Rasletinden og Mugna, Valdresflye, 23.5.2020

Lørdag morgen, 23. mai, er det også relativt tett tåke, men yr har lovet oss litt lettere vær utpå formiddagen. Og yr holder det de lover :-)

Det er godt med vind - og det passer bra for Erik som skal kite. Jeg tar randotur til Rasletinden, 2105 moh, og nabotoppen Mugna, 2159 moh. Valdresflye ligger på ca 1400 moh så det er ikke så voldsomt mange høydemetre opp til Rasletinden og Mugna. Turen til Rasletinden er ca 8 km fra bila. Man kan enten gå sommerruta: rett vest og oppryggen til høyre, før man vender til venstre og går mot Rasletinden. Eller man kan gå rett over vidda, dreie til venstre og enten gå opp breen (her kan det være litt bratt) og møter deretter sommerløypa, og tar til venstre til toppen eller gå forbi breen og toppen og ta oppstigningen mellom Mugna og Rasletinden (dreier til høyre for Rasletinden og venstre for Mugna). 

Erik gjør klar for kiting.
Valdresflye er et populært kiteområde. Noen triks-kiter og noen tur-kiter. Erik er en tur-kiter.
Populært med kiting på Valdresflye.
Rasletinden er et populært turmål og det var mange som tok turen opp i dag. Det er lett å parkere langs veien, godt med snø og enkelt fjell å gå til.
God utsikt ned mot Knutshø, Besseggen og Besshøe (den store til venstre).

Utsikt østover  - over Valdresflye.

Bitihorn

Været var stort sett bra, men innimellom kom det litt lavt skydekke og ødela sikten. Mye vind var det hele tiden.

Rasletinden i sikte :-)

Utsikten på Rasletinden. Valdresflye til venstre, Bitihorn midt i bildet og vannet Bygdin litt til høyre.

Utsikt mot Besshøe
Fra Rasletinden til Mugna er det ikke mange høydemetrene ned og opp, ca 150, og ca 3 km bort. Nesten samtlige gikk til Rasletinden og så kun to stk til som gikk til Mugna. Utsikten fra Mugna var fin mot vest - ellers mye det samme som fra Rasletinden. Mugna var bare en bitteliten varde på en forhøyning. Ikke voldsomt alpin topp mao.
Utsikt fra Mugna og vestover

Varden på Mugna.

Den lille "knoppen" på andre siden er Rasletinden.
På vei tilbake fra Mugna til Ralsetinden kom det lave skydekket igjen og det var null sikt på toppen. Her var det om å gjøre å komme seg litt ned og under skydekket. 
Alternative nedkjøringer er enten lia mellom Mugna og Rasletinden, ned breen eller ned sommerruta. Jeg begynte så vidt ned breen, men pga snøskredfare stoppet jeg før det ble for bratt. Det var ingen spor her fra før av heller så det var tryggest å bare ta sommerruta ned - der hadde jeg tross alt kommet opp og visste var trygg.
Det tetna til og det le null sikt på Rasletinden - ikke lett å se toppen på Rasletinden som er kun få meter unna.
Noen høydemetre lenger ned og det letna igjen - sol :-)
Herlig nedkjøring! Utsikt over Valdresflye - veien er synlig midt i bildet.


Skiføret på toppen og på vei ned (til ca 1500 moh) var super. Det siste stykket hadde vært ganske fuktig og var nå begynt å fryse på litt. Det blir da et håpløst skiføre hvor det er et tynt skarelag som man synker igjennom, men man ikke greier å svinge i.

Det ble en finfin, lang tur i blæst, sol og lavt skydekke :-)
Kveldssteming fra campen :-)

Kommentarer