Tustna: Stabben og Innerbergsalen, 2.10.21

En litt artig favoritt venter i dag: traversen på Stabben, 827 moh, på Tustna (eller mer korrekt: Stabblandet). Ingrid og jeg har vært på Stabben før, men turen er ny for Hanne. 

Vi parkerer på Solem og går traktorveien et lite stykke inn mot Solemssetra. Stien fra traktorveien og opp til Stabben er merket, men ikke videre mot Innerbergsalen. Turen opp er egentlig kort, men veldig bratt. 


Stabben. Stien går sånn ca rett oppover over tregrensa går den bittelitt til venstre for så å gå et stykke mot høyre og rett opp.

Opp skogslia. Bratt.


Over tregrensa og vi får en super utsikt mot Smøla.


Snart ut av skog- og buskasterreng

Med hjelp av tau på vei opp. Kjekt.

Hanne, fortsatt i skyggeland, men straks i sola. Utsikt mot Smøla og Hitra.


Turen opp går i skyggeland, både pga tett skog i starten og fordi lia er nordvendt. Det er ganske dig å komme opp på ca 700 moh i sola og ta en rast :-)

Endelig er vi oppe i sola - og tar en velfortjent rast etter kort, men bratt opp. Utsikt over til Skarven på Tustna.

Toppen på Stabben der oppe. Toppvarden er på toppen til høyre.


Siste stykke på vei opp til Stabben - ser ned på rasteplassen og brua over til Tustna

Utsikt opp og ut mot Hitra

Utsikt mot Smøla

Tustna. Skarven (896 moh) nærmest og Knubben (680 moh) bak til høyre.

På vei til toppvarden på Stabben, 827 moh.

Fra toppvarden på Stabben og sørover starter moroa mot 798-varden og deretter autostrada til Innerbergssalen (908 moh) - dvs moro for noen, skummelt for andre. Det er nok ikke alle som har lyst til å gå her og det er kjekt å vite hvor man skal gå og hva man har i vente. Antagelig er det ikke mer enn 500 m (i luftlinje), men dog til tider heftige meter.

Straks starter moroa mot Innerbergssalen. Storøra (905 moh) rett frem.

Luftig og smal sti bortover. Ser ikke sånn ut på bildet, men det går rett ned til venstre (og rett opp til høyre) og her må man ikke falle utfor...

Krevende sti....




Vanskelig å se at vi faktisk har gått her. Stien går litt til høyre for nedre del av eggen og deretter rett bakover (og ikke rett opp).

Greit at det er tørt ned dette bratte svabergpartiet.



Stien går ned svaberget og deretter litt ned til høyre (synlig i bildet) for å omgå en bratt hammer. Det er lett å fortsette videre rett opp, men her må nok de aller fleste snu og gå ned igjen (Ingrid og jeg tok denne "runden" sist gang).

Pass opp for løse stener
Søstrene sisters i klatreveggen. Gode tak opp. Ingrid øverst - der er det ikke nødvendig å klatre. Hanne og jeg tok av til venstre like før og valgte lettere vei.

og så bratt ned igjen.

fortsatt bratt ned (Ingrid på vei ned) og så bratt opp (Hanne)



Siste bratta opp før vi når varden på 798 moh (på toppen bak til høyre).

Sannelig, her har vi gått....


Ferdig med klyvinga og har nådd 798-toppen. Utsikt til Storøra (905 moh).

798-varden

Fra Stabben 827 moh til 798-varden. Ikke mange høydemetre forskjell, men vi har vært opp og ned noen bratte høydemetre på turen.

Fornøyd turgjeng: Ingrid, Hanne og Ingrid



Autostrada til Innerbergsalen på andre siden av øya. Vi skal ned ca 100 høydemetre og opp ca 200 høydemetre på vei til Innerbergsalen.

Klyvinga fra Stabben er egentlig ganske heftig og vi bruker godt med tid (ca 40 min) på det relativt korte stykket. Fra 798-varden er det autostrada til Innerbergsalen - og Hanne og jeg får beskjed om å bare peise på ettersom Ingrid har det litt travelt :-D Fra Innerbergsalen er planen å gå ned mot sør og satser på å enten bestille en taxi eller få haik den 6-7 km lange veien tilbake til bila. 

Hanne. Her starter vi på siste bakke opp til Innerbergsalen.


Ingrid. Siste bakke opp.

Folksomt ved varden på Innerbergsalen, 908 moh. Alle kom opp fra Innerbergsiden (i sør).

Utsikt sørvest mot Halsafjorden og langt der bak er Sunndalsfjella (og Skjorta, Ryssdalsnebba skal være synlig)

Utsikt sørøst mot Hjelmen og Trollheimen


På vei ned fra Innerbergsalen


Kristiansund i det fjerne. Skarven (896 moh) nærmest og Jørenvågsalen (857 moh) litt bak til venstre.


Ferdig med lia ned fra Innerbergsalen før stien fortsetter i skogen. Her er det viktig å ta brått til høyre på vei ned. Fortsetter man videre rett frem havner man ned mot Fjelnesdalen og må gå Solemsdalen tilbake (eller over Størøyra).



Turen ned fra Innerbergsalen gikk greit. Dog føltes det som vi aldri kom ned - sikkert fordi vi stresset litt med tiden. Vel nede på parkeringen ved Innerberg hadde vi flaks og det sto en bil parkert med en kar i. Han skulle heldigvis straks kjøre 2-seteren sin og Ingrid fikk skyss for å hente vår bil. Hanne og jeg startet å gå - og det var egentlig ganske greit å få gå litt flatt langs vei etter all den nedovern.


Stabben. Ganske utrolig å vite at det faktisk går an å gå opp der....


En strålende tur med herlig turfølge i fint vær - og morsom klyving (dog litt skummel også). Greidde det denne gangen også.  Neste gang er planen å gå hele øya, dvs Stabben, Innerbergsalen og deretter over til Storøyra og Lilleøyra. Det får bli en annen finværsdag med litt bedre tid :-)

Tusen takk for turen, ladies!

Kommentarer