Saksa, 17. juli 2019

Nok en fin dag på Sunnmøre! Litt kort og bratt tur i dag, Saksa ved Urke. Saksa er veldig karakteristisk på avstand med hakket sitt. Turen til Saksa starter på ca 10 moh og går opp til 1073 moh, på ca 3,5 km. Bratt nok, men mye slakere enn "nabofjellet" Slogen som har ca 1500 høydemetre på 3 km.


Saksa, sett fra Norangsdalen

Det er skiltet til parkeringen, midt i mellom campingen og landhandelen på Urke. Vipps til p-avgift. Praktisk.

Saksa er et veldig populært turmål - her går man ikke alene for å si det sånn. Stien starter velgått og det er ingen tvil om hvor man skal gå. Det er bare å følge den oppover i skogen. Innimellom er det tilrettelagt med stein-trapp i skogen.

Stien på vei opp (eller ned sett fra denne vinkelen) skogen.

Man skal ikke høyt opp før utsikten mot Slogen og Nordangsfjorden brer seg utover :-)
På ca 350 moh ligger Bentebu. En fin og solid gapahuk med fantastisk utsikt utover Urke, Nordangsfjorden og fjellene rundt.

Bentebu, ca 350 moh, med storslagen utsikt mot Norangsfjorden og fjellene rundt.
Bentebu er oppkalt etter Bente Åmbakk, primus motor for sherpa-trappene opp igjennom steinrøysa til Saksa. Dessverre fikk hun aldri opplevd den ferdige trappa selv. All ære til henne for å ha fått til dette prosjektet.

Stien til Saksa går oppover det lyse gressfeltet (ser du godt etter er det noen turgåere der) og steintrappa er oppe i steinura lenger opp.

Enden av Urkeegga helt til venstre. Slogen, Skruven med snø på (tror jeg), og så er det vel Keipen, Konehornet og Stålberghornet.

Stein opp, litt laus og det er hengt opp tau til hjelp. Kan være kjekk å ha om det blir vått.

Sherpa-trappa

Herlig utsikt for de på vei ned: mot Sæbø og Bondalen på andre siden av Hjørundfjorden
Sørtoppen til Saksa er den mest besøkte toppen. Nordtoppen er litt høyere, men det er litt mer krevende å komme dit. Partiet ned fra sørtoppen mot nordtoppen er litt bratt og det er nok ikke alle som er komfortable med å gå ned her - selv om det er hengt opp kjetting.
Toppvarden på sørtoppen, den mest besøkte toppen. Sæbø og Bondalen på andre siden. Dalegubben til høyre.

"Krysset" Norangsfjorden, Stofjorden og Hjørundfjorden. Rett over ligger Stålberghornet og helt til høyre (på vei ut av bildet ligger Skårasalen. Hornindalsrokken skimtes såvidt som en tupp lang bak midt i bildet.

Urkeegga rett frem, etterfulgt av Slogen. Innerst  Norangsfjorden ligger Øye

Her ser man over på nordtoppen til Saksa, den høyeste Saksa-toppen. Stien opp vises godt.
Sør-toppen er den mest besøkte toppen og i dag var intet unntak. Masse folk. Ikke fullt så mange som tok turen over til nord-toppen. Jeg hadde lest at det var litt bratt og krevende å komme seg over til nord-toppen, dvs det krevende partiet er ned fra sørtoppen. Men man må jo prøve.


Stien ned fra sørtoppen mot nordtoppen. Ikke så lett å få med på bildet hvordan det egentlig er.
Det stemmer at det var bratt ned, og det var et parti med sva, men her var det hengt opp kjetting til god hjelp.
Noen på vei opp det litt krevende partiet opp til sørtoppen (fra nordtoppen). Kjettingen er god å ha.

Ser kanskje ikke så ille ut herifra, men det var i hvertfall greit å ha den kjettingen.

Saksas sørtopp i front

Hjørundfjordeggen i front. Elsantindane helt til venstre. Regndalstindane lilk bak t.h for Elsantindane, deretter Urkedalstindane, Grøtdalstindane. Mange fine topper, men tror de fleste av dem krever litt ekstra utstyr (breutstyr, tau).

Nordtoppen

Noen velger alternativ vei ned fra fjellet.... Sæbø og  Bondalen rett over. Dalegubben til høyre.

Hjørundfjorden, med antagelig Kolåstinden som har breen litt til venstre for midten og Jønshornet fjellet med litt snø til høyre. I enden av Hjørundfjorden er Ålesund. (dvs nesten Ålesund)
Super utsikt fra nordtoppen også :-)

På nordtoppen var det skiltet til "Hjørundfjordeggen". Denne hadde jeg aldri hørt om, men det virket svært forlokkende å gå denne, og få til en rundtur, i stedet for å gå ned samme veien som jeg kom. Heldigvis var det dekning på toppen og fikk googlet litt. Ble litt skremt etter som de fleste turene jeg fikk opp om Hjørundfjordeggen gikk helt til Elsantindane og de brukte tau. Avstanden oppgitt på skiltet stemte ikke helt med avstandene oppgitt på nett og konkluderte med at selve Hjørundfjordeggen "hoppet av" et stykke før siste eggen mot Elsantindane. O g dessuten var det veldig rart om de merket en så avansert løype...

Traff på et annet par som også vurderte Hjørunfjordeggen - så da ble vi i alle fall tre om noe skulle skje. Vi så ingen andre som gikk her for å si det sånn.


Hjørundfjordeggen. Elsantindane t.v, Regndalstindane, Urkedalstindane.

Hjørundfjordeggen sett fra Breidfonnhornet, 1084 moh, mot Saksa.

Eggen fra Breidfonnhornet mot Elsantindane. På eggens laveste punkt går stien av Hjørundfjordeggen.
Hjørundfjordeggen var enkel og fin og gå, kanskje 1-1,5 km bortover til ruta gikk ned til enten Maradalsfjøra eller Urke. Går man videre kommer man til Elsantindane, men da må man ha tau.

Enden av merka rute lang selve eggen. Her velger du om du vil gå ned til intet for så å bestille båtskyss, eller ned til Urke. Jeg valgte til Urke.
Turen ned fra eggen var noe for seg selv. Det er nok ikke den mest gåtte ruta og det var ingen tydelig sti nedover bregneland. Selv om det var rødmerking nedover lia var ikke denne enkel og se.

Rødmerking nedover, men den var ofte vanskelig å se. Herlig utsikt mot Langesæterdalen, Slogen og Urkeegga.
Etter den lange bregnesletta skrådde stien inn i skogen i retning sørvest og mot Urke. Den fortsatte videre ned i skogen, litt kratt og steiner. Ingen fin sti, men all ære til de som har gjort et forsøk på å få til en sånn rundtur. Den kan nok bli bedre etterhvert som flere går turen og det blir en bedre sti.

Hjørundfjordeggen sett nedenfra
Urke er ikke blant de høyeste fjellene i området med sine 1073 moh, men det er litt av en utsikt derifra likevel. Fjords and fjells :-D

Det ble en passelig tur i dag opp til Saksa, og til tross for en ikke fullt så vennlig nedstigning fra Hjørundfjordeggen er jeg glad jeg tok denne runden likevel. Alltid kjekt med en rundtur fremfor opp og ned samme vei. Det var også greit å slippe å møte alle på vei opp trappa når jeg skulle ned.

Etter dagens tur la jeg bilturen i retning Trollstigen.  På veien passerte jeg Hellesylt og der er det et flott utsiktspunkt utover Geirangerfjorden og Sunnylvsfjorden (Ljøen). Akkurat da jeg stoppet på utsiktspunktet kom det en cruisebåt - og det ble nok et postkort-fra-Norge-bilde med fjords, fjells og cruisebåt:
Geirangerfjorden møter Sunnylvsfjorden ved Hellesylt


Kommentarer