Amsterdam, Speedsightseeing. 11.6.2019

Klassisk i Amsterdam: vann, skeive hus og bruer. Dette er et av de fineste stedene (syns jeg) - bildet er tatt fra hjørnet Nieuwebrugsteeg og Oudezijds Voorbrugwal (også fint på kveldstid, men må bare stenge ut virksomheten som foregår rundt omkring her):


OBA Osterdook, sentralblioteket i Amsterdam (Openbaare Bibliotheek Amsterdam). Dette er det 2. Største offentlige biblioteket i Europa (kun Birmingham har ett større). OBA Osterdook har 1,5 mill besøkende pr år. Bygningen er fra 2007-2008 og ble renovert i 2017-2018. Bygget er på 9 etasjer og visstnok kan man besøke taket og se utsikten helt gratis. Ikke ofte det skjer på en attraksjon.... (selvsagt stengt når jeg var der).




Biblioteket ligger like øst for sentralstasjonen og NEMO science museum ligger like øst for biblioteket. Museet er fra 1923, men har vært i dette bygget siden 1997. Det skal også være en flott utsikt fra taket på NEMO-bygget, men her koster det penger å komme opp (også stengt).


Fra NEMO-bygget går turen via ARCAM- bygget (Architectuurcentrum Amsterdam) - er fancy bygg fra 2006:


Fra ARCAM like ved Nemo går turen via Kattenburg og over til Jave-eiland. Her er det mange boligblokker i ulike fasonger og alder. Mest gøyal er dette - forvleog gjennomførte rekker etter som det er på begge sider av kanalen og langs to kanaler:



Java-eiland er lang og tynn og har fasong som øya Java i Indonesia. Boligkomplekser langs det meste av øya - med sykkelsti midt på (på langs) hele øya. Øya heter sikkert Java pga at nederlenderne koloniserte Indonesia på 1600-tallet).

Fra Java er det fin utsikt over til bygningen som ser ut som en hval. Senter en boligblokk med 214 leiligheter (hvorav 64 til leie) og 1100 kvm forretningslokaler. Bygget ble bygget fra 1998-2000.


Ved "The Whale" er slangebrua (Python Bridge - offisielt: Hoge Brug/High bridge), ei gang- og sykkelbru fra Sporenbrug (halvøya til hvalen) til Borneo Island. Brua ble bygd i 2001. Brua er 90 m lang:




Vindmølla De Gooyer (bygd i 1725 - flyttet til nåværende sted i 1814):


Det begynte å regne og dermed færre bilder. Fra vindmølla gikk turen straka vegen forbi dyreparken og til Rembrandt corner og Cafe de Sluyswacht. Dette huset er tegnet av Rembrandt. Det ble bygd i 1695 og var et vakthus. Det ser ut til å velte hvert øyeblikk.


Fra Rembrandt corner (hvor forøvrig Rembrandts bolig også er (fra 1639-1658) - nå museum og datt i stand som leiligheten fra denne tiden) gikk turen til Nieuwmarket. Nieuwmarket har vært markedsplass siden 1400-tallet og er fremdeles markedsplass på lørdager. Nieuwmarkt var også er sted for offentlige henrettelser. Midt på plassen står Waag. Er massivt bygg fra 1488 - og var opprinnelig den østre porten i bymuren.


Fin tur - har sett en del av dette på forrige Amsterdamtur, men fint å se det igjen. .....ble ganske fuktig tur etterhvert....

Kommentarer