Kongskrona, 22.4.2019.

2. påskedag og finvær - da må det bare bli en randotur. Det er jo tross alt påskas siste dag og den må utnyttes! Planen var i utgangspunket Dronningkrona, 1816 moh, men der har jeg vært noen ganger så da ble det heller Kongskrona, 1818 moh, denne gang. Har vært der en gang før med et ganske så ekkelt føre ned. Håper på bedre i dag - det blir i hvertfall ikke frost på vei ned.... Det er godt med plussgrader i fjellet i dag.

Vel fremme på parkeringsplassen i Dalen var det helt tomt. Ingen biler. Jeg begynte å få kvaler og var på nippet til å kjøre til Dronningkrona i stedet - der var det i hvertfall en skog med andre biler. Det fristet ikke å gå til Kongskrona uten å vite at det var noen flere på tur der. Heldigvis dukket det opp en bil til med noen som skulle til Kongskrona. Betryggende og da gikk min tur dit også.

Fra parkeringa starter man på grusveien mot Innerdalshytta, men etter gården følger man en grusvei ned til høyre og langs jordet. Her er det bare å følge veien, over ett par bruer og oppover til Viromsætra. 

T.v Nebba, Tunga foran i midten og Kongskrona bak til høyre.

Skiene kunne tas på overraskende tidlig. Noen hadde tatt på skiene tidligere, men da ble det en del sikksakk og litt kvist og greiner. Litt slush, men ikke gjennomslag.
Det ble kanskje 2-300 høydemetre opp før skiene kunne spennes på.
Det er alltid deilig å komme frem til Viromsætra - ut av skogslia og dermed få de flotte, magiske fjellene tett innpå.
Grasdalen t.v, Tunga, Kongskorna, Vinnubreen, Dronningkrona - og i front Viromsetra

Gryta inn mot Botnen. Dronninga er spissen litt til venstre.
Gryta Botnen og på vei opp med Tunga på venstre side og fjellsida til Dronnngkrona på høyre side er et sted å være obs på. Her gikk det ras fra Tunga for to år siden (april 2017) - rapporten etter raset er interessant lesing. Godt det gikk bra med alle.

På vei opp i gryta - og før Tunga skygger for -  er utsikten mot Skarfjellet og pinaklene fantastisk. Massivt fjell!
Skarfjellet, med pinaklene t.v

Tunga t.v. Etter det jeg har skjønt var det i denne sida raset gikk for 2 år siden (startet øverst i skaret).


Ruta går opp til venstre i bildet, over kanten og deretter langs sida midt i bildet. Vel oppe, vender ruta til venstra og bak den store, snøfrie fjellklompen.

Utsikt over Botnen, Viromsætra - og ikke minst Snøfjell og Skjerdingfjellet i bakgrunnen.

Skarfjellet og Trolla - massivt.
Siste bakken oppå til toppen er faktisk litt ekkel. Det ser fint og bredt ut på avstand - og ikke så bratt. Men der blir man jaggu lurt. Jeg sleit forrige gang og denne gangen var jeg smart nok til å putte skarejernene i sekken, selv om det sikkert var 10 pluss ved start.
Den siste kneika er som regel ganske knallhard og skarete - og brattere enn man tror. Det føles selvsagt enda brattere når underlaget er så ekkelt. Jeg er veldig glad jeg tok med skarejernene og smekka dem på. Følte meg mye tryggere opp de siste høydemetrene. Det hadde vært skikkelig kjipt å måtte snu her - nå skal det nevnes at jeg er noe pysete i slike isete hellinger...
Siste bakken om til Kongsgrona. Her er det ofte skarete, bratt og litt glatt. Jeg så de andre sleit så jeg tok på skarejern før jeg startet på bakken. Er veldig glad for det :-)

Autostrada til topps :-)

Dronningkrona. Med klatreutsyr kan man enten klatre opp eller rappellere ned herifra.
Endelig til topps etter ca 4 timer mer eller mindre kontinuerlig oppoverbakke. 
Hovsnebba - i retning Sunndalsøra. Ser fjorden så vidt til høyre i bildet.

Dronningkrona

"Tuppen" av Kongskrona mot Dronningkrona. Dronningkrona t.h, Hovsnebba t.v. Lengre bak: f.v Fløtatind, Litjskjorta, Skjorta, Trolltind - mange fine randofjell der gitt :-)

Varden og postkassen på Kongskrona ligger ikke på selve topp-punktet. Kanskje ikke så rart etter som selve toppen er en flat bre så stor som noen fotballbaner (sånn sett ganske kjedelig topp-punkt). Varden ligger på tuppen mot Dronningkrona. Faktisk ganske luftig der. Tror jaggu vi gikk glipp av dette forrige gang og vi sto sikkert bare å hang på den flate toppen. Flaut... Flott utsikt fra varden!

(Postkassen er forresten en del av "De 5 store". "De 5 store" er Kongskrona. Dronningkrona. Snøfjell, Viromkjerringa og Grøvelnebba)
Varden og postkassa til Kongskrona ligger ikke på det høyeste punktet, men ut på tuppen mot Dronningkrona.



To sjeler skrensende på vei ned skara fra Kongskrona. Trolla i bakgrunnen - Tåga hakket lenger bak.

Topp-punktet på Kongskrona - mer som flatt

Herlig kjøring nedover ventes - etter at skara'n er over ;-)
 Føret ned fra Kongskrona var greit nok. Det første stykket var hard skare og det blir mye skrens. Deretter var det et fint parti, før jeg bikket ned mot gryta. Her var det ganske slushy og sugende.

Lekkert fra Viromsætra

På vei ned i skogslia. Kjørte ganske langt ned, men det ble litt kvist og bløtt etter hvert.

Fantastiske Innerdalstårnet, og Tårnfjell og Tåga.

Gammelstuggu på Dalen. I bakgrunn: Skarfjellet, Nebba, Tunga og Kongskrona
Jeg var tilbake til bilen kl 17.40 - og starta ca kl 10. Hadde en liten rast på vei opp, godt med pause på toppen og en liten rast på vei ned (etter som det var så varmt og fint). En flott tur, som man dog ikke skal kimse av både pga rasfaren i gryta og på grunn av alle høydemetrene som skal opp. Men ganske så herlig å bruke en hel dag i knall vær her da.

Ved ankomst bila var det over 20 grader - for ei avslutning på påska!!

Kommentarer