Galdhøpiggen, 14.7.21

Dagens turmål: Norges tak Galdhøpiggen (2469 moh). Fra Spiterstulen. Jeg har vært på Galdhøpiggen før, men kun fra Juvasshytta.
Turen i dag blir et sjansespill. I følge yr er det meldt greit vær fra morgenen av, lav skydekke/skodde fra kl 14.00, og skyfritt fra ca kl 17.00. Ettersom jeg skal kjøre videre vestover i ettermiddag satser jeg på å rekke toppen før skodda kommer :-) 


Start fra Spiterstulen. Over elva Visa, til høyre gjennom teltleiren og så er det bare å følge stien.


Godt oppe i lia og utsikt ned til Spiterstulen. Skauthøe og Spiterhøe på motsatt side.


Stien til Glittertind er godt synlig opp lia på motsatt side. Glittertind er toppen midt i bildet - selve topp-punktet ligger litt lenger bak.

Videre innover Visdalen

Tja, her er det bare å følge ura oppover. Godt og bredt opptråkket.


Neste topp i sikte: Svellnose (2272 moh)


Styggebreen med et stort brelag midt i bildet. Brelaget kommer fra Juasshytta.

 

Eggen ned fra Svellnose og opp mot Keilhaus topp. Galdhøpiggen er like bak der igjen (ute av syne).

Opp mot Keilhaus topp kom skyene - litt for tidlig i forhold til yrs prognose, søren også....


Nærmer meg toppen - topp-kiosken såvidt i sikte. Kjekt med merka traseé over breen i skodda - i hvertfall med tanke på returen når man ikke har noen nære holdepunkt.



Topphytta på Galdhøpiggen godt inntullet i skyer


...i tilfelle man skulle være i tvil om hvor man er.


Topp-bilde - med null utsikt..... Kjekt å ha utsiktsplattformen til hjelp da ;-)

Til tross for den dårlige sikten (= null) var det ganske mange på toppen. Største andelen kom nok fra Juvasshytta og de hadde nok forhåndsbooket brefører og måtte vet ta turen uansett. Jeg har heldigvis sett utsikten fra Norges tak før. Oppholdet på toppen ble relativt kort. Ingen vits i å stappe seg inn i full hytte i disse koronatider.


Tau til hjelp over breen - som nå var smelta bort akkurat her. Kunne kanskje vært kjekt å hatt et tau lenger bort også over isen, heldgvis var det såpass mye sand og skitt oppå at det var litt feste likevel.


Svellnose. Det går tydelig sti over breen på nedsiden av Svellnose, men det syns jeg er litt riski. Ingen som vet om det er bresprekker der eller ikke. Tryggest å gå i kanten og på stein og over Svellnose.

Spiterstulen - siste etappe ned.


På vei gjennom telt-leiren til Spiterstulen

Fin tur fra Spiterstulen opp til Galdhøpiggen - til tross for at jeg ikke rakk sikten på toppen. Heldige var de som hadde tid til å vente og ta det som en ettermiddags-/kveldstur - da ble det skyfritt.

Jeg brukte 6,5 t på dagens tur (t/r). Gikk ikke superfort, men hadde veldig få pauser - og ingen lang rast.

Turen fra Spiterstulen er adskillig tyngre (og lengre) enn fra Juvasshytta, men man slipper å gå i det traurige brelaget - og kan styre helt sin egen tid :-)

Kommentarer