Hjelmen, 978 moh,og Blåfjellet, 12.10.2018

Høstferie, rolig på jobb - ja da er det bare å benytte sjansen på en fridag til fjells. Lett overskyet, litt vind og fin temperatur, ca 10 gr.
Etter som det er en del snø til fjells, og noen har faktisk funnet frem de gamle fjellskiene og starta sesongen, så blir det et kystnært, litt lavere fjell på meg.  Dvs, jeg får selskap av Ingrid som allerede er i Surndals-området. Utvalgt fjell er Hjelmen, 978 moh, som ligger på gransa til Surnadal og Halsa kommune - og er Halsa kommunes høyeste punkt.


Magisk morgenstemning ved Gangåsvatnet, Orkdal. Det var et must å stoppe å ta et bilde :-)
Vel fremme i Settemsdalen ved Bøfjorden traff jeg på Ingrid og det var bare å starte på oppoverbakkene. Det er greit merket opp til Hjelmen. Turen er heller ikke så lang, men det blir noen høydemetre. Ca 900 på ca 4 km. Første stykket går opp langs traktorvei.

Normalt kan man parkere ved Mjølkplasshauan, men pga dårlig vei ble det parkering ved enden av jordet og gå opp til Mjølkplasshauan - noen ekstra høydemetre det ;-)

Godt skiltet opp til Hjelmen.
Fin sti oppover i skogen, og "plutselig" er vi over tregrensa og utsikten utover fjorden brer seg.
Straks over trengrensa. På andre siden av dalen er Blåfjellet/Saksa.

Ingrid på vei opp - toppen i sikte der oppe.

Ingrid på Hjelmen, 978 moh

Trollheimen. Indre og ytre Sula helt til venstre,  Skjerdingen, Snøfjell, Skarfjell, Vinnufjellet med Kongen og Dronninga - hele den fantastiske Trollheimsrekka!


Neådalssnota midt i bildet - midt i hjertet av Trollheimen

På toppen er det faktisk et islagt tjern.

Tustnastabban

Fantastisk utsikt på vei ned. Bøfjorden rett frem, og Blåfjell/Saksa. Herlig med fjord og fjell.
Turen til Hjelmen var unnagjort på ca 3 t - det betyr at det er god tid til å gå et kystfjell til. Ingrid har dessverre ikke anledning til å bli med, men jeg har flusst av tid - og dessuten, litt langt å kjøre 4 t for å gå 3 timers tur....

Like ved Hjelmen/Bøfjorden ligger fjellet Blåfjellet/Saksa, 902 moh. 7-8 km kjøring til enden av asfaltveien på FV330 og startpunkt for turen.

Parkeringsplassen til Blåfjell ligger vakkert til ved Bøfjorden.

God skiltet også til Blåfjellet.
Det er godt skiltet også til Blåfjellet, men i skogen må man følge litt med alle småstiene og hvor den blå merkinga er - det er lett å plutselig følge annen sti. Det er relativt kort og bratt opp til Blåfjellet også, men her skal jeg gå en rundtur og gå ned på motsatt side og deretter gå Dragsetdalen tilbake.

Tett skog oppover, følg blåmerkingen.

Over skoggrensa og der troner Hjelmen :-)

Utsikt mot Trollheimen og Sunndalfjella

Hjelmen og Bøfjorden


De første 5-600 høydemetrene går relativt bratt opp i skogen. når man kommer over skoggrensa er det ikke fullt så bratt lenger. Man skal opp to høyder før man kommer til siste topp Saksa/Blåfjellet. Først er det Porten, 697 moh, Skarven, 794 moh og til slutt Saksa/Blåfjell, 902 moh.
...det må jo nevnes at låra begynte å bli ganske møre på slutten av bakken opp - de forrige 900 høydemetrene opp til Hjelmen begynner å kjennes...


Varden på Skarven, 794 moh. Hjelmen og Bøfjorden i bakgrunnen.

Blåfjellet - sett fra Skarven.

Ørn

Panoramabilde mot Trollheimen og Sunndalsfjella

Midt i bildet er snødekte Dronninga. T.v er Skjerdingen, Snøfjell, Tåga, Skarfjellet Trolla og så Dronninga.
Det var ganske så kraftig vind oppe på toppen og det var ikke bare bare å ta bilde. Vanskelig å stå rolig og vanskelig å holde kamera stødig.
Stor varde på Blåfjell - med utsikt mot Tustnastabban i nord.

Tustnastabban: f.v: Jørenvågsalen, Skarven, Innerbergsalen/Stabben, Storøra og Litjøra.
Turen ned starter rett nordøst på merket sti. Her er det bare å følge stien ned til Krekjefjellet og deretter vende rett øst og så sør ned Dragsetdalen og til FV330.

Stien ned fra Blåfjell mot mot Krekjefjellet og Dragsetdalen

Vel nede fra fjellet og starten på Dragsetdalen

Fine høstfarger

Enkel trase ned og ender opp til slutt på en traktorvei og ned til gården på Dragset. Herifra er det bare å gå ned til Fv330 og langs veien tilbake til bilen, ca 1,5 km.

Vel tilbake til parkeringsplassen - og et herlig kveldslys utover sjøen.
Det ble en finfin dag på kystfjellene på møre. Og veldig trivelig selskap opp på Hjelmen - takk for turen Ingrid :-)

Kommentarer