Kalknebba og Hårstadnebba, 10.9.2022

Oppdalshelg og fjellhelg på Hanne og meg. Hårstadnebba, 1550 moh, og Kalknebba, 1644 moh,  (har også sett den omtalt som Hårstadtind) i Sunndalen står for tur. Hårstadnebba er en yndet plass for fallskjermhoppere - dog ikke helt ufarlig plass å hoppe fra.

Startet fra Oppdal i rett tid, men når vi skal både innom baker´n for fersk bakst på tur og attpå til sjekke hva for noe spennende de har på VPG, tok det sin tid før vi kom ned til Sunndalsøra likevel...

Tok av ned til Holssanden og deretter Øyavegen til Hoven. Fant parkering på en jordekant langsveien like ved stistart. Stien starter på vestsiden av brua og er merket med "Kalkjinn".

Vi fulgte tydelig sti hele veien opp langs elva Hareima, til en stor stein med turkasse. Stien tok her av og gikk rett vest (oppover) en merket sti til Litjkalkinn. Ved foten av Litjkalkinn tok vi av stien og staket deretter ut vår egen vei opp til Kalknebba.

Storkalkinn innerst, deretter Litjhareimnebba og Litjkalkinn til høyre.


Hanne opp første lia - jevnt bratt stigning med innbyttepuls.


Hovsnebba, Dronningkrona og Furunebba på motsatt side av Sunndalen



Turkasse - her må vi legge igjen våre spor i penneform. Hareimdalen videre inn og Storkalkinn oppe til høyre.


Stien går oppover til steinrøysa og i steinrøysa.


Fin sti med panoramautsikt til Hovsnebba, Dronningkrona, Kongskrona og Furunebba.



Sunndalen - vill og vakker. Kongskrona helt til venstre. Ca midt i bildet er Store Trolla.


Hanne - med Kalknebba i bakgrunnen.

Her har vi tatt av fra Litjkalkinn-stien. Mye stein... Kalknebba bakerst
Hanne. Og et påssålag på fellestur fra Turistforeninga lenger ned.
Kalknebba. Sunndalsfjorden der nede.
Utsikt ned til Hårstadnebba - dit skal vi :-)


Sunndalsfjorden


Hjellbekkhøa rett frem, Knubben og Kleppen rett bak og Ryssdalsnebba og Skrommelnebba bak der igjen. Fløtatind og Skjorta ligger langt bak til venstre.

Juratind, Sjøvdøla, Fløtatind litt til høyre i bildet. Skjorta helt til høyre.

Turistforeningsgjengen. Så rart med det, men vi begynner å bli sære fjellfolk og trakk oss unna den "store" folkemengden - og særlig når de dro opp en drone som susa rundt omkring og ødela fjellstillheten. Vi må vel innse at vi begynner å bli gammal.....
Hårstadnebba rett ned. Langrabbpiken til venstre,

Storkalkinn

Vi fikk pekt ut ei renne ned til Hårstadnebba fra en av kjentfolket i Turistforeningsturen. Etter nøye utpeking var turisforeningsfyren og jeg enige om hvor den startet. Her var det uproblematisk å gå - og kunne småløpe om man ikke var redd for å få litt stein i skoa. Så da bars det av sted for Hanne og meg mot renna. Vi stussa litt når vi kom til renna: er det virkelig her vi skal ned?? Ja, han sa jo det. Så vi gjorde et forsøk og kravla oss ned. "Jeg tror vi snur" sa jeg, "neida, vi prøver litt til" sa Hanne. Så gjorde vi det da, men vi var skjønt enige om at dette er I K K E plassen å anbefale folk å gå ned.

Renna ned mot Hårstadnebba

Fin utsikt ned i hvertfall da.

Smått om senn hadde vi kommet såpass langt ned at det bare var å fortsette, selv om vi hadde konkludert at dette kunne ikke være plassen han mente. Utfordrende, litt bratt, veldig løse stener - og vi brukte ufattelig lang tid ned denne renna. 
Vi jobber oss ned...


Jadda, vi kom ned her
....og ned her...



Ganske utrolig å se tilbake på hvor vi kom ned. Sikkert uproblematisk opp, men veldig jobbigt ned.



Utsikt mot Storkalkinn (1880 moh) og Langrabbpiken (1506 moh)


Vel vi kom oss trygt ned, til slutt. Brukte sikkert 1 t ned det korte stykket.
Litt nede så vi tilfeldigvis vardingen til Hårstadnebba - det kjentes trygt etter den siste nedfarten. "Stien" bort til Hårstadnebba gikk inn noen kløfter og over noen rabber. Veldig greit med vardingen så slapp vi å lete etter best mulig vei selv.

Varding til Hårstadnebba

Der oppe er Kalknebba - og renna "vårres" litt til høyre i bildet.

På vei opp til Hårstadnebba

Hårstadnebba, 1550 moh. Fallskjermhoppernes sted.


Kalknebba

Sunndalsøra og Sunndalsfjorden


Ser kanskje ikke så bratt ut herifra, men ned der Hanne kikker er det stupbratt. Kaldfonna der bak.
Storkalkinn og Langrabbpiken



Løypa tilbake går langs vardingen (litt utafor bildet til venstre) og deretter rett ned til det lyse steinfeltet og så holder vi kanten langs foten av Kalknebba et godt stykke.







På vei tilbake fra Hårstadnebba - langs vardingen.




Hårstadnebba



På vei ned steinura etter å ha kommet tilbake til foten av Kalknebba. Og her så vi også veldig godt hvilken renne vi skulle ha gått ned - den slake til høyre i bildet.


Storkalkinn


Kalknebba - sett fra sør. Og den fine, slake, brede renna vi kunne ha gått på et blunk.


Transportstrekke over steinura ned mot foten av Litlkalkinn og tilbake til merket sti.

Sunndalen



Fjellkroppen må hurtigvaskes i elva på vei ned :-


Litt treig start fra Sunndalen i dag, men det var verd det med de bakervarene og sjokoladen vi hadde i sekken. Brukte også en god del tid for å komme ned renna fra Kalknebba til Hårstadnebba. Dagens lærdom er "lytt aldri til kjentfolk" 😅  Det er ikke sikkert de peker ut rett renne - eller vi forstår hvor den andre peker. Hadde vi gått på måfå selv hadde vi nok lett litt mer og funnet en bedre vei ned, men ettersom dette var stedet vi skulle ned (trodde vi) holdt vi på det - og gidda ikke snu etterhvert som vi kravla oss ned.  Det gikk bra og vi har hatt mang en latter om den renna i ettertid.
Vi brukte 9 timer på turen, start kl 11.00 og i bila kl 20.00. Den planlagte middagen på en eller annen restaurant på Oppdal ble degradert til take away..... Smakt bra det også 😊

Neste gang kommer vi oss kanskje avgårde litt tidligere og tar da Litjkalkinn, Kalknebba, (tar rett renne ned til) Hårstadnebba og avslutter med Langrabbpiken. Det blir en fin rundtur.

Takk for nok en super tur, Hanne. Riktig så bra turfølge å ha når den som er litt mer pysete må kravle seg ned i bratt terreng :-)

Kommentarer