Trollkyrkja ved Molde, 28.6.2020

Overnatting under åpen himmel etter Fløtatindturen i går. Campet i naturreservatet ved Vågøy (ikke langt fra Molde), dvs var på en odde på fastlandet og så over til Vågøy. Fin, liten odde helt for meg selv, men ca 200 m lenger bort var det noen festglade ungdommer som holdt koken til ca kl 04.00. Knotten holdt koken hele natta..... Det ble heftig varmt i en sovepose tiltenkt minus 20 i pluss 20 etter som den måtte stroppes godt igjen pga knott. Lykken var å finne lakenposen og heller ligge i denne i åpen sovepose :-)

Morgenstemning fra camen i naturreservatet med utsikt til Vågøya

Utsikt til Langøya

Dagens turplan er Trollkyrkja ved Elnesvågen. Trollkyrkja er et naturfenomen med grotter og fossefall. Vannet har gravd ut til grotter for tusenvis av år siden. Man kan gå inn i grottene og se fossefallene. Spennende. Husk lykt.

Det er opparbeidet en parkeringsplass for besøkende til Trollkyrkja på veien fra Elnesvågen til Eidet. Godt merket p-plass og god sti opp til Trollkyrkja. Trollkyrkja ligger på ca 484 moh.

Det er tratorvei det første stykket fra parkeringsplassen, deretter godt oppgått sti.

Turen starter på traktorvei.. Inni dalen der borte ligger Trollkyrkja med Trolltindan bakom.

Stien opp til Trollkyrkja - etter barskogen, men før tregrensa.

Klopper er lagt ut over de værste myrpartiene. 

Utsikt nedover stien mot p-plassen
Trollkyrkja består av 3 grotter. Grotte nr 3 er på platået oppe. Her var jeg ikke nedom.  Grotte nr 1 er den nederste og den første man kommer til. Dette er også den lengste (eller jeg vet jo ikke hvordan nr 3 er, men tror det er den lengste).

Trollkyrkja - inngang til grotte nr 1

Inne i grotte nr 1, på vei til "storsalen" og fossefallet

"Storsalen" og fossefallet
Fascinerende hva naturen kan utforme i løpet av mange tusen år.
Det er forøvrig fritt frem for en skikkelig frisk dukkert, men tempen var nok under 10 grader.






Inngang til grotte nr 1 og litt lenger opp (ca litt ovenfor den store bjørka midt i bildet) er inngang til grotte nr 2.
Grotte nr 2 er litt lenger opp. For å komme inn i denne må man gå ned en stige og deretter inn i grotta. Fossefallet ved stigen går rett ned i "storsalen" i grotte nr 1.

Grotte nr 2 Ned stigen først og så inn.




På vei inn i grotte nr 2.







Etter å ha ruslet litt inne i grottene, gikk jeg videre opp til platået ovenfor grottene. Her er det fint å raste. Det skal også være en inngang til en grotte nr 3. Denne er visst lavere under "taket". Jeg tror jeg passerte den, men koblet ikke at det kunne være grotte nr 3. Jeg så i hvertfall et hull i bakken og tenkte at der skulle jeg uansett ikke nedi....

Etter en rask lunsj ble jeg fristet til å gå opp på fjellet bak: Trolltindan. Ganske bratt li opp fra rasteplassen, men traversen bortover så ganske gøy ut - og så er det bare 3-400 høydemetre opp. Den høyeste toppen på Trolltindan er 887 moh.

Lia opp her og til topps på Trolltindan. Det går en delvis synlig sti opp til høyre for det store steinpartiet.

Traversen på Trolltindan.

Til topps på eggen med utsikt ned mot Trollkyrjka og Frænfjorden/Malmfjorden -og langt i det fjerne er fjellene sørafor Molde.

Eggen mot øst til Stortinden og Blåfjellet  - også kalt Sandnestindan

Mot vest - til Trolltindan. Den høyeste toppen på Trolltindan er bakerst til høyre.



Helt til venstre vises stien til(fra Trollkyrkja. Trolldalsvatna rett der nede (på platået ovenfor grottene). Heian og Allian fjellet nærmest til høyre.

Artig klyving opp der, men tok "lettvarianten" opp på høyre side for å komme opp den første hammeren. Toppen av Trolltindan er bakerst (887 moh)

Atlanterhavsveien

På toppen av Trolltindan og på vei ned på motsatt side. Talstadhesten rett frem.

Artig klyving ned også :-)

Tilbakeblikk til toppen av Trolltindan - og traversen til høyre.

Etter å ha kommet ned eggen kom jeg over en noe merket sti. En og annen stein var satt opp for å markere stien.

Trolltindan-traversen  - mye artigere enn forventet og vel verd turen opp lia. Både for turen sin del og utsikten.

Jeg kom ned til Trolldalsvatna og platået over Trollkyrkja. Returen derifra var den samme som opp til Trollkyrkja. Først litt klopper og (akkurat nå: tørr) myr, deretter en del stor stein i sti og til slutt sti i tett barskog før det siste stykket på traktorvei. Det er tydelig at det er mange som tar turen opp til Trollkyrkja - stien spiser seg bredere og bredere.
Ned fra Trollkyrkja på noe steinete underlag.
Super tur til Trollkyrkja. Artig å oppleve slikt naturfenomen. Og fikk kronet turen med en artig travers på Trolltindan :-)

Kommentarer