Rondane: Rondeslottet, Vinjeronden og Storronden, 11.7.2022

Dagens turmål er Rondeslottet (2178 moh), Vinjeronden (2045 moh) og Storronden (2138 moh) fra Straumbu - og målet er å få til en rundtur. Det blir en lang tur og med en del høydemetre, men har jo hele dagen til rådighet.

Runden er: Fra Straumbu (ca 700 moh), følger merket sti til Rondeslottet via Veslkolldalen mot Langglupdalen og opp til Rondeslottet (2178 moh). Følger deretter merket rute til Vinjeronden (merket rute går til Rondvassbu) og ned skaret (ca 1850 moh) mellom Vinjeronden (2045 moh) og Storronden (2138 moh). Her forlater jeg merket rute og går opp til Storronden og deretter over Rondvasshøgde mot Veslsvulten. Ved Veslsvulten går jeg ryggen fra Veslsvulten og ned til grusveien fra Bjørnholia mot Gammelgården. Følger veien et par km og følger deretter samme sti fra grusveien og ned til Straumbu. Det ble en lang tur på ca 35 km og 2500 høydemetre. Brukte 13,5 t  og fryktelig lang tid ned de store, glatte steinene ned mot Veslsvulten. Brukte generelt lang tid ned fra Storronden pga regn og glatte, våte steiner.


Start fra Straumbu - utsikt over elva Atna og opp mot Veslsvulten til venstre, Rondvasshøgde og Rondeslottet til høyre (ligger i skydott).Veslkolldalen, med utsikt til Storronden, Vinjeronden og Rondeslottet.Storronden, Vinjeronden og Rondeslottet - som perler på en snor :-)

Stien opp til Rondeslottet er synlig bak skiltet og fortsetter oppover på høyre side av snørenna og høyre side av snøflekken på toppen.
Storronden, Vinjeronden og Rondeslottet.Tilbakeblikk ned mot Langglupdalen og stien der jeg kom fra.


Toppvarden på Rondeslottet. Toppen på Rondeslottet var mer eller mindre dekt i en dott når jeg kom opp og utsikten ble ikke helt den store. Fikk dessverre ikke utsikt mot Digerronden, Midtronden og Høgronden.


Utsikten mot Digerronden, Midtronden og Høgronden - noe avkortet kan man si...


Ned mot Vinjeronden (bakerst av de tre nærmeste til høyre) og Storronden bak til venstre.


Mot Rondane vest: Veslesmeden, Storsmeden og Trolltinden - og Søre og Austre Smedhamran (men de blir aldri omtalt antagelig er de ikke av interesse ettersom de er under 2000 moh ;-) )
På vei fra Rondeslottet til Vinjeronden. Mye steiner og litt opp og ned.

Storronden til venstre, Vinjeronden til høyre.


Tilbakeblikk mot Rondeslottet.

Snøhetta langt der bak - litt til høyre for midten av bildet (og med snø i gryta).


Over til Storronden. Først litt bratt ned og så brattere opp.


Rondeslottet til venstre, Midtronden og Høgronden der bak.


Vinjeronden og Rondeslottet t.v, deretter Midtronden og Høgronden. Sett fra Storronden - og ryggen langs Storronden mot Langglupdalen (her er det også mulig å gå ned).


Rondvasshøgde består av 3 "topper" hvor av den høyeste er på 1923. Hele ryggen her skal gås for så å komme ned til veien fra Bjørnhollia. Langt, langt der bak ligger Sølen.Toppvarden på Storronden. Mye flatt-liggende stein på toppen her - spesielt.


På vei ned fra Storronden begynte det å silregne - og de mosebelagte steinene ble ganske sleipe. Ettersom jeg er veldig pysete på sleipt underlag sank tempoet betraktelig. Utsikt mot Rondvasshøgde - altså mot øst.
Storronden. Rondeslottet, Digerronden, Midtronden og Høgronden :-)

Og plutselig ble det tett - og smart å ta i bruk GPS slik at jeg ikke havnet i det bratteste terrenget ned fra 1923-toppen på Rondvasshøgde, men holdt ryggen fint langs gryta og mot 1838-toppen.
Og så kommer sola igjen, mens tåka ligger langt nede - og jeg får nok en gang oppleve en halo/glorie. Altså, meg selv i en regnbue forårsaket av lysbrytning av solstrålene i tåka nedenfor meg. Like fascinerende hver gang :-)Og vipps var regn og lavt skydekke borte - og god sikt hele veien ned/bortover Rognvasshøgde


Utsikt ned mot Veslsvulten. Her skal jeg ikke oppom, men kun gå langs med nordsiden og ned nordryggen mot veien fra Bjørnhollia


Sola går ned bak Midtronden.

Myldingsgjelet, ei djup juv/gjel på ca 3,7 km lang og er godt synlig på vei ned ryggen fra Veslsvolten.  Og langt der nede ligger Straumbu et sted.
 

Rondeslottet og Langglupdalen

Veslsvolten til venstre og ryggen jeg fulgte ned. Bakerst til høyre er nedfarten fra Rondvasshøgde-massivet.


13, 5 t senere er jeg på samme bru, men været er adskillig klarere - dog en aldri så liten dott på Rondeslottet nå også.

En lang og veldig steinete tur - som gjorde den mer langtekkelig pga regnet og det våte, sleipe underlaget. Blir ganske øm under fotsålene etter så mye gåing på så hardt underlag. Dog en fin tur med variert vær og utsikt - og avsluttet med kanon-utsikt og solnedgang :-)

Kommentarer