeg var optimistiske og "gikk på litt" for å rekke en dusj før middag, men vi gjorde ikke det en gang... 

En super dag med en super gjeng på tur i dag. Virkelig trivelig, avslappende (i den form av at det ikke var noe stress - vi skulle jo ikke rekke noe som helst. Ja, bortsett fra den middagen da). 

Takk for en herlig tur jenter - drar gjerne igjen :-D










Kommentarer