Melen, 30. mai 2021


Været snur jaggu fort ved kysten. Fra å ha sett den nydeligste solnedgangen på Farstadsanden i går kveld, våknet jeg til lavt skydekke i dag. Turen går fra Skotten skytebane, opp til Melen (768 moh) og deretter til Skottenvarden (548 moh) Sjurvarden (667moh) og Stemshesten (532 moh). Litt nedtur at Stemshesten og Sjurvarden ligger godt inntullet i skyer fra morgenen av, men satser på at det løsner litt utpå dagen.

Heldigvis ser det litt lettere ut etterhvert i retning Skotten skytebane, men når jeg kommer dit ligger Melen også godt dekt av skyer.

På vei opp traktorveien fra Skotten skytebane og opp mot Skottenvatnet


Ved Skottenvatnet (247 moh). Litt lettelse i skylaget akkurat nå opp ryggen mot 598moh-toppen - litt før Melen.

Etter å ha passert Skottenvatenet går jeg av stien og fortsetter rett nord til Skottenstupet. Her er det god utsikt til Atlanterhavsveien.


Stemshesten inntullet i skyer



Atlanterhavsveien fra Skottenstupet

Fra Skottenstupet og deretter sørover igjen og opp ryggen mot 598-toppen før Melen.

Dagens mest "dristige" passasje - over Kyrhaugen - også visstnok omtalt som "Lille Besseggen" av lokale (litt luftig og med Skottenvatnet og Skavatnet på hver sin side)

Fortsatt på ryggen mot 598-toppen. Ky

Tilbakeblikk på ryggen - den ser luftigere ut nå enn når jeg gikk uten sikt

Mot 598-toppen.

Etter å ha passert 598-toppen og dermed nærmet meg Melen (768 moh) forsvant skyene mer og mer fra Melen.

Melen snart i sikte

Og vipps var skylaget borte fra Melen. Forresten en facsinerende steinrøys opp til Melen. Det har sikkert vært en grense her en gang.


Skylaget forsvant mer og mer og til slutt lå Melen å badet i sol - heldigvis, for på Melen er det en super utsikt mot Romsdalen og Sunndalsfjella.
Utsikt sør-østover.  Litt vanskelig å se på bildet, men her ses Sjøvdøla, Nyheitind og Gjuratind langt bak til venstre. Deretter kommer Kjøvskardstind og Kyrkjetaket. Venjetindane er nesten helt i høyre i bildet.

Utsikt sørover: Talstahesten helt til høyre, deretter Trolltindan (hvor Trollkykja ligger) og Sandnestindan litt lenger til venstre.

Toppvarden på Melen

Utsikten fra Melen og rett vest. Steinrøysa er godt synlig nedover. I skylaget der borte ligger Sjurvarden og Stemshesten


Utsikt nordvestover mot Atlanterhavsveien


Finfin utsikt fra Melen selv om det ikke var helt klart, men klart nok. En lengre pause passet fint på toppen for turen fortsetter til andre siden av massivet. Fra gammelt av var visstnok dette massivet grensen mellom Nordmøre og Romsdal  -  i hvertfall i følge Wikipedia. Kanskje det er denne grensa steinrøysa markerer??

På vei mot Sjurvarden. Lettgått terreng

På Sjursvarden og tilbakeblikk mot Melen. Nede til venstre ligger Skottenvatnet.

Fra Sjurvarden og ned mot Vevang og Atlanterhavsveien midt i bildet.


Utsikt fra Sjurvarden og ned til Stemshesten.

Utsikten fra Sjurvarden var stort sett fin, men det var dessverre lavt skydekke over Farstadsanden og fikk dessverre ikke sett den fine stranda fra fjellet. Skyene kom mer og mer mot Stemshesten og plutselig var den også inntullet i skyer. Det del nok ingen utsikt fra Stemshesten og ned til stranda eller Atlanterhavsveien.

Militære installasjoner på Stemshesten. Lavt skydekke og dårlig sikt.

Traktorveien opp til Skottenvatnet til venstre og Melen der bak.


På vei fra Stemshesten og ned mot traktorveien til Skotten skytebane igen.

Det ble en rolig tur med mye fin utsikt, men synd Farstadsanden og kysten vest og sørover fra Sjurvarden lå under skyene. Turen tok ca 5,5 timer i rolig tempo og lang rast på Melen.

Retur til Trondheim etter endt tur, men med Atlanterhavsveien så nære så må jo den kjøres - det er jo nesten et must :-)

Atlanterhavsveien med Storseibrua - sett fra nord

Storseibrua sett fra sør

Kommentarer