Rabothytta, 24.-27.7 2022

Neste stopp på Helgelandsferien er Rabothytta (DNT-hytte). Hytta ligger på ca 1200 moh, tett innpå Okstindanbreen. Hytta er spesiell og et superfint byggverk, med store vindusflater hvor man kan nyte den vakre utsikten eller det heftige været. Hovedhytta er fra 2014. I ettertid (2018) er det bygd ei sikringshytte (Klemethytta) som også har en del sengeplasser. Hytta er oppkalt etter den franske breforsker, fjellklatrer mm Charles Rabot. Rabot var en av de første til å bestige Oksskolten sammen med den lokale Klemet (Person). Mye interessant med Rabothytta :-D

Rabothytta - hovedhuset

Liv Unni skal være hyttevert på Rabothytta i 4 dager. Hytteverten skal vaske litt, holde litt orden og sjekke at alt går greit med gjester og steke/selge vaffel til dagsturistene. Som hyttevert har hun enetilgang til Klemethytta. Jeg skal være "juniorvert" noen dager, med noen planer om å gåturer. Rabot-hytta er en ubetjent DNT-hytte uten salg av mat, men fordi den er et populært dagsturmål selges det litt vafler når det er hytteverter på plass.

Etter gårdagens tur til Oksskolten, Nord-Norges høyeste topp på 1916 moh, har Liv Unni og jeg kjørt raskeste vei fra Kjennsvasshytta til parkeringa til Rabothytta på ca 14 mil og 2,5 t (ikke akkurat E6 den ruta). Det ironiske er at vi mest sannsynlig hadde brukt samme tid på å gå fra Kjennsvasshytta til Rabothytta - det er kun 1 mil.

Vi kjørte til Korgen, tok av til Leirskarddalen og kjørte nesten så langt det var mulig inn i dalen. Det ordnet med stor parkering for å gå til Rabothytta. 

Det var faktisk så varmt at vi kunne gå i shorts og t-skjorte selv om det ikke var sol. Det er ikke værst til å være til fjells nordaførr altså. Det er ca 5 km og 5-600 høydemetre fra parkeringen og opp til Rabothytta.

Det er godt merket opp til Rabothytta. Den merka stien møter Mørkbekken og går langs denne til Mørkbekktjønna. Deretter skrår den unna tjønna, til Steinhytta og så videre oppover i østlig retning. Det finnes også en alternativ rute. Den går bratt opp fra parkeringa og over Gråfjellet. Visstnok kortere og raskere, men etter Oksskoltenturen i går droppa vi ekstra bratt i dag.


Liv Unni, nylig startet fra parkeringen.

Langs Mørkbekken - godt merket sti, og veldig tydelig sti.

Steinbua

Steinbua. Vinterstid er eneste inngang til hytta i toppen av "pipa" (som forøvrig ikke er en pipe, men vinterinngangen) - resten av hytta er som regel nedsnødd.

Et stykke over kammen der ligger Rabot-hytta.


Utsikt til kystfjellene på Helgeland.

Like før toppen ble det et værskifte og det ble regn og innmari sterk, kald vind. Selv om det bare var et bittelite stykke igjen måtte vi kle på oss - man blir fort nedkjølt.


Og der er Rabothytta. Litt av ei hytte! Okstinden der bak til venstre.

Klemethytta - der vi hyttevertene skal bo

F.v Okskalvan, Oksskolten, Okshornet, Okstinden og Tvillingtindan.


Kystfjellene - det er vel PollatindanKystfjellene. Tomskjevelen på Tomma er den enslige "tommelen" midt i bildet.


Rabothytta og Klemethytta i solnedgang
Solnedgang over kystfjellene på Helgeland. Ca kl 23.00. Litt av en utsikt.

Fra å overvære en fantastisk fin solnedgang og sovne i relativt klart vær våkner vi til tjukk tåke dagen etter. Det er så tett at vi nesten ikke ser over til hovedhytta. Litt av noen kontraster på noen få timer.
Dagstur til Okstinden for min del utgår altså. I stedet blir det pusling rundt i hytta, fylling av vann til begge hyttene osv.
En bestemor med to unger på ca 5-7 år har vært på overnatting på Rabothytta og sitter å venter på at det skal klarne slik at de kan dra hjem. De skal på et tidspunkt rekke ei ferge..... Etter litt sondering utendørs finner jeg ut at vi kan gå trygt fra T-merke til T-merke og jeg skal ikke så mange høydemetre ned før det blir grei sikt. Det blir til at jeg følger de ned, og det blir så jeg følger dem nesten helt ned til bila. Bare hyggelig å hjelpe dem trygt ned og jeg hadde jo ikke noe å gjøre der oppe i tåka likevel :-D


Klemethytta sett fra hovedhytta.

Utpå ettermiddagen klarnet det litt opp igjen - også ved Rabothytta og på Okstindan. Liv Unni og jeg ruslet oss en tur opp til 1369-toppen like bak hytta (sør-vest). Det var på med regnbukse i håp om å kunne ake ned bakken, men det var for våt snø og lite bratt til at det gikk noe særlig - artig læll.


Utsikt ned til Rabothytta. Litt usynlig, men den ligger på bakerste høyde.


Okskalvan, Oksskolten (omkranset med skyer) og Okstinden til høyre.


Panoramabilde fra 1369-toppen. Okstindtjønna ned til venstre.


Rabothytta først og deretter alle kystfjellene

Vi fikk altså nok en fin solnedgang fra Rabothytta, men våknet til like tjukk tåke dagen etter. I dette været ble det rundvask av kjøkken på begge hytter :-) 
Neste dag blir det avreise for min del og tur ut til Lovund. Liv Unni kommer etter til Lovund dagen deretter.


Kommentarer