Kyrkjetaket, 2.5.2021

Kyrkjetaket, 1439 moh, i Isfjorden har lenge stått på ønskelista. Ja, det er et overbefolket og veldig populært fjell, men likevel et må-fjell. Etter å ha kjørt ned den fjellsida fra Kyrkjetaket i halvveis føre så skjønner jeg godt at dette er et populært fjell i knall føre - det er litt av ei herlig fjellside.

Kyrkjetaket passer perfekt i dag. Med Sjøvdøla-tur i går var det bare 1 times kjøring til Åndalsnes og dermed endelig klar for Kyrkjetaket - i strålende sol.

Kjørte til Kavli og parkerte på den store parkeringsplassen der. Denne er visstnok for liten på de store utfartsdagene, men mer enn stor nok i dag. Få biler i dag, men det ryktes over 200 personer som var oppom Kyrkjtaket i går.

(Veien opp til Kavli har automatisk bilnravlesing for bombetaling. Husk å les infoen om hvordan betale så slipper man faktura med et faktureringsgebyr på mer enn selve bommen...)

Fra parkeringsplassen var det bare å ta på skiene med en gang og følge skiløypa opp mot Loftskarsætra. Litt hardt og skare i skyggepartiene, men myknet i sola - i hvertfall så langt nede.

Skiene kunne smekkes på ved parkeringen. 


Følg skiliting til Kyrkjetaket og Loftskarsætra - i hvertfall et stykke. Ved foten av Steinberget kommer et nytt skilt - følg skiltet mot Kyrkjetaket og Steinberget (litt skrått opp mot høyre. Stien til Loftskarssæter går da rett frem).


På vei opp lia mot Steinberget. Utsikt mot Galtåtind og Loftskarstind. Dette er visstnok en fin egg å gå.


På vei opp mot Steinberget. Til venstre er Søre Klauva og rett frem er Kyrkjetaket.

Isfjorden

Kyrkjetaket, 1439 moh. Steinberget, 981 moh, er den lille haugen rett frem


Søre Klauva, Klauva og Kyrkjetaket. Visstnok en fin rundtur, men med stegjern og sikkert tau også. Den lille flekken midt i bildet er ei nedsnødd hytte/bu.

Utsikt mot Gjuratind til høyre og Nyheitind/Sjøvdøla til venstre.


På vei opp skogslia til Steinberget - i skyggesiden - var det hard skare. Jeg regna derfor med at det kom til å være hard skare opp mot Kyrkjetaket også. Før det ble for bratt opp Kyrkjetaket smekka jeg derfor på skarejernene - og var veldig glad for det. Det var hardt oppi lia og hørte det var noen som sleit litt med å få fellene til å sitte. Det er ikke noe stas når det har bikka over 30 grader helling.

Det var tidvis veldig flatt lys på vei opp mot toppen - satser alt på at det blir litt mer konturer til jeg skal ned.
Snart til topps - i flatt lys


Varden på Kyrkjetaket står visstnok helt på kanten og man må absolutt ikke gå til høyre/øst for den - her er det store skavler som henger utover.

Toppvarden på Kyrkjetaket. Utsikt mot Kjøvskardtind østover.

Isfjorden



Litt vanskelig å se, men i skylaget der borte er Venjetindan, Trollveggen og Romsdalseggen


Toppbilde :-D






Skavlen østover på Kyrkjetaket. Kanten kuver innover, men det skal man ikke tro når man står ved varden.
Langt der bak er Sjøvdøla - breen mellom Nyheitind og Sjøvdøla er greit synlig under den svarte veggen til Sjøvdøla.


Øverst i lia fra Kyrkjetaket var det relativt hardt. Litt midt på flanken var det mye oppkjørt snø (i hauger) som hadde delvis frosset Det var altså best å skrense seg litt ned på det harde. Heldigvis var det noen solglimt og godt lys - og etterhvert litt solmykna snø. Kjøreforholdene ble altså over all forventning. Dog ikke veldig gode, men mye bedre enn fryktet. Jeg skjønner veldig godt at mange tar turen opp hit på dager med knall føre.

Nedkjøringa er ikke helt samme vei som man går opp. Man kjører hele fjellsida ned til Kavlisetra og følger deretter skiløypa fra Kavlisetra (på nedsiden/sør for Steinberget).
(På toppen av Kyrkjetaket kom jeg i snakk med en lokal Isfjording og slo følge med han ned. Veldig greit å bare følge lokalkjente ned fra fjellet - da slipper jeg å tenke på hvor det kan være rasfeller og hvor det er best å kjøre ned i skogen mot Kavlisetra. Takk til Isfjordingen for guiding :-) ).

Flanken ned fra Kyrkjetaket. Herlig side altså.

Ned mot Kavlisetra. Venjetindan rett frem.

Ned mot skiløypa ved Kavlisetra. Her trenger man knapt nok å stake før man er nede på parkeringa.

Tilbakeblikk på Kyrkjetaket fra Isfjorden

En fin og rolig tur til Kyrkjetaket, med lang lunsj og lang toppause. Brukte ca 5 t og ca 1200-1300 høydemetre opp. Neste gang må det bli nabofjellet og det litt mindre gåtte Kjøvskardtinden.

Kommentarer