Amsterdam, Speedsightseeing. 10.6.2019

Jentetur til Amsterdam - det innebærer ikke bare vin, skravling og shopping (faktisk ganske lite shopping på denne jentegjengen), men også litt speedsightseeing.  Etter som jeg har vært her før så blir det ikke bare nytt å see, men også en del gjensyn :-)

Først ut er Eye filminstitute, flott bygg som vises fra sin beste side ved Amsterdam Central station - altså på motsatt side av innsjøen Ij:


Eye filminstitutt er er forholdsvis nytt bygg - åpnet i 2012. Det har 4 kinosaler og en stor utstillingshall. Selve filmmuseet ble stiftet i 1952 - og slått sammen med ulike filmmuseer og institutt i 2009.

Det sies at Amsterdam har 900 000 sykler (2017) - mer enn 1 pr innbygger. Her må det altså være tilrettelagt for sykling - og det er det. Hierarkiet i trafikken er syklister først, deretter fotgjengere og på tredje plass biler. Og som fotgjenger merkes det godt at hierarkiet er slik....
Sykler er parkert over alt og en mengde syklister i trafikken til en hver tid.
Ved sentralstasjonen er det godt tilrettelagt med store parkeringsplasser for sykler - i to etasjer: 



Fra sentralstasjonen gikk turen til Silodam. Dette er en stor silobtgning med boliger og kontorer. Her er det 160 leiligheter i ulike størrelser og standard. Bygget er bygget på påler. 
I beste amsterdamstil kan man ankomme bygget i båt  og legge til kai ved brygga under bygget. Herifra går det trapp opp og inn i bygget. Denne brygga er kun for korte opphold (av/pålessing, ev korte besøk), men dog en kul og funksjonell gimmik.







Fra Silodam fikk turen vestover til Her Schip (skipet) - et leilighetsbygg fra 1920 bygget i arkitektstilen Amsterdam School som baserer seg på mursteinsekspresjonisme. Bygget inneholder 102 leiligheter, inngangshall og postkontor (som fra 2001 ble Amsterdam School museum). Bygget ble bygget for å gi de med lav inntekt litt bedre levestandard.









På veien tilbake tok jeg turen såvidt innom Westerpark. Denne parken byr egentlig på ganske mye, men jeg sneiet såvidt innom og fikk se gråhegre. Like forundret hver gang jeg ser hegrer i storbyer:



(Westerpark inneholder forøvrig en stor hageby og en urban park på den gamle gassfabrikken. Fabrikken ble lagt ned i 1990 og nå er det kulturelle aktiviteter her. Her er det kafeer, restauranter, jazzklubb, kino og en trendy klubb).

Fra Westerpark gikk ferden via folketomme Haarlemmerplein:


og straka veien tilbake til hotellet i utkanten av Red light District..... For øvrig veldig sentralt, koselige kafeer (også mange godt innrøkte - disse droppa vi), og en del andre sjapper/kafeer/utesteder som vi lett droppa....

Kommentarer