Dalegubben, 28.7.2019

Roadtrip til Sunnmørsalpan med Hilde - herlig turfølge og herlige turer. På veien hit til Sæbø ved Hjrøundfjorden stoppet vi på toppen av Trollstigen og gikk til Stabbeskaret Trollveggen og fikk en fantastisk utsikt ned mot Rauma og Romsdalen. I dag venter Dalegubben, 1344 moh.

Vi har campet på Sæbø, midt i smørøyet for mange fjell ved Hjørundfjorden. Dalgubben har rykte på seg for å ha en fantastisk utsikt som konkurrerer godt med det mer kjente Slogen på andre siden av Hjørundfjorden/Norangsfjorden.

Hilde, klar for start og peker ut retningen - opp i gryta og litt til venstre :-)
Vi gikk til Rise og fulgte traktorveien sikksakk opp før det ble sti videre opp til Storenakken på ca 440 moh. Dette var vel en av de varmeste sommerdagene og opp mot 30 grader i Trondheim, sikkert bare øverst på 20-skalaen i Sæbø. Det var i hvertfall ufattelig varmt opp lia og godt med bitende klegg. Flaks for meg at de likte Hilde best ;-) 

På Storenakken ble vi møtt med en fantastisk utsikt over Hjørundfjorden og en slags disse. Vel, det var egentlig enden på et oppheng for en hengekøye, men den funka fint som disse også - litt vanskelig å komme seg oppi og utav, men kult fotomotiv :-)

Ingrid skuer utover Sæbø, Hjrøundfjorden, mot Nordansfjorden, Slogen..... Idyll!
Utsikten fra Storenakken var så fantastisk at vi tok en ekstra pause her. Et helt fantastisk skue allerede her på 440 moh.
Herifra gikk vi noen høydemetre ned og inn og opp Skondalen.
Skondalen. Lynghalstinden til høyre
Godt og varmt opp Skondalen også. Heldigvis var det vannpåfyll langt der oppe, på grensa mellom gress og stein (ca 900 moh).
Hilde på vei opp siste stykket av Skondalen. Toppen av Dalegubben er en av spissene midt i bildet.
Det blir brattere og brattere mot slutten av Skondalen og en del laus-sand/småstein. Til slutt kommer vi til skaret hvor vi må over og opp på baksiden av Dalegubben. Oppstigningen til selve Dalegubben går altså på "baksiden" (øst- og så nordsiden)
Her har jeg kommet opp på skaret og stien går videre mot vest. Dalegubben ligger midt i bildet.




Siste stykket opp (ca de siste 50-100 høydemetrene) var ganske bratt og bydde på en del klyving. Ett sted var det hengt opp tau. Det var ikke behov for tauet, men det viste i hvertfall veg og noen synes nok at det er kjekt å ha litt hjelp opp.
Siste stykket opp på siden og baksiden av Dalegubben. Tydelig sti opp.

Utsikt ned til Sæbø - og Lynghalstinden til høyre - og stien sett ovenfra.

Utsikten fra toppen av Dalegubben: nærmest er Lynghalstinden, på andre siden av Hjørundfjorden er Saksa, Slogen, Helghornet, Jakta. Sæbø ligger nedi hjørnet.

Utsikt nordover: Kolåstinden er fjellet med den store breen, Sætretindane er det andre fjellet med bre. Jønshornet, Molladalstindane (med Mohns topp, Randers topp, bladet) er det store massivet til høyre for Sæterdalstidane.



Utsikt rett øst: Råna, Regndalstindane, Urkedalstindane, Saksa

Selve toppen på Dalegubben - ikke stor. Skårasalen rett frem. Hornindalsrokken vises også såvidt som en vorte langt der bak.

Utrolig stilig utsikt på toppen av Dalegubbene og er helt enige i utsagn som at utsikten herifra matcher utsikten fra Slogen. Absolutt verd turen opp hit altså!

Stien på vei ned igjen - med tauet.

"Stien" ned Skondalen. Sæbø langt der nede.
Når vi nærmet oss tregrensa kunne vi velge å enten gå om Storenakken hvor vi kom opp eller ta til venstre og gå Gunnar-råsa rett ned til Sæbø sentrum. For å få en "rundtur" valgte vi å ta til venstre og gå Gunnar-råsa - kjekt med forandring.
Godt merka om man går opp Gunnar-råsa og fortsetter til Skondalen og Dalegubben
Gunnarråsa går fra Sæbø sentrum og opp til gapahuken, Fredbua, på 370 moh. Dette er den mest populære fotturen i Sæbø - ikke så rart med den utsikten den byr på.

Ved gapahuken er det også hengt opp både hengekøye og ei disse. Har sett mange fine bilder fra denne dissa med utsikten utover Hjørundfjorden. Morraslyset hadde nok vært bedre, som dissebildene fra Storenakken, men fikk knipset en god del fine bilder her også. Veldig nasjonalromantisk :-)

Fredbua var en fin gapahuk å nyte utsikten utover Sæbø.

Slaraffen i hengekøya - nyter utsikten



...og så et dissebilde :-)

....må ha med ett av Hilde også :-)
Gunnarråsa ned fra gapahuken startet først med sti i grønne omgivelser og deretter ble det tett barskog på slutten - og ganske bratt. Skjønner det kan være tussig opp her.

På vei ned Gunanrråsa
Stien gikk forbi vassverket i Kvievegen og endte opp ved friluftsområdet Kapteinskvia og strandkanten ved naustrekka i Sandvika i Sæbø.
Kapteinskvia

Strandkanten ved naustrekka ved Sandvika i Sæbø. Ikke så stor strand, men godt befolket en herlig sommerkveld.
Sandstranda fristet veldig til bading, men med så mye folk på stranda og uten badetøy var vi heldigvis omtenksomme nok til å skåne folket for litt av et syn....
Ettermiddagsbildet i strandkanten med utsikt rett mot Slogen - den spisse toppen rett frem.

Sæbø sentrum

"Sentrum" i Sæbø med koselig landhandelssted og fresht pynta sykkel og trommel :-)


Turen til Dalegubben anbefales på det sterkeste. Kort, bratt tur med en helt utrolig utsikt allerede etter noen hundre høydemetre opp. Prikken over i'en er selvsagt utsikten på toppen, men utsikten fra dissene på Storenakkene og ved gapahuken var skikkelige  uventede bonuser. Det har nok vært tatt noen gode insta-bilder derifra ja :-)

Takk for turen i dag også, Hilde. Det ble nok en storslagen tur med god underholdning underveis :-)

Kommentarer