Skarfjellet, 2.9.2018

"Impulstur" til Skarfjellet ved Innerdalen! En ledig søndag, meldt greit vær, lite vind og fin temp - ja, da må jo dagen bare benyttes/utnyttes i fjellheimen :-) 
Utsikten fra Skarfjellet og ned til Innerdalen og Innerdalstårnet ryktes å være helt fantastisk. Ja, så det må jo selvsagt sjekkes ut ;-)

Parkering er på Dalen parkering ved Innerdalen. En kjøretur på litt i underkant av 3 timer fra Trondheim - spørs om man treffer på fergetiden eller ikke.
Skarfjellet vises fra parkeringa og det er bare å følge veien inn til Innerdalshytta i ca 500 m. Der tar man til høyre og følger veien som går rett mot Skarfjellet.

Skarfjellet, 1790 moh

Der veien slutter starter stien til Grasdalen/Viromsætra og da er det bare å følge den opp til Viromsætra.
Nebba tv, Tunga i front, Kongskrona og Dronningkrona der bak - og Vinnubreen da. Og elva Gresjo.
Turen opp til Viromsætra er lettgått og ca 300 høydemetre opp. Fra Viromsøtra er det bare å bakse seg gjennom skogen opp til steinura midt i bildet - og gå gjennom renna opp mot pinaklene/jutulene (yndet for klatrere). I starten på renna ligger Sekskantklippen - og ser akkurat ut som navnet beskriver: en sekskantet klippe.
Viromsætra og fronten på Skarfjellet i bakgrunnen (selve toppen ligger lenger opp og bak)

Opp steinura
Opp steiura er det mye laus stein, store og små - og noen relativt glatte pga våt mose. Best å være forsiktig - og spesielt på vei ned. Det er lett å skli til og å miste balansen på vippete steiner.

Renna på vei opp. Pinaklene/Jutulene er synlige der oppe.

Sekskantklippen. I bakgrunnen Hesten, Tritindan og Sandvikhaugen.

Røde høstfarger har begynt å komme.
Opp mot pinaklene/Jutulene blir det mer og mer stor stein, med litt sleip mose på. Det tar tid når man ikke bare kan jumpe fra stein til stein uten å være skeptisk på å skli til. Blir litt klyving på og i mellom de steinene. Noenlunde bratt er det også.
Bakerst til høyre er toppen, dvs toppen som vender mot nordveggen (selve toppen er litt lenger sør).

Pinaklene

Etter å ha gått i skyggeleia hele veien opp er det deilig å se og kjenne snurten av sola litt. Nordveggen på Skarfjell er mer som loddrett.
Ved pinaklene ble det en velfortjent lunsj i solveggen. Herlig utsikt mot nordveggen - og ikke minst i øst til Innerdalstårnene.

Innerdalstårnene titter frem - fancy. Like forundret hver gang jeg ser dem over at det går an å gå til topps der.

Skjerdingen, Innerdalsvatna, Innerdalen, Innerdalstårnene. Fantastisk!
Fra pinakelene kan man velge å gå rett øst og litt ned, eller holde litt sør og karre seg vortover for å spare noen høydemetre. Det er vel kanskje enklest å ta turen ned....

Mer steinur oppover.
Etter å ha gått ned litt øst vender man sørover rett opp sand/steinrenna. Her er det realativt mye løs stein og sand og det er lett å løse ut småras. Er man flere i følge er det lurt å holde avstand og ikke gå rett bak hverandre. Ganske ekkelt parti om jeg må si det - og enda eklere vil det bli ned.
Opp her.... og deretter vende mot vest.

Endelig på toppen av ura, puh, og ca bare 3-400 høydemetere til toppen. Resten blir bare plankekjøring etter lausura.
Nordtoppen i sikte.

Vinnubreen, Nebba t.v, Kongen med snø/bre på toppen og Dronninga som en spiss midt i bildet.

Stor flat topp. Det høyeste punktet vises med varden som en liten vorte midt i bildet.
Selve toppen på Skarfjellet er relativt kjedelig. Det er mer som en gedigen fotballbane, men spektakulært å følge kanten fra nord, mot øst og deretter sørover. Utsikten ned til Innerdalen og spesielt mot Innerdalstårnene, Tårnfjell, Tåga og Såtbakollen er fabelaktig. Magisk å se fjellpartiet fra denne siden.
Innerdalstårnene, Tårnfjell, Tåga

Viromdalen, Viromkjerringa ogÅlvundfjorden. Fjords and fjells - alltid like fascinerende.

Skjerdingfjellet med alle sine noen-og-tjue-tagger. Artig travers.

Snota (i skyggen t.v) og Neådalssnota med vesteggen (også en artig og luftig travers) (Grinarnen og Slanglifjellet nærmest)



Hele Trollheimen - trollsk

Ahh, blir aldri mett av utsikten mot Innerdalstårnene....

Søre, Store Trolla og Nordre Trolla. Trollheimens høyeste fjell.

Vestkanten langs Skarfjellet mot Trolla. Møtte 5 stk på toppen - som sitter der i en klynge

På Viromsætra var det en trimkasse og der så jeg noen hadde skrevet at de skulle opp på Skarfjell og ned via Trollporten. Jeg hadde aldri hørt om Trollporten og måtte google det på toppen. Kanskje det var en aternativ vei ned for meg også??

På toppen traff jeg 5 andre fjellglade mennesker og kom i snakke med dem om Trollporten. De vurderte også å gå ned der. Normalt er jeg ikke så glad i å gå ruter jeg ikke har sjekket så veldig når jeg er alene på tur - vet jo aldri hva slags terreng man treffer på... Etter som de skulle samme vei så tok jeg også sjansen på Trollporten. 
Eggen mot Trolla


Eggen mot Trolla og Trollporten var veldig fin og gå på. Flatt og fint fjell, lite klyving og store steiner. Traseen til Trollporten var altså enkel. Jeg hadde lest at ved Trollporten ble det noe enkel klyving ned. Vel, jeg fant ikke den enkle klyve-veien ned ihvertfall - og det gjorde ikke følget på 5 heller. Vi måtte altså ned i skaret til Trollporten for å komme oss videre til Snøskar for så å følge renna ned til Grasdalen. Etter som vi aldri kom oss ned i skaret til Trollporten så ble det - etter en del diskusjoner - vendereis og retur samme vei. Det fristet egentlig lite å gå ned lausura der vi kom opp, men nå måtte vi bare.
Nebba t.v, Kongen med snø/bre på toppen og Dronninga som en spiss midt i bildet. Og Vinnubreen


Vi kikket rett ned på Trollporten, og her er det vel 7-10 m rappellering ned for den som har tau. Visstnok skal det gå an å klyve/krafse seg ned i skaret ca 50 m lenger vest, men vi tok ikke sjansen. Det var bratt og virket litt glatt/dårlig feste også. Litt kjipt, men fornuften tilsa at det var lurt å snu. Det hadde vært interessant å kommet nedenfra og opp - det er gjerne enklere å finne riktig vei da.
Her ser vi ned på Trollporten, ca 7-10 m ned. Ser man mot Trollporten nede i skaret er det en stor åpning mellom "fjellene" som en port.


Trollporten er der fremme et sted, men vi kom oss ikke ned i skaret. De to kara i 5'er-følget gjorde et forsøk, men den gang ei.   

Retur langs eggen mot Skarfjellet

5'er-følget gikk langs hele eggen tilbake, mens jeg takket for følget og forsøkene ned mot Trollporten og gikk mer eller mindre straka vegen nordover, mer rett mot der vi runda kanten etter lausura. Så ingen grunn til å gå opp, for å så gå ned igjen. Eggen var nok enklere å gå enn på de vaklete steinene på skråss bortover, men hadde kommet til å få vaklete steiner på vei ned fra varden også.
Retur - bortover steinura. Viromkjerringa langt der borte.

Gjenglemt t-skjorte

Jutulene. Og Viromkjerringa til venstre, Ytre og Indre Sula der bak, og Snøfjell t.h.

Ned den lett-raste lausura.


Ned lausura ble det utløst mye småstein, og måtte gå veldig forsiktig for å ikke få små og store steiner inn i anklene. Jeg er glad jeg gikk her alene slik at jeg slapp å tenke på om jeg utløste ras på noen andre. Det kommer nok til å ta enda lenger tid ned her for 5'er-følget.
Tilbakeblikk på ras-ura

Mer stein...

Endelig nesten tilbake til Sekskantklippen

....og endelig ned i skogen like ovenfor Viromsætra

Viromsætra

Skarfjellet. Gikk opp og ned i skaret midt i bildet, tok høyre (sør) side av jutulene, og opp skaret mellom nordveggen og "klompen" t.h for nordveggen på bildet.

Skarfjellet - massivt

Turen til Skarfjellet var noe utfordrende og tidkrevende med all den lausura, vaklete steiner og glatt mose på steinene. Fantastisk fin utsikt på toppen og herlig egg mot Trollaa veide opp for ura oppover. Det frister veldig å gå Grasdalen inn en gang og deretter opp mot Snøskar, for å så komme til Trollporten. Tror Trollporten er verd et besøk. Og ikke minst få sjekka ut nedenfra vor det er lurt å gå for å komme opp og ned fra Trollporten og til eggen. Aberet er at det er visst ganske mye løs ur opp mot Snøskar også. Det frister lite da....

Det ble en lang tur og lang dag. Brukte vel ca 10-11 timer på turen. Det var ikke akkurat planlagt å gå eggen bortover, men det var verd det. Og brukte nok vel så lang tid ned som opp pga forholdene.

....men synet av Innerdalstårnene og fjellmassivet rundt veier opp strabasene opp og ned :-D


Kommentarer

Legg inn en kommentar