Åbittinden, 4. oktober 2020

Dagens høsttur går til Åbittinden, 1396 moh. Åbittinden ligger på traversen til/fra Trolltind (et populært, lett tilgjengelig og enkelt skifjell - både på rando og fjellski).

Man kjører til Jordalsgrenda og kjører deretter Trolltindveien oppover (følg skilting til Trolltind - bomvei). Parkering på ca 500 moh - hvilket gjør området til veldig populært skiområde etter som man kan kjøre såpass langt opp og slipper unna med litt bæring av ski i overgangen høst/vinter og vinter/vår.

Det går sti fra parkeringen og til Varghaugen, den første lille haugen. Stien fortsetter videre til Trolltind.

Åbittinden, 1396 moh, (den høyeste toppen bak all snøen). Den lille haugen i front er Varghaugen - det går sti hit.

Etter Varghaugen går jeg av stien og sikter meg inn mot Åbittinden. Jeg går på venstre side av elven opp og inn til Indre Trollbotnen. Før vannet i Indre Trollbotnen er det enkelt å krysse elva.

Jeg gikk opp til venstre for elva og kryssa elva i djuvet der oppe.

Ryssdalsnebba

Indre Trollbotnen. Like før vannet er det enkelt å krysse elva (i hvertfall sent på høsten).

Fra Indre Trollbotnen går jeg rett nord for å komme opp på ryggen og skrår deretter rett vest mot Åbittinden. Enkel trasè uten klyving og faremomenter.

Like oppunder Åbittinden kommer et bredt snøfelt. Her er det bare å gå rett opp mot toppen til høyre (1357-toppen), dvs litt til venstre for denne toppen.

Åbittinden, 1396 moh, - selve toppen er den første av de to tette til venstre i bildet. 1357-toppen er helt til høyre i bildet. 

Trolltind nærmest. Ryssdalsnebba bak til venstre.


1357-toppen helt til høyre i bildet. Jeg gikk opp snøfeltet til første barflekk og deretter skråss til høyre og rett opp grus/steinfeltet til spissen på øverste snøfelt. Prøvde meg først til høyre for snøfeltet, men det gikk ikke. Kravla litt ned igjen og gikk opp til venstre for snøfeltet - easypeasy, burde gjort det med en gang.

Åbittinden først og Trolltind borterst med snø på.

Tustnastabban i det fjerne.
Neste topp på Åbittinden. Prøvde å gå dit, bare for å se hvor langt jeg kom (jeg skjønte jo at jeg ikke turde så langt), men snudde.i "dolpa". Noen går går visstnok uten sikring fra Åbittind til Trolltind, men det var ikke noe for meg.

Fra toppvarden på Åbittinden ser man godt den kvasse eggen mot Trolltind. Denne gås sommer som vinter - stort sett med tau og sikring (og sikkert stegjern og isøks på vinteren). Har lest at noen går uten sikring, men det må være for de som er klatrekyndig og høydesterk. Altså ikke noe for meg.

Toppbilde må til :-D Utsikt mot Eresfjorden.


Utsikt ned til Eresfjorden.Østover mot Grøvelnebba, Dronningkrona, Hovsnebba, Sunndalsøra.

På vei ned fra Åbittinden gikk jeg rett ned ryggen og fulgte Seterelva til demingen. Jeg gikk ikke innom Indre Trollbotnen og krysset elva som på vei opp.

På vei ned ryggen fra Åbittinden. Den lille haugen der nede er Varghaugen.

Fine høstfarger. Fin rødfarge på rypebær.


Åbittinden både rett vei og oppned :-)

En fin tur til Åbittinden og ikke så alt for strabasiøs. Alltid fint med en høsstur i fine høstfarger.

På vei fra Jordalsgrenda og mot Sunndalsøra måtte jeg stoppe å knipse noen bilder av Grøvelnebba og Hovsnebba. Når man ser Hovsnebba er det uforståelig hvordan man kommer seg opp dit. Selv om det bare er noen dager siden jeg var der er det fortsatt uforståelig når man ser fjellet. Heftig bratt tur!

Grøvelnebba

Hovsnebba - uforståelig hvordan jeg greide å komme meg opp der forrige dagen.


Kommentarer