Porto Maurizio, Italia, 22-26. oktober

Etter noen dager i Nice, passer det perfekt å fortsette med noen dager i Casa Lodgaard i Porto Maurizio sammen gode venner - som allerede er installert i Casa'en.

Porto Maurizio er en fin liten perle på Liguriakysten - kun 1 time fra Nice. Her er det koselig i selve byen, bra strender, men også mange utflukter. Noen obligatoriske utflukter er sykkelturen til San Remo, et besøk i Dolceacqua og kanskje til Rocchetta Nervina. Sykkelturen går langs den gamle jernbanelinja fra San Lorenzo al Mare til San Remo (eller egentlig til Ospedaletti, litt lenger mot Frankrike). Her er det nå asfaltert og laget fin sykkelvei - både langs kysten, gjennom jernbanetunellene, forbi Casa Nobel mm. Turen er på ca 5 mil t/r. Dolceacqua har en fascinerende gamleby og en kjent bru - foreviget på lerretet av Claude Monet. Rocchetta Nervina ligger like ved Dolceacqua og har noen idylliske badekulper. Disse turene har jeg vært på før og etter som jeg bare er her noen dager skal nye utflukter oppleves nå.

Tirsdag 22. oktober:

Første stoppested etter ankomst Porto Maurizio er bystranda. Herlig å komme frem på ettermiddagen og starte oppholdet med et bad i Middelhavet - tenkt det, et sjøbad 22. oktober for en kjælengris....

 Civezza, Bussana Vecchia, Olivenmuseet, Villa Grock

Bystranda i Porto Maurizio, like ved marinaen. Gamlebyen på høyden rett frem.

Utsikten fra takterassen på Casa Lodgaard mot Porto Maurizio

Kveldsutsikten fra takterassen på Casa Lodgaard. Porto Maurizio by night :-)

Onsdag 23. oktober: 

En morras-speedsightseeing i Porto Maurizio hører også med (avsluttet med et sjøbad) - noen stemningsbilder:
Porto Maurizio

Det koselige torget, Piazza Sant'Antonio, med den beste pizzarestauranten, Oasi. Her kommer de ut med pizzaer, en etter en, og du tar den du har lyst på - ingen bestilling. Artig konsept :-)

Morrasbad på bystranda - mutters alene (trodde jeg...)

Civezza 
Civezza er en liten landsby oppe i "fjellene". Lite, ordentlig og koselig. Her er det også en del gåturer rundt i området, bla en fin runde i olivenlunden - via Torrazza. En fin liten runde. Torrazza var mindre og litt mer slitent enn Civezza. Civezza var velholdt.


Trange veiter i Civezza

De fleste el-luker, vann-luker osv i Civezza var dekorert med malerier. Veldig forfriskende og fint:-)







Smaleste veita ever. Ikke hvem som helst kommer igjennom denne....

"Torget"?? I hvertfall en fin liten rundkjøring med en fiskedam i portalen.

Utsiktspunktet ved Piazza Carducci. 

Utsikten... (vestover)

Piazza Carducci - utsikten østover fra utisktspunktet.
Etter en liten vandring i Civezza la vi ut på olivenlundturen mot Torrazza, en runde på ca 5 km. Passelig avstand når man har med ei med en litt ustabil ankel etter overtråkk.
Civezza
Gåturen fikk vi tips om fra Hilde, og kart og rutebeskrivelse brukte vi appen Komoot. Kjekk app med mange tips om gå-/sykkelturer i området - lagt inn av personer som har gått turen.


Oliventrær

Utsikt til Porto Maurizio. Civezza er altså ikke så veldig langt unna. 
På vei ned til Torrazza dukket et tårn opp - en forsvarsbastion. Her var det et angrep av tyrkere i 1562, men menna fra Torrazza sto i mot. Minneplakett er satt opp på trappa. Sarasenere herjet og plyndret på Liguriakysten på 1500-tallet.
Tårnet er visstnok fullt av turister i sommersesongen. Tårnet brukes visst også til bryllup.
Torre Saracena di Torrazza 
Torrazza er en bitteliten landsby, og litt mer sliten enn Civezza. Snedig oppbygging av husene der også. Tett i klyng og gjennomganger under husene. Vi prøvde å lete opp en liten kiosk e.l for å kjøpe vann, men noe sånn er ikke å finne i Torrazza.
En fin utflukt og rusletur i olivenlunden i og ved Civezza. Deilig med så rolige omgivelser - det merkes at det er utenfor turistsesong.


Til kvelds ble det et innmari torden og lyn - egentlig ganske stilig å så på himmelen lyser opp, men veldig greit at det ikke kommer alt for nærme...


 Torsdag 24. oktober

Litt lett regn og dermed blir det en biltur til San Remo. Ikke så mange spennende bilder derifra, men fant plutselig en liten julebutikk der. Mye julenips.... Etter litt rusling og lunsj i San Remo kjørte vi innom spøkelsesbyen Bussana Vecchia. En liten landsby på en liten høyde. Denne landsbyen ble fraflyttet i 1887 etter at den ble ødelagt pga jordskjelv. De fleste var i kirka når jordskjelvet rammet området og døde. De overlevende flyttet derifra - og det nye Bussana ble bygd opp litt nærmere kysten.
På slutten av 40-tallet kom noen immigranter og okkuperte stedet. Myndighetene kastet dem ut og ødela alle tapper i første etasje og hustak slik at det ble ubeboelig der. Selv etter disse ødeleggelsene fattet noen i det artistiske miljøet interessen for området på 1960-tallet. De var idealister og ville bo enkelt og jobbe med sine artistiske arbeider. Området hadde på den tiden ingen elektrisitet, innlagt vann eller sanitæranlegg, men det vokste frem et lite samfunn med hippier likevel (20-30 stk). Politiet prøvde selvsagt å få fjernet disse okkupantene, men de møtte barrikader og droppet konfrontasjonen. Bussana Vecchia ble gradvis bygd opp av innbyggerne, og de fikk vann, elektrisitet og sanitæranlegg på 1970-80-tallet. Innbyggerne lever av å selge sin kunst til besøkende - og kafeer.

Det er fortsatt uenigheter om Bussana Vecchia. Myndighetene har i hvertfall tenkt å la det bestå, men området er nylig overført til Sanremo kommune - som er pålagt å legge en plan for å sikre bygningene osv. Dette har ikke skjedd enda og innbyggerne er på ny truet med utkastelse.

Uansett, et veldig fascinerende sted. Litt sånn Svartlamon og Christiania-aktig. Tar man turen må man være klar over at det kun er en vei dit og den er smal - og ender opp ved inngangen til byen. Der er det en bitteliten snuplass - og selvsagt forbudt å parkere (hvis ikke må man rygge hele veien ned til Bussana igjen). Det er plass til 3-6 biler der kanskje. Vi var der utenfor turistsesong - i høljregn - og fikk parkert to biler der.

Bussana Vecchia

Bussana Vecchia



Friområdet i Bussana Vecchia. Nesten som en park som er tilrettelagt for piknik.


Ser ut som en sliten bakgård, men det er utgangen av piknikområdet - fiffet opp med friske farger





Noens atelier - eller kunstutstilling
Bussana Vecchia er absolutt verd et besøk. Hell i uhell for vår del var at det plaskregnet og vi var utenfor sesong. Tenker med gru på hvordan det er å komme seg dit midtsommers. Vi "løp" gjennom på kort tid pga regnet. Det fosset ned "gatene" og vi ble relativt våte på kort tid - selv om vi mer eller mindre går inn under bygningene hele tiden. Vil tro det er mere liv her på sommeren og butikker og kafeer, kunstatelieer som er, eller i hvertfall ser mer åpne ut.

Fredag 25. oktober

I dag er det faktisk meldt finvær og det blir nok en rolig dag på stranda, men først en speedsightseeingrunde til Oneglia. Jeg synes det er så koselig på Olivenmuseet, Museo dell'Olivo Carlo Carli. Nå skal der sies at jeg aldri har vært inn der, kun på de åpne uteområdene, men det er så fint, grønt og ordentlig der. Turen går altså til olivenmuseet og Villa Grock i Oneglia.

Herlig morgenstemning med soloppgang fra Porto Maurizio og utover marinaen og Middelhavet

Artig "kunst" opp en trappegang. Plastflasker murt ned i muren.

Villa Grock ligger litt opp i høyden i Oneglia. Adrien Wettach (sveitsisk) var en artist, klovn, sjonglør, musiker mm som intorduserte klovnen Grock i konserthuset Olympia i Paris i 1919. Grock ble anerkjent jøgler også internasjonalt. På 1920-tallet besøkte han svigerforeldrene i Imperia og kjøpte umiddelbart dette stedet - nå kjent som Villa Grock. Han bodde der frem til sin død i 1959.
Villa Grock


I tillegg til den flotte villaen er det en flott hage i front av huset.
Klovnen Grock, Adrien Wettach
Etter en tur i hagen til Villa Grock (og såvidt inne i gangen ved statuen hans) gikk turen til Olivenmuseet. Koslelig og ordentlig uteområdet. Jeg har aldri vært innomhus, men antar du kan få se ganske mye som forteller om veien fra oliven til olivenolje.
Museo dell'Olivo - inngangspartiet


Kvernstein for å knuse olivenene



Gamle olivenkrukker fra 1800-tallet. De fleste fra Hellas og Tyrkia.


En gammel oljemølle fra 1600-tallet et utstilt på området. Dette er en slipemølle for å knuse eller blåse oljebærendef frø - som deretter presses for å dra ut oljen.
Oljemølle fra 1600-tallet

Inne på museumsomårdet var det et lite produksjonslokale til utstilling - og en rullerende film om produksjonsmåten fra oliven til olivenolje.


Eier Fratelli Carli var miljøbevisst og hadde el-bil allerede i 1992. Denne fraktet varer i Milano sentrum.
El-bilen til Fratelli Carli fra 1992 - en Fiat Ducati. Ved siden av en motorsykkel fra 1924 - Giovanni (grunnleggeren) sin.

Fra olivenmuseet tok jeg turen gjennom sentrum og lang strandpromenaden til Koko Beach - en av favorittbeachplassene til Hilde. Jeg har aldri vært på Koko Beach, men utenfor sesong så det ikke særlig innbydende ut. Regner med det er mye bedre på sommeren.
Koko beach i Ognelia

Marinaen i Oneglia. 


Santuario di Santa Croce al Monte Calvario - på høyden Monte Calvario

Porto Maurizio - utsikt fra Monte Calvario


Tusen takk for et supert opphold i Casa Lodgaard i Porto Maurizio - flott hus med veldig flott uteområde, herlig by og mange utfluktsmuligheter i området. Perfekt feriested :-) 






Kommentarer