Skjorta, 17.4.2021

Endelig Skjorta-tur igjen - med Hanne, Gisle og Jørn. Skjorta er på 1711 moh - og vi starter på ca 100 moh. Vi skal altså opp noen meter....
Det er meldt knallvær og forhåpentligvis ligger det igjen noe pudder fra sist helg. Denne helga må jo bare utnyttes!

Planen er å kjøre opp til Grandsetra ved Syltebø i Eresfjorden, men kommer bare 1 km opp fra hovedveien (fylkesvei 6014) før veien er dekt med snø. Det blir altså parkering på parkeringsplassen til Goksøyra. Pyttsan, vi tåler de ekstra høydemetrene vi. Vi ankommer parkeringsplassen ca kl 10.15 og det er nesten smekkfullt. Det er mange som tenker å nyte finværet i dag. Det viser seg at massen sprer seg utover Skjorta, Goksøyra og Ryssdalsnebba - og antagelig noen som drar andre steder også.

Skjorta rett frem. Goksøyra til høyre. Sett fra bilveien inn til Eresfjorden.

Vi starter fra parkeringsplassen ved vanninntaket og går over brua. Alle de andre går videre opp veien mot Grandsetra, men vi tar veien til høyre rett etter brua og satser på at vi kan krysse elva ved demningen lenger opp i Kanndalen. Dersom det er mulig sparer vi oss noen unødvendige høydemetre opp og ned og ca 2 km gange. Dersom det ikke er mulig å krysse elva der så får vi bare forsette videre innover Kanndalen og til Storstølen for å krysse elva over brua der.

Hanne på vei innover veien langs Kanndalselva på vei til demingen i Kanndalen - med fin utsikt til Skjorta.
Vi nærmer oss demingen. Ryssdalsnebba langt der fremme.

Når vi kommer til veiens ende og til demningen viser det seg at det er elva er godt dekt med snø. Vi trenger altså ikke å gå på demningen  og sjekker heller ikke om den er bar, snødekt eller overfylt med vann - antagelig er den snødekt den også. Vi er godt fornøyd med valg av vei og har spart oss litt unødig strev.

Gisle skuer opp mot Skjorta. Ved tregrensa kommer vi til å møte "løypa" fra de som går "normalveien" via Grandsetra og Storstølen.
Jørn på vei opp. Herlig utsikt ned mot Grandsetra, Eresfjorden og fjellene nærmere Molde.
Storstølen ligger nedi dalen. Bak ligger Åbittinden og Trolltind - og Nordmørsskaret.
Toppen i sikte - dog ganske langt der oppe.

Føret på vei opp er fint å gå i, men vi er litt skeptisk til nedkjøringa. Det ligger et lite skarelag oppå nysnøen som kan bli ganske trasig å kjøre i ettersom vi synker gjennom. Blir dårlig styring av det gitt. Vi konkluderer med at vi bruker god tid opp og på toppen slik at sola rekker å ta mest mulig og forhåpentligvis smelte bort skarelaget slik at det heller blir et herlig lite styrelag oppe i stedet.

We´re going up, up, up, up! Goksøyra (1315 moh og 1337 moh) ligger rett der bak - den har ei fin nedkjøringsside den også.
Her er vel det bratteste partiet på vei opp - sett bort i fra det aller siste partiet på vei opp hvor vi tar av skiene.
Fortsatt på vei opp. Eresfjorden der bak.
Fortsatt litt igjen....


Trollveggen er ganske markant og lett gjenkjenbart med sine tagger midt i bildet. Helt til venstre ligger Gjuratind og rett til venstre for Trollveggen ligger Venjedalstindan.

Ved ca 1550 moh blir det såpass bratt at tar vi av skiene og setter dem igjen. Her er det også litt isete og håpløst å gå på ski. En del tar skiene på sekken og helt opp, men vi setter dem igjen. Det er såpass steinete og ikke så bra kjøreforhold på toppen at vi anser det som unødvendig arbeid for lite kjøreglede på disse metrene.

Siste oppstigning har startet - til fots.


Jørn har kravlet seg opp så høyt som han kan - oppå varden :-D

Skjorta har en enorm skavel hengende mot nordøst (bak varden) og man skal være veldig forsiktig med å gå forbi varden og langt utpå kanten. Man ser ikke hvor skavelen starter og slutter - og man må i tillegg ta høyde for at skavelen knekker noen meter innpå fast grunn når den knekker. Det var mange som satt bak varden, men det er uvisst om det er på skavelen eller på fast grunn.

Området bak varden - deler av dette er skavel og uvisst hvor den starter og slutter. 
Fjord og fjell - vakkert. Eresfjorden der nede.
Fløtatind helt til venstre med den store fine snøsiden. Rett over Eikesdalen for Fløtatind ligger Nebba og Sjøvdøla. 


Fløtatind midt i bildet
Toppturgjengen: Jørn, Gisle, Hanne og meg
Velfortjent pause på toppen - i ly av varden: Gisle, Jørn og Hanne
På vei ned igjen - med vakker utsikt
Pudderføre på toppen, litt mer fuktig snø lenger ned (skaren hadde heldigvis tint bort).

På vei opp så vi spor som gikk fra Skjorta og rett ned mot vest - og ikke innom demningen i Kanndalen eller Storstølen. Vi fant ut at vi ville prøve dette denne gang. Det ser ut som en artig nedkjøring og mye mer nedkjøring ved å velge denne veien.



For ei side - herlig nedkjøring!

Gisle. Goksøyra i bakgrunnen


Ved tregrensa mistet vi hverandre og Hanne og Gisle kjørte mot venstre og inn i skaret som møter Goksøyra. Jørn og jeg valgte høyre og ned i skogen. Konklusjonen var egentlig at begge deler var like trasig. Hanne og Gisle fikk et trasig strekke i elva og måtte av og på med ski noen ganger - og ramla litt nedi elva osv. Jørn og jeg fikk et trangt skog- og krattside vi skulle komme oss nedgjennom. Vi brukte laaaang tid ned her. Vi havna også i elva til slutt, men dog et mye kortere strekke enn Hanne og Gisle. Etter et lite stykke i/langs elva kom vi på en traktorvei og herifra var det greit helt ned til parkeringa.

Her er må man altså vurdere om den siste nedkjøringa var verd strevet i skogen og elva, eller om det heller er bedre å kjøre om demningen. Uvisst, men det var ganske artig ned hele side fra Skjorta da.

Jørn på vei ned mot skogen - mens det enda var bra terreng

Jørn i skogen

Jørn i elva



...og endelig det siste stykket på traktorvei.

En fantastisk tur med strålende vær og føre - og ikke minst hyggelig og artig følge. Heldigvis slo vår kalkulering til om at sola kom til å tine bort skaren til vi skulle kjøre ned. Dig! Vi hørte skrensen på skarelaget til de som kjørte ned tidlig og så de "hoppe-svingte". Godt at vi ikke var så tidlig ute og godt at vi brukte lang tid opp og på toppen. Vi brukte ca 5 t opp inkl lusjpause. Totalt brukte vi 7 timer opp og ned  - inkl alle pauser.

Takk for en toppers tur Hanne, Gisle og Jørn - gleder meg allerede til neste tur :-)







Kommentarer