Stoltzekleiven - Fløyen, Bergen. 19.9.2019

Jobbtur til Bergen og hva er vel bedre enn å starte morningen med en liten speedsightseeingtur til Stoltzekleiven og Fløyen? Oppholdsvær og nesten soloppgang, sjelden vare i Bergen....

Koselig å løpe via Vågen, Bryggen og på skråss opp mot Fjellveien og til startpunktet til Stoltzekleiven i Sandviken.

Morgengry. Fin utsikt mot Skuteviken og Nordnes allerede i Fjellveien like før Stoltzen. 

Stoltzekleiven
Stoltzekleiven åpnet i 1939 og har en høydeforskjell på 313,5 m. Lengde: 961 m og ca 908 trappetrinn. Stoltzekleiven hadde en stor opprustning i 2009-2012.

Hvert år arrangeres Stoltzekleiven opp i september. Løpet ble arrangert første gang i 1979. Rekorden er på 7 min 54 sek (9 min 35 sek for kvinner) - da går det jaggu unna opp ulendt steinterreng. Jeg gikk for å si det sånn... Underveis er det merket punkter i trappa/stien for mellomtider - og antall moh.
Trappen var merket med mellomtid til motbakkeløpet "Stoltzekleiven opp"

Det ble brukt sherpaer under opprustningen av trappa/stien i 2011.
Ulendt steinsti - lett å tråkke over for svake ankler....

Det stemmer nok på en prikk at man kan begynne å få melkesyre her ja - når man løper. (Jeg gikk og berga fint).
Stoltzekleiven opp er om litt over en uke (27-28. september). Uvisst om teltene i målområdet på toppen står der permanent, eller om det kun står i anledningen neste helg.



MÅL. Det har tydeligvis vært kaldt i natt: frost på plattingen!!
På toppen av Stoltzekleiven ligger toppen Sandvikspilen, 417 moh, like ved. En super utsikt herifra og mot Bergen og ut mot fjorden. I lettskyet vær var det antydning til rosa lys fra soloppgangen. Og helt blikkstille vann. Vakkert!

Panoramautsikt på toppen av Sandvikspilen. Super utsikt mot Bergen og fjorden.

Bergen. Cruisebåt på vei inn til Skuteviken. Nordnes og Akvariet på halvøya på styrbord side av cruisebåten.

Fjorden ut mot vest, mot Askøy og Sotra
Fra toppen av Stoltzekleiven går det fin tursti/grus-sti til Grindarasten ved Storevatnet - og deretter til Fløyen. 3,3 km fra Grindarasten til Fløyen.

Storevatnet var helt blikkstille og speilingen av berget var helt nydelig. Vanskelig å si hva som er opp og ned - altså himmel og vann.

Storevatnet


Er det bilde av himmelen eller av vannet?? Den hvite stripa er "flystripe" (eksosstripe/kondensstripe).

Storevatnet

Fra Grindarasten til Fløyen er det lett-løpt på fin grus-sti, og for det meste grusvei. Forholdsvis flatt, det meste av høydemetrene var gjort unna opp Stoltzen. Fløyen ligger på 320 moh og på slutten ble det en del nedover - og enda mer ned fra Fløyen.

Fløybanen - ankomst/avgang. For tidlig for banen enda.

Fløyen, 320 moh.
Panoramautsikt


Nordnes og Vågen

Lille Lungegårdsvann

Fra Fløyen og ned til sentrum er det ca 3 km. Man kan velge å ta Fløyensvingene eller via Tippetue. Jeg tok Fløyensvingene. Fin grusvei.

Fløyensvingene

Passerte Fløybanen ved Skansemyren. Holdeplass ca midtveis på banen.
Dette var en super tur, og om jeg noen gang skal til Bergen igjen (og været er såpass bra) må jeg ta denne turen på nytt. Om jeg har litt bedre tid er det mange fine turstier på toppen som man kan løpe litt på også. Og har jeg enda bedre tid må det bli en tur fra Ulriken til Fløyen også.

Kommentarer